ΧΑ: Ρευστοποιήσεις μετά τα νέα υψηλά έτους

Διάθεση ρευστοποιήσεων επικρατεί στη Σοφοκλέους μετά την προσέγγιση των 2.300 μονάδων. Στα 18,2 ευρώ η ΕΤΕ (υψηλό € 19). Υψηλές απώλειες για Eurobank, Alpha, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίο. Κέρδη για ΙΝΛΟΤ, MPB και ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με την Εθνική σε νέες ενδοσυνεδριακά υψηλές τιμές και τον Γενικό Δείκτη να φτάνει τις 2.285 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Με δύναμη, ανοδικό χάσμα και τζίρο σε ΔΕΗ, Εθνική, Marfin Popular και Κύπρου, ενώ συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε ΟΤΕ, Alapis, Intralot, Eurobank και ΟΠΑΠ. Είναι ενδεικτικό, πως τα πρώτα 10΄της συνεδρίασης είχαν γίνει συναλλαγές 32 εκατομμυρίων ευρώ με τα ΄΄χτυπήματα΄΄ να πληθαίνουν για μετοχές εταιρειών μεγάλης και χαμηλότερης αποτίμησης.

Με τον Γενικό Δείκτη να διασπά ανοδικά τη μέχρι πρότινος (ενδοσυνεδριακή) κορυφή των 2.263 μονάδων το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προσλαμβάνει επιπλέον ενδιαφέρον (ευκαιρίες για υπεραξίες αλλά και ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου) κάτι που έγινε μετά τα πρώτα 15΄αντιληπτό από τους περισσότερους εμπλεκόμενους. Κάτι που αποτυπώθηκε στο…ταμπλώ με 120-125 μετοχές στο πράσινο και περίπου 35 από αυτές με απόδοση μεγαλύτερη του 4% και πάνω.

Εύλογα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Εθνική, καθώς αρχικά έπιασε και τα 19 ευρώ ξεπερνώντας δηλαδή με 2,5-3 εκατ. ευρώ τον ζητούμενο στόχο των 18,73 ευρώ βάζοντας(;) πλώρη για τα 19,4 ευρώ. Θα δείξει κυρίως από την Εθνική, που ποντάρει πλέον και στην τουρκική συνδρομή της Finansbank να εμφανίσει καλό τρίμηνο, προοπτική στην οποία ποντάρουν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες στο πλαίσιο προεξόφλησης, κυρίως.

Ομως η αντίδραση της Εθνικής είναι λογικό να παρασύρει…. αγελαία τις μετοχές του κλάδου με την Eurobnak στα 8,25 ευρώ, την AlphaBank στα 8,68, την Κύπρου στα 4,6 ,την Πειραιώς στα 8,58, και την Marfin Popular Bank στα 2,67 εκατ. ευρώ.

Φτάνοντας μία…ανάσα από τις 2.300 μον η αγορά ΄΄κοντοστάθηκε΄΄ και για τη συνέχεια μένει να φανεί κατά πόσον μπορεί να συντηρηθεί αυτή η βραχυπρόθεσμη δυναμική και εάν μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα η ακραία ανοδική υπερβολή που περιμένουν οι αναλυτές και κατά την εκτίμηση τους θα έφερνε την αγορά στα όρια της.

Είναι επίσης ενδιαφέρον και θα πρέπει να προσεχθεί πως στη συνεδρίαση της 7/5 οπότε και καταγράφηκε η κορυφή των 2.263 μονάδων ο ΓΔ ΄΄έκλεισε΄΄ τελικά στις 2.241 μονάδες αλλά με την Εθνική σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Ενδεχόμενη υπεραπόδοση της Εθνικής σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (μέχρι τώρα φαίνεται να…σέρνει τον ΓΔ) μπορεί να συντηρήσει την καλοδεχούμενη υπερβολή, σημείωναν έμπειροι παίκτες.

Για τη συνέχεια το ΄΄στοίχημα΄΄ που παίζεται στα χρηματιστηριακά γραφεία αφορά στο κατά πόσον θα διασπασθεί ανοδικά και το 2.300άρι δίνοντας πρόσθετη δυναμική, όρεξη για τζόγο και ανάληψη κινδύνου ή θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 2.441 μονάδες ως κέρδος θα θεωρηθεί ειδικά από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v