"Κόντρα" στην Εθνική με φόντο τις 2.100

Διόρθωση που δίνει ευκαιρίες εξόδου, καθώς η αγορά διορθώνει κοντά στις 2.100. Οριακά κάτω από τα 16 ευρώ η ΕΤΕ, πιέσεις σε Alpha. Αντιδρούν Κύπρου, 3Ε, Μυτιληναίος. Στη Wall τα βλέμματα των βραχυπρόθεσμων παικτών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αγώνας για να μην χαθούν σήμερα-αύριο οι 2.100 μονάδες και με την προσδοκία πως έστω την ύστατη στιγμή η Wall μπορεί να δώσει το έναυσμα για μία ανοδική αντίδραση δίνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κερδίζοντας έτσι χρόνο και το κυριότερο σχετικά υψηλά επίπεδα τιμών για να κατοχυρωθούν θέσεις, που είχαν αγορασθεί στο διήμερο 7-8 Μαίου.

Για τον Γενικό Δείκτη χαμηλή τιμή έχει σημειωθεί, μέχρι τώρα στις 2.096,5 μονάδες ΄΄κορυφή΄΄ στις 2.147,7 σε μία συνεδρίαση μάλλον ελεγχόμενων συναλλαγών, καθώς πωλητές-αγοραστές έχουν εύλογο συμφέρον να κρατήσουν καλές τιμές εισόδου-εξόδου.

Η μεγαλύτερη αντιπαράθεση δίνεται στη μετοχή της Εθνικής, που κυμαίνεται σε εύρος των 15,44-16,28 ευρώ (δηλαδή σχεδόν δύο ευρώ χαμηλότερα από τα υψηλά της 7/5) καθώς ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι ισχυροί επενδυτικοί πόλοι που είχαν αρχίσει να τοποθετούνται από τα χαμηλά του Μαρτίου γράφουν υψηλές υπεραξίες.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων σε αυτή την συγκυρία-που το κλίμα στραβώνει και πάλι- οι περισσότεροι έχουν συμφέρον να ελέγξουν μία διόρθωση, που θα δίνει και ανοδικές αφορμές εξόδου από την αγορά. Εκτίμηση, που φαίνεται να ενισχύεται από την εικόνα του ΧΠΑ και τις κινήσεις συγκεκριμένων πωλητών, που δεν εκβιάζουν τιμές σημαντικά χαμηλότερες των 1.050 μονάδων.

Από τις τραπεζικές του FΤ 20 η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στην Alpha Bank που υποχωρεί 3,35 στα 7,7 ευρώ, περίπου όσο και η Πειραιώς ενώ η Eurobank διορθώνει λιγότερο στα 7,2 ευρώ, η Marfin Popular στα 2,17 ευρώ. Η Κύπρου αντιθέτως κινείται κόντρα στο ρεύμα και τα 3,89 ευρώ.

Οι συναλλαγές των 115 εκατ. ευρώ (στις 13.40΄) δεν θεωρούνται πολλές για μία πτωτική συνεδρίαση, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί το χθεσινό ξεπούλημα και οι εκτιμήσεις αναλυτών για πιθανή υποχώρηση του FΤ 20 προς τις 960-980 μονάδες.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση Μυτιληναίος στα 5,03 ευρώ, 3 Ε στα 13,94 ευρώ, ΔΕΗ στα 13,97 ευρώ, Αγροτική στα 1,35 ευρώ κρατούν συγκριτικά καλύτερα.

Συγκριτικά οι δείκτες Mid 40 και SC 80 εμφανίζουν καλύτερη εικόνα από τον 20άρη, καθώς υποχωρούν 0,5 και 0,1% αντίστοιχα έναντι 1,4% του FΤ 20.

Γεγονός είναι πως η μέχρι τώρα μορφή της διόρθωσης διευκολύνει την αποχώρηση αρκετών βραχυμεσοπρόθεσμων παικτών με σχετικά κέρδη ( ή χωρίς υποαξίες) ενώ παράλληλα δίνεται το περιθώριο απεγκλωβισμού με ένα μείον 8-10% σε όσους εγκλωβίστηκαν στις συνεδριάσεις της 8 και 13/5.

Αλλωστε μέχρι τώρα η σχέση ανοδικών προς καθοδικές παραμένει ελεγχόμενη στο 1 προς 1,5 με περίπου 70-75 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Κυρίως από τη χαμηλότερη αποτίμηση (Altec, Microland, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Αγροτική Ασφαλιστική, Βιοσώλ. ΑΝΕΚ, kleemann, Μαίλλης) και λίγες από τη μεσαία (Βωβός, Σαράντης, ProtonBank, HOL, κ.α.) παραμένουν με σχετικά καλές συναλλαγές σε ανοδικό κανάλι.

Η εικόνα των ευρωπαικών αγορών δείχνει ανάλογη, καθώς η αίσθηση αναμονής για τα επόμενα βήματα της Wall είναι διάχυτη από Αθήνα μέχρι Φραγκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v