Αντιδρούν οι τράπεζες με οδηγό την Εθνική

Με "πλάτη" τις 2.100 η αγορά επιχειρεί να κατακτήσει τις 2.150. Αιχμή πρώτα η Εθνική και μετά ΑΤΕ, Κύπρου, MPB αλλά και μετοχές σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στο 5 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές.

Καλοδεχούμενη κάθε ανοδική αντίδραση και κάθε κίνηση, που δίνει χώρο, χρόνο στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι και μεταθέτει για την... επαύριο την επαπειλούμενη διόρθωση.

Από αυτή την άποψη, οι όποιες εκλάμψεις δεικτών, μετοχών χρησιμεύουν είτε για την έξοδο (σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές) εγκλωβισμένων της περιόδου 7-12/5 είτε για βραχυπρόθεσμες ενέργειες που μπορεί να αποφέρουν υπεραξίες. Κράτησαν χθες οι 2.100 μονάδες και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε δίνοντας την ευκαιρία καταγραφής υψηλών τιμών προς τις 2.160 μονάδες.

Στη διάρκεια της αντίδρασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 35-38 εκατ. ευρώ στοιχείο, που ενισχύει την παραπάνω εκτίμηση. Με τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί σταδιακά προς τις 2.140-2.145 μονάδες διευκολύνονται οι κινήσεις των παικτών του ΧΠΑ που διατηρούν ανοιχτές θέσεις πώλησης σε Συμβόλαια του FΤ 20 από την τρέχουσα τιμή των 1.105 μονάδων και λίγο χαμηλότερα ( μέχρι 1,5%, που θεωρείται λογική απόκλιση).

Οι πρώτες κινήσεις στην αγορά Παραγώγων παραπέμπουν σε μία πιο ομαλοποιημένη από χθες(και μακράν από προχθές) συνεδρίαση και σε λογική στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης στην Wall. Εάν κρατήσει σε κλείσιμο και σήμερα ο DJIA τις 8.330 και κάτι μονάδες η αντίδραση κερδίζει ακόμη λίγο χρόνο...

Ανοδικά ξεκίνησαν την Εθνική, φέρνοντας την μέχρι τα 16,66 ευρώ για να εξισορροπηθεί στη συνέχεια περίπου 4% υψηλότερα με τους πωλητές-αγοραστές να κινούνται γύρω από τα 16,45 ευρώ. Οι αυξημένες συναλλαγές-από την αρχή κιόλας της ημέρας- στη μετοχή της Εθνικής παραπέμπει σε λελογισμένη κατοχύρωση θέσεων όσων είχαν εγκλωβιστεί στις συνεδριάσεις της 11-12/5 και εν μέρει επανείσοδο ‘όσων ποντάρουν στις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

Από κοντά Κύπρου στα 4,12 ευρώ, Marfin Popular στα 2,25 ευρώ και Alpha Bank προς τα 8 ευρώ και πάλι.

Το ενδιαφέρον-και ενθαρρυντικό πάντα για όσους κινούνται με ορίζοντα το πολύ τριών συνεδριάσεων- θεωρούνται η ενίσχυση των συναλλαγών σε μετοχές της "δεύτερης" ταχύτητας του 20άρη (Μυτιληναίος, Intralot) μετοχές σηματωρούς αυτή ςτης περιόδου (Forthnet, Proton Bank, Μηχανική).

Κινητικότητα, που δείχνει αν μη τι άλλο την δραστηριοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων σε μία εξαιρετικά... ευαίσθητη φάση και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το να αντιδρά για παράδειγμα ο Μυτιληναίος, μετά από μία βραχυπρόθεσμη βουτιά, αποτελεί σηματωρό και για άλλες μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας. Δίνεται έτσι το περιθώριο χρόνου να ακολουθήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,26 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 7,79 ευρώ, η Αγροτική στα 1,46 ευρώ.

Η γενικότερη διάθεση μεταφέρεται σε μεγαλύτερο μέρος του... ταμπλό, καθώς η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται στο 5 προς 1 με περισσότερες από 40 μετοχές να έχουν απόδοση μεγαλύτερη του 4% , πριν από λίγο. Με βάση τις συναλλαγές ξεχώριζαν η Ιντρακόμ στα 1,34 ευρώ, ο Παρνασσός στα 2,06 ευρώ, η Μοτοδυναμική στα 2,16 ευρώ, η Aspis Bank στα 1,31 ευρώ.

ΣΗΜ. Από παράλειψη  μ ο υ  δεν αναφέρθηκε στο πρωινό σχόλιο, πως το εξαιρετικά χρήσιμο (βραχυπρόθεσμο) διάγραμμα του Nasdaq μας το διέθεσε ο φίλος Κώστας Βαγιονής. Ενδιαφέρον ειδικά αυτή την περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v