Τραπεζικό "ξεπούλημα" στη Σοφοκλέους

Εντονες ρευστοποιήσεις με έμφαση στις τράπεζες (-6,32%) κατέκλυσαν τη Σοφοκλέους μετά το σχηματισμό "διπλής κορυφής" και την αδυναμία της αγοράς να σπάσει τα πρόσφατα υψηλά. Επιφυλακτικοί οι αναλυτές.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στο ίδιο έργο θεατές και “σκληρή” “double top” (!) Και η νέα υπέρβαση των 2225 μονάδων ενεργοποίησε τους μηχανισμούς πωλήσεων, ο Γενικός Δείκτης από τις 2243,95 μονάδες (+1,81%) βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 2120,7 μονάδες (-3,78%) και αν οι πωλητές συνεχίσουν να επιδεικνύουν τις ίδιες διαθέσεις η Αγορά θα αρχίσει να παίρνει κλίση.

Μάλιστα η νέα ενδοσυνεδριακή κορυφή ήταν χαμηλότερη της αμέσως προηγούμενης (2263,84 στην συνεδρίαση της 7/5) και αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, τουλάχιστον για όσους κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς δίνει ενδείξεις βραχυπρόθεσμης αντιστροφής της τάσης.

Για να επιστρέψει γρήγορα το θετικό πρόσημο, χρειάζεται συνεχής ροή θετικών ειδήσεων, βοήθειες από το διεθνές κλίμα και γενικότερα άκρως συντονισμένες κινήσεις για αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται προσοχή και σωστή διαχείριση χαρτοφυλακίων και κινδύνων που αναλαμβάνονται, καθώς σε περίπτωση παρατεταμένης διολίσθησης θα είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που θα περιμένουν να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και θα δυσκολεύουν το έργο των εν δυνάμει πωλητών.

Επίσης περισσότερο εμφανής ήταν η “κόπωση” σε πολλούς Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και αυτό είναι μάλλον σοβαρό για μία Αγορά που έχει πολύ μεγάλη Τραπεζική εξάρτηση.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 237 μονάδων με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 2534,18 μονάδες (+2,37%) και χαμηλό τις 2297,51 μονάδες (-7,19%), για να κλείσει στις 2319,18 μονάδες με απώλειες 6,32%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,32% είναι μέσα στις τέσσερις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες, για τον εν λόγω δείκτη, μέσα στο 2009. Πιο συγκεκριμένα οι συνεδριάσεις με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη στο τρέχον έτος είναι οι 19/1 (-7,80%), 21/4 (-7,52%), 17/2 (-6,32%) και σήμερα.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τον Γενικό Δείκτη αν δεν “έβαζαν πλάτη” Ελ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενώ η αρνητική έκπληξη του τέλους ήλθε από τον ΟΠΑΠ που έδειξε θετικές διαθέσεις, αλλά ήλθαν οι δημοπρασίες και τον έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο (!)

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, μετά τις 12.26 και όταν έγιναν περισσότερο ευδιάκριτες οι διαθέσεις των πωλητών (που ξεκίνησαν από το Τραπεζικό ταμπλό), αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε ενδοσυνεδριακή κορυφή του Δείκτη ήταν χαμηλότερα της προηγούμενης και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη.

Απόλυτα επιφυλακτική η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι τεχνικά η Αγορά παραμένει σε υπεραγορασμένα επίπεδα εμφανίζοντας τις πρώτες καθοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές ένδειξη επικείμενης διόρθωσης η οποία ωστόσο δεν εκδηλώνεται στο βαθμό που θα αντιστοιχούσε σε ένα ράλι 50% από τα χαμηλά της φετινής χρονιάς.

Αν και το momentum της Αγοράς παραμένει ισχυρό και οι διορθώσεις αναχαιτίζονται εύκολα και είναι μικρής διάρκειας, το ανοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο χωρίς την ύπαρξη κάποιας στάσης ή διόρθωσης της Αγοράς που θα διευκόλυνε νέες εισροές. Επίπεδο αναφοράς η αντίσταση των 2.225 μονάδων όπου ο Γενικός Δείκτης διασπά σε κλείσιμο τον κινητό μέσο των 200 ημερών δίνοντας επιτάχυνση στην εξελισσόμενη τάση.

Αστοχία διάσπασης και κλείσιμο χαμηλότερα από την χθεσινή συνεδρίαση δημιουργεί προϋποθέσεις διπλής κορυφής ο οποίος είναι σχηματισμός αντιστροφής τάσης (!)

Περίπου η ίδια εικόνα με αυτή του Χ.Α. και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου και εκεί σήμερα οι πωλητές δείχνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Εξαιρετικά δύσπιστη για την διατήρηση της ανοδικής τάσης δείχνει η Deutsche Bank και μάλιστα για τον DAX που τονίζει ότι δεν θα ξεπεράσει τις 5.200 μονάδες, καθώς το ράλι κρίνεται μη διατηρήσιμο (!) Ο οίκος περιμένει την υποχώρηση του εν λόγω δείκτη έως τα επίπεδα των 4.000 μονάδων, αν και προσθέτει πως δεν αναμένεται η πτώση στα χαμηλά του Μαρτίου, στις 3.666 μονάδες.

Η Deutsche Bank αποδίδει το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων δύο μηνών σε ένα τυπικό “short squeeze” και προσθέτει ότι η σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά πριν από 12 μήνες έχει προεξοφληθεί και με το παραπάνω από τις χρηματιστηριακές Αγορές.

Εν τω μεταξύ τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η Merrill Lynch αποδεικνύουν πως οι διαχειριστές των hedge funds μειώνουν τώρα τις έως πρότινος σημαντικές “long” θέσεις τους στα χρηματιστήρια. Κλείσιμο των “long” καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στον Nasdaq, τάση η οποία επεκτάθηκε τελευταία και στον δείκτη S&P 500.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. το σίγουρο είναι ότι η Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με κινητήριο μοχλό την ψυχολογία και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να αποφευχθούν παντοιοτρόπως οι συνεδριάσεις αγελαίας υποχώρησης που θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναφέρουν την ανησυχία και θα μειώσουν τις διαθέσεις ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ψυχολογικός παράγοντας θα μπει σε σχετική δοκιμασία και αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί σε πόσο χαμηλότερα επίπεδα θα επιστρέψουν οι πρώτες σκέψεις – κινήσεις επανατοποθετήσεων.

Στον 20αρη με αγοραστές έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, MPB και με πωλητές οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Motor Oil, MIG.

Από τους λίγους κερδισμένους Δεικτοβαρείς τίτλους ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,08% των Ελ. Πετρελαίων (εν μέσω φημών για κυοφορούμενες διοικητικές αλλαγές).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Motor Oil και με αξιοσημείωτα κέρδη ΔΕΗ και ΟΤΕ (πιθανόν και να ολοκλήρωσε τις ρευστοποιήσεις του ο μεγάλος πωλητής), ενώ με απλά θετικό πρόσημο τερμάτισε την συνεδρίαση ο Τιτάνας.

Από εκεί και πέρα ημερήσιες απώλειες “για όλα τα γούστα”.

Έτσι απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Αγροτική, Μυτιληναίο και Eurobank, του 7% για την Alpha Bank, του 6% για την Εθνική και του 5% για Κύπρου, Πειραιώς, Βιοχάλκο, MIG, Intralot.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, MPB, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2136,46 μονάδες με απώλειες 3,07%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 307 εκατ. από τα οποία τα 3,5 αφορούσαν “πακέτα”. Υπενθυμίζεται ότι στις 7%, όταν και είχαν επιχειρήσει τον προηγούμενο αιφνιδιασμό τους οι πωλητές ο τζίρος έφθασε τα 346 εκατ. ευρώ.

Καμία σχέση με την αρχική ή έστω με την ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 183 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 8 έως 17,53%.

Από τις μετοχές που επέδειξαν θετικές διαθέσεις και επηρεάστηκαν λιγότερο από την αλλαγή του κλίματος ξεχώρισαν οι HOL, Sprider, Forthnet, Kleeman, Μπενρουμπή και Πετρόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v