Fitch, βενζινοπώλες και αξιοπιστία!

Την ίδια μέρα που η FitchRatings υποβάθμιζε τις προοπτικές του δημοσίου χρέους, οι βενζινοπώλες έδιναν μάχη για τη μη ένταξη αυτόματων πωλητών στα πρατήριά τους. Η Ελλάδα στο απόσπασμα.

Fitch, βενζινοπώλες και αξιοπιστία!
Όσοι έχουν σπουδάσει ή έχουν δουλέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να βάλουν βενζίνη σε πρατήρια υγρών καυσίμων χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα είτε αυτά ήταν κλειστά είτε όχι.

Η επιλογή ανήκε σε αυτούς που έπρεπε, δηλαδή στους καταναλωτές.

Αυτό συμβαίνει στις χώρες των "βαρβάρων" εδώ και δεκαετίες.

Δεν συμβαίνει όμως στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού που λέγεται Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι η συντεχνία βενζινοπωλών Ελλάδος και μερικοί ακόμη αντιδρούν, προφασιζόμενοι διάφορους λόγους εδώ και χρόνια.

Αντιμέτωποι όμως με την αμείλικτη πραγματικότητα της ευρωπαϊκής λιανικής αγοράς υγρών καυσίμων και με έναν υπουργό που γνωρίζει τι γίνεται έξω δεν έχουν άλλη επιλογή από την καθυστέρηση της εφαρμογής του μέτρου, προβάλλοντας προφάσεις και ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει για να μην προχωρήσει το μέτρο.

Όμως, η αγαπητή συντεχνία των βενζινοπωλών δεν είναι η μοναδική που μάχεται για το οικονομικό συμφέρον της εις βάρος των συμφερόντων των υπολοίπων.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα επαγγέλματα.

Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την αμοιβή των συμβολαιογράφων στο 1% από 1,2% επί της αξίας του ακινήτου, η οποία αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων, θα αντισταθμιστεί με την αύξηση άλλων χρεώσεων, π.χ. των πληρεξούσιων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη γιατί φαίνεται να τα πρόλαβε όλα η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρο κλείσιμο της Βουλής αφού δεν ψηφίστηκε το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο.

Είναι σαφές ότι η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν επιθυμεί να τα βάλει με τις διάφορες συντεχνίες και να αποκαταστήσει τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Είναι θέμα επιλογής που βασίζεται στην εκτίμηση του πολιτικού κόστους.

Αναφερθήκαμε στα ανωτέρω με αφορμή ένα μέρος της ανακοίνωσης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings για την αναθεώρηση των προοπτικών του ελληνικού δημοσίου χρέους σε "αρνητικές" από "σταθερές", που μάλλον θα διαφύγει της προσοχής των περισσοτέρων.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η υπόσχεση που είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της δεν έχει γίνει σε πράξη κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της από το 2007 και μετά.

Προφανώς, αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η ηγεσία της εμφανίζεται απρόθυμη να αντιμετωπίσει μια σειρά σκάνδαλα. Επίσης, τα επεισόδια στο τέλος του 2008 υπονόμευσαν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση που έχει μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν δείχνει πρόθυμη να πάρει μέτρα λιτότητας.

Όμως, η Fitch Ratings δεν χαρίζεται ούτε στο ΠΑΣΟΚ καθώς διαπιστώνει ότι ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιδείξει αποφασιστικότητα για την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Κι όταν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας προϊδεάζουν αρνητικά για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μακροπρόθεσμα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό γιατί απλούστατα πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v