Σε υψηλά εξαμήνου η Σοφοκλέους

Κλείσιμο πάνω από τις 2.200 μονάδες "έδωσε" ο Γενικός Δείκτης, επιστρέφοντας σε επίπεδα Νοεμβρίου 2008. Ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, MPB, MIG, Τράπεζα Κύπρου και Μυτιληναίος. Τι λένε οι αναλυτές για συνέχεια ανοδικής κίνησης.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αγορές έτοιμες για την ανοδική υπερβολή, ψάχνουν αφορμές για κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα (!)

Το ταμπλό κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών, το Χ.Α. δείχνει διαθέσεις επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών και ο Δείκτης έκλεισε σε υψηλά εξαμήνου (τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων στην συνεδρίαση της 5/11/2008)

Σε αυτό το τελευταίο δείχνουν να “ποντάρουν” όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν (έστω και καθυστερημένα), καθώς θεωρούν εξαιρετικά πιθανό πως μία κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερες περιοχές θα ενδυναμώσει την ανοδική τάση, αλλά και την αναζήτηση νέων “επενδυτικών ευκαιριών”.

Το να περιμένει κάποιος να συνεχίσουν οι Αγορές να κινούνται ανοδικά στο επίπεδο που έχουμε φθάσει σήμερα είναι μη ρεαλιστικό, υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας που παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα δρώμενα στο ταμπλό και προσθέτουν ότι θα ήταν “υγιές” να δούμε τις Αγορές να παίρνουν μία ανάσα και να επιτρέψουν σε κάποια θεμελιώδη στοιχεία να αρχίσουν σιγά σιγά να τις υποστηρίζουν.

Οι αμετανόητα “bearish” αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν το ράλι ως ευκαιρία για πωλήσεις, αλλά η εμπιστοσύνη τους στα μοντέλα που χρησιμοποιούν φαίνεται πλέον να έχει κλονισθεί.

Οι Αγορές “ακούνε” τα καλά νέα και αγνοούν έως και επιδεικτικά τις αρνητικές ειδήσεις και δεν αποκλείεται η αντίδραση να πάει μακρύτερα από ότι στην αρχή φαινόταν.

Η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα παραπέμπει είτε σε συσσώρευση είτε σε διανομή, υποστηρίζει η Solidus Sec. Σε μια “ρηχή” Αγορά (όπως το Χ.Α.) οι κινήσεις των μεγάλων “παικτών” απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν χωρίς να γίνουν εύκολα αντιληπτές και θα έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την μεγάλη μεταβλητότητα.

Η αξιοπρόσεκτη υπεραπόδοση (σε σχέση με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) που παρουσιάζει το Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι περισσότερο αποτέλεσμα της διάχυσης της ανόδου και της ασύμμετρης κατανομής των αποδόσεων από την έναρξη του ράλι, επισημαίνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προσαρμογή στις αποδόσεις της Αγοράς εξομαλύνει επιμέρους στρεβλώσεις αποτιμήσεων και παράλληλα ολοκληρώνει ένα κύκλο ανόδου καθώς μειώνονται οι επιλογές “ευκαιρίας” και αυξάνονται οι κερδισμένοι του κύκλου, τονίζει η ΑΧΕ. Ωστόσο το ιδανικό εν δυνάμει σενάριο διόρθωσης μεσοβραχυπρόθεσμα δεν εξαντλείται χαμηλότερα των 1.950 μονάδων δίνοντας μικρά περιθώρια υποχώρησης στο Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα η Fortius Finance δεν μπορεί να αποκλείσει επανατεστάρισμα των πρόσφατων υψηλών και τονίζει πως τυχόν κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2225 και ακόμα καλύτερα των 2264 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κατάκτησης των 2300 με μεσοπρόθεσμο (πλέον) στόχο τις 2554 μονάδες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία αφήνουν και τα μηνύματα από τα χρηματιστηριακά γραφεί, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι Αγορές έχουν όλες τις προϋποθέσεις για την ανοδική υπερβολή. Άλλωστε κάπως έτσι τελειώνουν οι ανοδικές αντιδράσεις. Πάντως αρκετοί χρηματιστές επισημαίνουν ότι αξιοπρόσεκτο μέρος από τα κεφάλαια που τοποθετούνται εσχάτως, δεν σκοπεύουν να κινηθούν με κινήσεις trading αλλά παίρνουν θέσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα εκτιμώντας ότι δύσκολα θα επαναπροσεγγιστούν τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου.

Πολλοί και για όλα τα γούστα οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, όπου από τους Δεικτοβαρείς τίτλους ξεχώρισαν Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Κύπρου, MPB, MIG (στις τρεις τελευταίες εμφανείς οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και η μεταφορά κεφαλαίων).

Από εκεί και χαμηλότερα ξεχώρισαν οι “υδάτινες” εταιρείες, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Νηρέας, Σελόντα, Interfish, Γαλαξίδι, αλλά και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ.

Επίσης με ανοδικές διαθέσεις Μηχανική και Βαλκάν, Όπως και Vivere (μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Καζίνο της Κέρκυρας), HOL (εν μέσω φημών για πιθανό “πακέτο” στην “ενδιαφερόμενη” Vodafone), ΚΛΜ, Revoil, Μοτοδυναμική, InfoQuest, Ιντρακάτ, Kleeman, Σφακιανάκης, Alco, Ιατρικό, ΓΕΚ - Τέρνα κ.λ.π.

Δεύτερη συνεδρίαση σημαντικών ημερήσιων κερδών (+20,72%) για την “νεοφώτιστη” OTC που έκλεισε στα 3,03 ευρώ.

Επιστρέφοντας στον 20αρη, με αγοραστές έκλεισαν Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, Alpha Bank, MPB.

Τις εντυπώσεις κέρδισαν οι Ελ. Πετρέλαια (+8,07%), Μυτιληναίος (+7,06%), Κύπρου (+7,73%), MPB (+7,77%), MIG (+7,29% και οριακά υψηλότερα από το άνω εύρος της ζώνης αντίστασης 3,00 – 3,40 ευρώ)

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% η Intralot, του 3% οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και του 2% οι Alpha Bank, Αγροτική, Βιοχάλκο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και στις 10.31 “είδε” το χαμηλό ημέρας των 2145,79 μονάδων, όμως από τις 10.36 και μετά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2214,04 μονάδες (16.36) και έκλεισε στις 2204,11 με κέρδη 2,06%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος πλησίασε τα 242 εκατ. από τα οποία τα 9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 171 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 8 έως 20,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v