Αγορές: Ομπάμα και Μακαρέζος προβλέπουν

Σπάνια οι "προφήτες" τιμών είναι τόσο ακριβείς στις προβλέψεις τους όσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα και ο προ 40 ετών χουντικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κατείχαν, όμως, θέσεις με "ειδικό βάρος"...

Αγορές: Ομπάμα και Μακαρέζος προβλέπουν
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε καιρούς απαγορεύσεων, η κοινωνία συνήθως βρίσκει διέξοδο στη σάτιρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέκδοτο που κυκλοφορούσε μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων στη διάρκεια της επτάχρονης χούντας ήθελε ο τότε αντιπρόεδρος της "κυβέρνησης" κ. Ν. Μακαρέζος να επισκέπτεται το floor της Σοφοκλέους και να εκπλήσσεται βλέποντας το "ταμπλό" σχετικά με την τιμή της μετοχής της Τραπέζης της Ελλάδος.

"Τόσο ακριβή;" είναι το σχόλιο που του αποδίδουν και το οποίο υποτίθεται ότι έδωσε έναυσμα για τη συνεπακόλουθη κατακρήμνιση της μετοχής της ΤτΕ.

Δεν γνωρίζω εάν είναι δυνατόν να υπάρξει ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός μεταξύ του περιστατικού που αποδίδεται στον κ. Μακαρέζο και της -έπειτα από τέσσερις δεκαετίες- δήλωσης του Αμερικανού Προέδρου κ. Μπ. Ομπάμα, στις 3 Μαρτίου φέτος, ότι οι μετοχικές αγορές προσφέρουν ευκαιρίες για όσους έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι σε αμφότερες τις περιπτώσεις η πρόβλεψη επαληθεύτηκε. Με άλλα λόγια, τους βγήκε.

Η μεν μετοχή της ΤτΕ σημείωσε αμέσως κάθετη πτώση, οι δε διεθνείς αγορές από τις 9 Μαρτίου βρίσκονται σε αντίστοιχη άνοδο.

Σπάνια ωστόσο οι "προφήτες" των τιμών είναι τόσο ακριβείς στις προβλέψεις τους, αν δεν κατέχουν θέσεις ιδιαίτερης βαρύτητας αντίστοιχης του Προέδρου των ΗΠΑ σήμερα και του χουντικού αντιπροέδρου τότε.

Αν το ερώτημα που σας απασχολεί είναι η πορεία των τιμών στο ταμπλό και μάλιστα η βραχυπρόθεσμη, μην κουράζεστε.

Με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις "εσωτερικής πληροφόρησης", οι οποίες προφανώς εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραβίασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη της τιμής των μετοχών είναι αδύνατη.

Δεν το υποστηρίζει ο υπογράφων, αλλά ο Αμερικανός καθηγητής κ. Eugene Fama, πατέρας της θεωρίας "της αποτελεσματικής αγοράς", ο οποίος επίσης υποστηρίζει, όπως έχει επισημάνει ήδη η παρούσα στήλη, ότι ούτε και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη είναι δυνατόν να υπάρξει.

Στον αντίποδα, ο θεωρούμενος γκουρού των αγορών κ. Warren Buffet πιθανότατα έχει αντίθετη άποψη και οι αποδόσεις του Berkshire Hathaway, του οποίου προΐσταται, να τον δικαιώνουν.

Όμως, και ο ίδιος ομολόγησε πρόσφατα το λάθος του να επενδύσει σε μετοχές της πετρελαϊκής εταιρίας ConocoPhillips, χάνοντας τεράστια ποσά όταν υποχώρησε η τιμή του αργού και συνεπακόλουθα της μετοχής.
Αντίστοιχα εσφαλμένη αποδείχτηκε και επισήμανσή του, πέρυσι τον Οκτώβριο, ότι θα τοποθετούσε όλη την περιουσία του σε αμερικανικές μετοχές, αφού στη συνέχεια ο S&P 500 έκανε βουτιά σχεδόν 30%... για να ανακάμψει μόνο κατόπιν της παρέμβασης Ομπάμα…

Παράμετρος-κλειδί στην όλη υπόθεση της πρόβλεψης της πορείας των τιμών, την οποία επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Ομπάμα εξάλλου, δεν μπορεί παρά να είναι η… άνεση χρόνου και βεβαίως η δυνατότητα "επένδυσης".

Ήτοι, ο χρονικός ορίζοντας με τον οποίο οποιοσδήποτε προσεγγίζει τις μετοχικές αγορές και το περίσσευμα κεφαλαίων…

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή αυτές οι δύο παράμετροι απουσιάζουν, τα περιθώρια είναι μάλλον στενά…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v