ΧΑ: «Κλειδί» οι κινήσεις στις τράπεζες

Οι πωλητές περνούν στην επίθεση, έχοντας για σύμμαχό τους και την τεχνική ανάλυση. Κλειδί τα 16 ευρώ για την Εθνική και με δεδομένο πως οποιαδήποτε τεχνικής μορφής αντίδραση θα προσφέρεται για κατοχύρωση θέσεων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για ένα τελευταίο ανοδικό ξέσπασμα των αγορών. Ούτως ή άλλως για υπερβολή της ακραίας ανοδικής αντίδρασης αναφερόμασταν μέχρι και χθες στο ενδεχόμενο προσέγγισης των 2.300 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και προς τις 1.200 μονάδες για τον FTSE 20.

Όμως τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, οι προειδοποιήσεις Bernanke και οι μαζικές πωλήσεις κυρίως σε αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έπληξαν και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ένταση των πωλήσεων, που αυξάνονταν προς το τέλος της συνεδρίασης, προβλημάτισε αρκετούς και αποτελεί… ευτύχημα, πως τουλάχιστον χθες σώθηκε η παρτίδα για την Εθνική.

Ανησυχητικά μηνύματα όμως «στέλνει» η διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Ηταν γνωστό από χθες, πως πολλά θα κρίνονταν από τη συνεδρίαση στη Wall. Στην αμερικανική αγορά επικράτησαν ισχυρές επιφυλάξεις που εντάθηκαν μετά την υποχώρηση του Dow Jones χαμηλότερα της στήριξης ασφαλείας των 8.330 μονάδων. Το χθεσινοβραδινό «κλείσιμο» του Dow Jones στις 8.285 μονάδες αποτελεί μια πρώτη αρνητική ένδειξη για τη συνέχεια.

Όπως σημειώνουν αμερικανοί αναλυτές, εάν δεν υπάρξει σήμερα-αύριο αντίδραση στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones «βλέπει» τις 8.100 και υπό προϋποθέσεις τις 7.900 μονάδες. Αύριο περιμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, κάτι που… εξασφαλίζει έντονη μεταβλητότητα και ακραίες βραχυπρόθεσμες κινήσεις για τις αγορές.

Η υψηλή μεταβλητότητα ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, με ενδεικτική την περίπτωση της Κύπρου που από το +6% υποχώρησε στο -5%, το -9% της Αγροτικής, το «άδειασμα» της Εθνικής και η εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων σε μεσαιομικρές μετοχές.

Στην περίπτωση που οι αγορές δώσουν μια τελευταία ευκαιρία για κατοχύρωση θέσεων σε καλύτερες τιμές, αυτή θα πρέπει να θεωρείται και η ύστατη πριν την επερχόμενη διόρθωση.

Στη περίπτωση όμως που δεν δοθεί καν αυτή η δυνατότητα, μερίδα αναλυτών χαμηλώνει τον πήχη για τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.100 και 2.050 μονάδες.

Εκτιμούν πως πολλά θα παιχτούν στην χαμηλότερη στήριξη με ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης από αυτά τα επίπεδα τιμών.

Σε δεύτερο βαθμό το χαμηλότερο εύρος στήριξης για τον Γενικό Δείκτη υπολογίζεται πέριξ των 1.950 μονάδων, επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στις 970 μονάδες του FTSE 20.

Πρόκειται για τιμές που η αγορά έπιανε στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, αφήνοντας «χάσματα» που αργά ή γρήγορα θα καλυφθούν και στη διάρκεια μιας καθοδικής κίνησης.

Κλειδί για σήμερα θεωρείται η αρχική αντίδραση των εν δυνάμει πωλητών σε τραπεζικές μετοχές, ειδικότερα στην Εθνική, η τακτική που θα ακολουθήσουν όσοι επιδιώκουν να κρατήσουν την τιμή κοντά στα 16 ευρώ και να ποντάρουν στο ενδεχόμενο μιας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση εάν και εφόσον προς αυτό δείξει αύριο η Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v