Σοφοκλέους: Αποκόμιση κερδών στις τράπεζες

Τα άσχημα νέα από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις στη Σοφοκλέους που καταγράφει απώλειες έως και 3,5%. Ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες (-6,4%). Θετικά κινούνται ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Είτε πρόκειται για ΄΄ ξεφόρτωμα΄΄ είτε για ΄΄μάζεμα΄΄ η ουσία είναι πως μία εξαιρετικά αμφίρροπη διελκυστίνδα εξελίσσεται στην περιοχή των 2.200 μονάδων.

Όχι μόνο δεν πείθουν Εθνική και Eurobank, πως μπορούν να ηγηθούν μίας νέας ανοδικής αντίδρασης αλλά την τελευταία ώρα ενισχύονται οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του20άρη.

Βασικοί δείκτες πέρασαν στο…κόκκινο, μετά τις 13.30-13,35 καθώς η μετοχή της Εθνικής πιέζονταν μέχρι 3,2% χαμηλότερα στα 16,8 ευρώ η δε Eurobank έχανε και τα 7,7 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε μετοχές της AlphaBank (8,46 ευρώ) αλλά και σε Μυτιληναίο (5,26 ευρώ), 3Ε (14,08 ευρώ). Ο Ftse 20 με υψηλό ημέρας τις 1.159,9 μονάδες υποχωρεί κατά 0,5% στις 1.130 μονάδες. Θετική κίνηση για Κύπρου και MPB ενόψει της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως με την καταγραφή κορυφής στις 2.244 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (περιοχή ΚΜΟ200) και την αδυναμία συνέχισης της αντίδρασης, οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι. Αρχικά ρευστοποιώντας προσεκτικά-είναι αλήθεια τραπεζικές θέσεις τους και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης- που εντάθηκαν όμως όταν ΄΄γύρισαν΄΄ οι ευρωπαικές αγορές.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί πως στο 10λεπτο (μέχρι 13.45) που διόρθωναν 20άρης και Γενικός Δείκτης απορροφήθηκε προσφορά περίπου 3,5-4 εκατ. ευρώ (μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 160 εκατ. ευρώ) με εναλλαγή του προσήμου για τη συνέχεια. Είτε πρόκειται για εκφοβιστικές κινήσεις, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί διεθνώς και της ανόδου που έχει προηγηθεί, είτε για προετοιμασία των πωλητών για την επόμενη επίθεση τους η ουσία είναι πως οι αγορές εξακολουθούν να μην δίνουν επαρκείς ενδείξεις για την φορά της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Το… ανησυχητικό για τους οπαδούς της ΄΄μίας τελευταίας ανοδικής υπερβολής΄΄ είναι η εμφανής (;) αδυναμία της Εθνικής να παραμείνει πάνω από τα 17 ευρώ, καθώς μετά τα υψηλά ημέρας των 17,55 ευρώ εντάθηκαν οι πωλήσεις στον δεικτοβαρή τίτλο. Η εξήγηση που δίνεται ακούγεται λογική και σχετίζεται με τον βαθμό ετοιμότητας, επιφυλακτικότητας και θέλησης για ανάληψη επιπλέον ρίσκου από παίκτες οι οποίοι κινούνται με ορίζοντα το πολύ τριών συνεδριάσεων.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως η αγορά δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα εάν-πάντα σε βραχυπρόθεσμη βάση- ΄΄ξεφορτώνεται΄΄ σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές ή ΄΄μαζεύεται΄΄ από πονηρότερους παίκτες.

Μένει να φανεί σε λίγο και η στάση που θα κρατήσουν όσοι δραστηριοποιούνται στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και κατά πόσον θα κρατηθούν τα… κεκτημένα της αρχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v