Διόρθωση με... χαμόγελο

Διόρθωση αλλά με αρκετά χαμόγελα αυτή που φέρνει την αγορά μέχρι τις 2.265 μονάδες. Κρατά τα 18 ευρώ η Εθνική, "κόντρα άνοδος" με τζίρο για MPB, υπεραπόδοση για όμιλο Βιοχάλκο και ελπίδες από επιλεγμένα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ούτε οι... ταύροι, αλλά ούτε και οι... αρκούδες αναφέρονται σε ανοδικό κύκλο  χ ω ρ ί ς διορθώσεις. Από αυτή την άποψη η αρχική υποχώρηση της αγοράς προς τις 2.265 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.180 για τον Ftse20 δεν φαίνεται να προβληματίζει πολλούς, οι οποίοι έχουν πάντως την ευχέρεια να κατοχυρώσουν υψηλές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε καλές τιμές.

Εν μέρει η διόρθωση της Εθνικής χαμηλότερα των 18 ευρώ (στα 17,92 ευρώ) χάλασε για λίγο την τάση αλλά οι αγοραστές επανήλθαν από υψηλότερες τιμές "ψαλιδίζοντας" το αρχικό -3,2% σε -1,8%, διορθώνοντας έτσι και την εικόνα των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων του 20άρη.
 
Συνακόλουθη η βελτίωση της τάσης για μετοχές των Alpha Bank στα 8,53 ευρώ, της Eurobank στα 8,05 ευρώ- αν και η κίνηση που έχει ενδιαφέρον είναι αυτή της Marfin Popular. καθώς κινείται από την αρχή της συνεδρίασης κόντρα στην διόρθωση και με συναλλαγές 9,8 εκατ. ευρώ δηλαδή σε αξία διπλάσια από αυτήν της Εθνικής.

Το γεγονός, ότι στα πρώτα 25-30΄της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές υψηλές μεν αλλά λιγότερες απ΄ ό,τι χθες την ίδια ώρα παραπέμπει σε σχετικά σταθερή σχέση μεταξύ πωλητών-αγοραστών.

Εκτίμηση που αποτυπώνεται και στην διακύμανση μετοχών όπως ο ΟΤΕ στα 11,47 ευρώ, Intralot στα 5,01 ευρώ, ΤΤ στα 5,54 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 21,3 ευρώ. Η μάλλον ήπια διακύμανση του Ftse20 μετά την αρχική πίεση και η εξισορρόπηση της Εθνικής υψηλότερα των 18 ευρώ διευκόλυνε σταδιακά τις κινήσεις σε επιμέρους μετοχές. Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της Βιοχάλκο, καθώς η χθεσινή διάσπαση του ΚΜΟ200 (4,2 ευρώ) όχι μόνο δεν... φόβισε στην αρχή τους παίκτες αλλά λειτούργησε ως γνώμονας για νέες τοποθετήσεις ωθώντας γύρω στις 10.50 την τιμή μέχρι και 5,8% υψηλότερα στα 4,5 ευρώ.

Την Βιοχάλκο ακολουθεί η ΣΙΔΕΝΟΡ στα 5,28 ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση επιχειρείται και σε άλλες μετοχές του 20άρη. Η σχετικά καλή διάθεση των επενδυτών αποτυπώνονταν τόσο στη σχέση ανοδικών-καθοδικών (στο περίπου 1,5 / 1 όταν ο ΓΔ υποχωρούσε κατά 1,2% χαμηλότερα) και στο γεγονός πως ισχυροί πωλητές δεν είχαν κάνει ακόμη την εμφάνιση τους σε μετοχές τραπεζών και εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Υψηλότατος τζίρος (1,8 εκατ. τμχ με προσυμφωνημένες πράξεις) σημειώνονταν στη μετοχή της Forthnet (1,84 ευρώ), Αγροτική (1,58 ευρώ) , ενώ από τη χαμηλότερη αποτίμηση μετοχές όπως Sprider στα 1,62 ευρώ, Χατζηιωάννου στα 0,52 ευρώ, Νηρέας στα 0,9 ευρώ, Ιντρακάτ στα 0,82 ευρώ κ.α. κατέγραφαν θετική απόδοση.

Δεδομένης της συγκυρίας και της έκτασης της αντίδρασης που έχει προηγηθεί (από τα χαμηλά 6-9 Μαρτίου) θα πρέπει και σήμερα να επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των 2.241 μονάδων και, ει δυνατόν, η βραχυπρόθεσμη ισχύς των 2.265 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη σε "κλείσιμο".

ΣΗΜ. Διάβασα τη σημερινή Αποψη του Πάτροκλου Κουδούνη και την καταχάρηκα. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζει ο άνθρωπος αλλά τα όσα λέει και παραθέτει τα συνυπογράφω και με τα δύο χέρια. Σε μία περίοδο παμπόνηρη-για να μην γελιόμαστε- και για τα "εθνικά θέματα" οι ενέργειες των πολιτικών ταγών μας έχουν τη σημασία και σημειολογία τους. Μπράβο ρε Πάτροκλε- "γεια στον στόμα σου", που έλεγε και η αξέχαστη Μαλβίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v