ΧΑ: "Ψήνεται" ανοδική υπερβολή με μπόλικο ρίσκο

Στο ενδεχόμενο εκδήλωσης μίας αυξημένου ρίσκου ανοδικής υπερβολής ποντάρουν βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που θα διευκολύνονταν από πιθανή επαναπροσέγγιση των 18,1-18,3 ευρώ της Εθνικής.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Από τις 2.204,11 για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.136,5 μονάδες για τον FTSE 20 ξεκινά η συνεδρίαση. Και μεις θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας με την παραδοχή στελεχών της αγοράς πως τις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ όχι μόνο… προτρέχει των ευρωπαικών χρηματιστηρίων αλλά αποτελεί…άτυπο ιχνηλάτη των αμερικανικών κεφαλαίων και της Wall.

Οσο παράδοξο και αν διαβάζεται κάτι τέτοιο φαίνεται να αποτελεί την ουσία της αντιθετικής κίνησης του ΧΑ κόντρα ενίοτε και στην πορεία του DAX.

Η υπέρβαση χθες των 1.120-1.130 μονάδων για τον FTSE 20 αποτελεί τη μία από τις 3-4 ενδείξεις που θεωρούν ικανές ορισμένοι αναλυτές για να πιστοποιήσουν το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης της αγοράς προς τις 2.300 μονάδες.

Σύμφωνα με επισκέπτη του euro2day και γνώστη-όπως αποδεικνύεται- του παιχνιδιού το χθεσινό υψηλό του Γενικού Δείκτη μπορεί να ταιριάζει με 5άρι υποκύμα με πιθανό τελικό στόχο τις 2.351 μονάδες (61,8% των 383 μον. του 3 του 5).

Για να μην μακρηγορούμε όμως πρακτικά η χθεσινή κίνηση του 20άρη με επανεμφάνιση στο παιχνίδι των τραπεζών μπορεί να ωθήσει προς το τελευταίο υψηλό τον 20άρη δηλαδή της 1.174 μονάδες.

Σε αυτή και μόνο την περίπτωση-και με την απαραίτητη προυπόθεση πως δεν θα γυρίσει η αμερικανική αγορά- η υπερβολή (ανοδική αυτή τη φορά) θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τις 1.196 και 1.215 μονάδες για τον FTSE 20.

Αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη τάση, λαβαίνοντας πολύ σοβαρά υπόψη πως οι βασικοί δείκτες δημιουργούν "σχηματισμούς κορυφής" και πως όσο περισσότερο εκτείνεται η αντίδραση τόσο μεγαλύτερο γίνεται το ρίσκο που αναλαμβάνουμε.

Πρόκειται όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές για υπερβολή-θετική αυτή τη φορά-σε αντίθεση με την αρνητική υποτίμηση της αγοράς στις αρχές Μαρτίου.

Μόνο στην περίπτωση που δεν μας τα χαλάσει η Wall, καθώς ο DJIA διαμορφώθηκε χθες στις 8.469 μον. –παραμένει δηλαδή πάνω από τις απαιτούμενες 8.330 μον. – και ο S&P 500 στις 908 μον. και ακόμη δεν δίνει σαφές σήμα ακολουθούμε την βραχυπρόθεσμη και μ ό ν ο τάση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται την υπερβολή. Με το… ρίσκο στο κόκκινο το επαναλαμβάνουμε.

Εάν υποθέσουμε, πως η χθεσινή αφύπνιση των τραπεζών δεν σημειώθηκε για τον προφανή λόγο της κατοχύρωσης θέσεων αλλά για να προσελκύσει νέους παίκτες, να τους βάλει ξανά στο παιχνίδι με την προσδοκία πως θα βγουν υπεραξίες άμεσα τότε θα πρέπει να μας πείσει κατ΄αρχήν η Εθνική.

Λόγω θέσεως και φύσεως θα πρέπει να πείσει πως στοχεύει προς την "διπλή κορυφή" των 18,26-18,12 ευρώ (στο διήμερο 6-7/5) . Θα πρέπει να πείσει η δραστήρια και με υπεραπόδοση τελευταία Eurobank πως στοχεύει κατ΄αρχήν σε προσέγγιση των 8,17 (χθεσινό υψηλό) αποτελώντας επί της ουσίας τον…συνοδηγό της Εθνικής στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών για τον 20άρη. Ρόλο, που μέχρι πρότινος είχε η Alpha Bank που υπό προυποθέσεις στοχεύει σε υπέρβαση των 8.85 ευρώ.

Περιοριζόμαστε προσώρας σε τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς καθώς επιχειρείται μεταφορά του παιχνιδιού στον κλάδο, οι τράπεζες είναι αυτές που μπορεί να δώσουν το έναυσμα (είτε μας αρέσει είτε όχι παραμένουμε τραπεζοβαρής και… έμμεσα χειραγωγούμενη αγορά αλλά…) και μέσω αυτών εάν υποστηρίξουμε το σενάριο της ακραίας κίνησης θα δοθεί το έναυσμα για τους υπόλοιπους.

ΣΗΜ: Η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι ο προφανής καταλύτης για να παραμείνει ενεργό το παιχνίδι στα μεσαιο-μικρά. Προστιθέμενης αξίας η κίνηση, που επιχειρείται από τον Κορρέ όπως αναφέρεται σε…ζουμερό θέμα του Χρ. Κίτσιου. Εξαιρετική η συμφωνία-εάν κλείσει- για τον Ναξιώτη Γιώργο, ο οποίος έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα του από το Παγκράτι, από τι μικρό φαρμακείο ομοιοπαθητικής απέναντι από τον Αγιο Σπυρίδωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v