Σοφοκλέους: Θετικό πρόσημο χαμηλού κόστους

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, αλλά και με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων.  Δεύτερο limit down για το Βωβό. Πάνω από τα 30,50 ευρώ η ΑΒΚ. Ισχυρά κέρδη για MPB- Εγνατία.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, αλλά και με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, όμως για μία ακόμα συνεδρίαση κινήσεις σε επιμέρους τίτλους διατήρησαν σε ικανοποιητικό βαθμό το ενδιαφέρον.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν σχετική αύξηση της επιφυλακτικότητας, ή σαν μεταφορά του ενδιαφέροντος σε τίτλων μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων του ταμπλό, όπου και η ανοδική κίνηση είναι χαμηλότερου κόστους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον συνολικό ημερήσιο τζίρο, μόλις το 81% αντιστοιχεί σε τίτλους του 20αρη, το 14% σε μετοχές του 40αρη και το υπόλοιπο 5% στο υπόλοιπο κομμάτι του ταμπλό.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν έλυσε απορίες, αλλά μάλλον ενίσχυσε τις υπάρχουσες απόψεις στην Αγορά.

Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που “βλέπουν” άμεσα διόρθωση, όμως και άλλοι περισσότερο “υποψιασμένοι” δεν αποκλείουν η Αγορά όχι μόνο να κινηθεί ψηλότερα, αλλά να δώσει και νέα υψηλά προκειμένου να “πειθαναγκάσει” σε τοποθετήσεις όσους παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς περιμένοντας την διόρθωση που δεν έρχεται.

Όπως επισημαίνουν οι αισιόδοξοι, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τα αποθέματα τους και τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βλέπουν μόνο τις αποδόσεις από τα χαμηλά Μαρτίου, αλλά και τις συντριπτικές απώλειες από τα προηγούμενα υψηλά, έστω και αν η ταχύτητα της ανοδικής αντίδρασης θα είναι πιο ήπια από δω και πέρα.

Ασφαλώς και οι Αγορές θα βρουν προβλήματα μπροστά τους και η ανάκαμψη δεν θα είναι ένα δυνατό πολυετές “μπουμ” από τα τρέχοντα επίπεδα χωρίς διακοπή. Όμως, η σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τις μελλοντικές αποδόσεις δεν είναι ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας ή του ΑΕΠ αλλά η τιμή στην οποία έχουν αποκτηθεί οι μετοχές. Προς το παρόν, εκτιμάται ότι η γενικότερη κατεύθυνση των Αγορών παραμένει ανοδική.

Το Χρηματιστήριο θα είναι πάντα ψυχολογία, αλλά και το “παιχνίδι” του φόβου και της απληστίας με όλους να προσπαθούν απεγνωσμένα να μαντέψουν τον πάτο της Αγοράς, όντας παράλληλα τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο πως αυτά τα “βεγγαλικά” που ζούνε από τις αρχές Μαρτίου, αποδειχθούν ότι απλά ήταν ένα “πάρτι των ηλιθίων”.

Όμως ακόμα και σε αυτό το αρνητικό σενάριο που εκπορεύεται από τους επιδεικτικά απαισιόδοξους, αναφέρεται ότι η όποια υποχώρηση δεν μπορεί να είναι βίαια καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι έχασαν το τραίνο της ανόδου κι έτσι, η ρευστότητα που περιμένει στο περιθώριο την κατάλληλη ευκαιρία να “βουτήξει” και πάλι στις μετοχές, είναι αν μη τι άλλο σημαντική.

Να φοβάστε τονίζουν όσοι πήραν τα κέρδη τους και παραμένουν εκτός Αγορών, με τις “Κασσάνδρες” (μεταξύ αυτών και η Citigroup) να “βλέπουν” μία περίοδο 6-8 εβδομάδων που θα φέρει τη διόρθωση σε πολλές επενδυτικές κατηγορίες.

Τα προειδοποιητικά καμπανάκια ηχούν στα ομόλογα, στις μετοχές και τώρα και στο πετρέλαιο (δεν προέβλεψαν τις νέες αναταραχές στην Νιγηρία), διαπιστώνουν οι “bearish” και προειδοποιούν πως το έναυσμα για αυτή τη διόρθωση δεν θα έρθει από τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά από τις ίδιες τις Αγορές (!)

Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου, η εκτόξευση των διεθνών Αγορών έγινε χωρίς καμία διάκριση και συμπεριέλαβε και μετοχές αμφιβόλου “ποιότητας”. Ίσως λοιπόν ήλθε η στιγμή ενός προσεκτικότερου “stock picking”. Οι επενδυτές λοιπόν πρέπει να γυρίσουν πίσω στα βασικά και να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση μετοχών των εταιρειών που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που μπορούν να αυτοχρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους και που μπορούν να πληρώσουν ένα καλό μέρισμα.

Η κερδοφορία των εταιρειών έρχεται ξανά στο προσκήνιο και οι αναλυτές τονίζουν πως μετά την άνοδο, η πορεία των κερδών παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς θα ξεχωρίσουν οι εταιρείες που βγαίνουν πιο δυνατές από την κρίση, από εκείνες που έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει στο ΧΑ η ΕΤΕ (επισημαίνει η Solidus Sec.) η οποία αν διασπάσει οριστικά τα επίπεδα του 16,80-17,20 θα κινηθεί προς νέα υψηλά, αλλά και η κίνηση του S&P 500 ο οποίος αντέδρασε από τα γνωστά επίπεδα και δίνει σήμα “long” μόνο με διάσπαση του 905-907 και σήμα “short” με κίνηση κάτω από την περιοχή των 870 – 875 μονάδων.

Συνεδριάσεις μεταβλητότητας αναμένει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς η στασιμότητα που παρατηρείται στην εξέλιξη των τιμών του Γενικού Δείκτη καθιστά περισσότερο ευάλωτη την Αγορά στις εξωτερικές επιρροές οι οποίες το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν μια αρνητική ροπή.

Και τεχνικά η Αγορά έχει δώσει τα πρώτα σήματα πώλησης (MACD) βάζοντας σε αναμονή τα αγοραστικά αντανακλαστικά των γρήγορων χαρτοφυλακίων, επισημαίνει η ΑΧΕ με πιθανό πεδίο στήριξης τις 2100 μονάδες με χαμηλό ωστόσο βαθμό αξιοπιστίας και ως εκ τούτου συνιστά αποχή από εκτεταμένες κινήσεις τοποθετήσεων.

Στον FTSE και όσον αφορά την τελική εικόνα, με αγοραστές έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ (και με 176073 τεμ. ανεκτέλεστα), Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Intralot, Motor Oil και MPB.

Αντίθετα με πωλητές οι Coca-Cola (92908 τεμ. ανεκτέλεστα), Alpha Bank (108832 τεμ. ανεκτέλεστα), Eurobank, MIG, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών οι MPB (+5,43%) και Ελ. Πετρέλαια (+4,59%), για να ακολουθήσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι MIG, Intralot, Motor Oil, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και του 2% οι Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ και Coca-Cola. Με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ, Κύπρου, Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Alpha Bank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-2,13%), αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ και Τιτάνα και αρνητικό τελικό πρόσημο για Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις (πιθανότατα επηρεασμένος από τις απώλειες των περισσότερων Ασιατικών χρηματιστηρίων), όμως μετά τις 12.19 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2174,55 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2171,26 με κέρδη 1,17%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος υποχώρησε στα 155 εκατ. από τα οποία τα 6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών και για 21 τίτλους τα ημερήσια κέρδη κυμάνθηκαν από 7 έως 22,04%.

Όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, από το Τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε (με ελάχιστες συναλλαγές) ο τίτλος της Marfin Εγνατία Bank (+12,99%) μετά την απόφαση συγχώνευσης της Marfin Popular Bank, οριακά ψηλότερα από την δημόσια προσφορά η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος (+22,04%), ενώ ψηλότερα από την δημόσια προσφορά έκλεισε και 15η συνεχόμενη συνεδρίαση και ο τίτλος της Multrama.

Από εκεί και πέρα κινητικότητα που συνδυάστηκε και από αξιόλογα ημερήσια κέρδη για Ιντρακόμ, Παρνασσό, ΕΥΑΘ, Αεροπορία Αιγαίου, Αστέρα, ΟΛΘ, ΔΟΛ και Altec.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v