Αναθάρρησαν οι αγοραστές στο κλείσιμο

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αν και οι αγοραστές εμφανίστηκαν πιο δραστήριοι στο β΄ ημίχρονο, βελτιώνοντας τον αριθμό των τίτλων με θετικό πρόσημο. Τι εκτιμούν οι αναλυτές. Στηρίξεις-αντιστάσεις για μετοχές FT 20.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πιο δραστήριοι μετά τα μισά του β΄ ημιχρόνου οι αγοραστές βελτίωσαν τον αριθμό των τίτλων με θετικό πρόσημο, όμως έλειψαν οι σημαντικές “βοήθειες” από Δεικτοβαρείς τίτλους και διεθνές κλίμα και έτσι ο Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κλείνοντας περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Σχετικά πρόσφατα ο αναλυτής της Morgan Stanley, Teun Draaisma δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κάποιος είπε κάποτε πως το Χρηματιστήριο είναι ένα επινόημα που έχει σαν μοναδικό σκοπό να κάνει πολλούς ανθρώπους να φαίνονται πολύ ανόητοι, όσο πιο συχνά γίνεται” (!)

“Λαχάνιασαν οι ταύροι” η απλά ξαποσταίνουν;

Επιστρέφουν δριμύτερες οι “αρκούδες” και μαζί με αυτές τα τρομολαγνικά σενάρια;

Σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι Αγορές, ενώ η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών δίνει πόντους πότε στους συγκρατημένα αισιόδοξους και πότε στους υπέρμαχους της αυξημένης ρευστότητας.

Οι δεύτεροι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο πιο σημαντικός οδηγός του πρόσφατου ράλι ήταν το εσπευσμένο κλείσιμο “short” θέσεων. Όμως δεδομένης τη πτώσης του δανεισμού μετοχών, μία οποιαδήποτε περαιτέρω ώθηση λόγω “short squeeze” στις Αγορές, αναμένεται πια να είναι λιγότερο εμφανής στην απόδοση των μετοχών καθώς το momentum των οικονομικών στοιχείων είναι αυτό που θα είναι ο παράγοντας-κλειδί, εάν θέλουμε να μιλάμε για συνέχιση και διατήρηση του ράλι.

Αντίθετα οι πρώτοι με “όπλο” την αλλαγή της ψυχολογίας εμμένουν στην άποψη ότι κάθε σοβαρή διόρθωση είναι ευκαιρία τοποθετήσεων και ότι οι Αγορές έχουν αποχαιρετήσει οριστικά τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου.

Η Αγορά είχε ανέβει σημαντικά και ψάχνει τρόπους “εξαέρωσης” εκτιμά η Artion ΑΧΕΠΕΥ και επισημαίνει ότι πιθανή καθοδική διάσπαση των 2100 μονάδων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για υποχώρηση του Δείκτη προς τις 1973 μονάδες, ενώ το ακραίο σενάριο διόρθωσης οριοθετείται στο 50% της ανοδικής αντίδρασης, δηλαδή στις 1860 μονάδες.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ το βλέμμα θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, καθώς αυτοί ηγήθηκαν της ανόδου και αυτοί θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Έντονη μεταβλητότητα και ισχυρές διακυμάνσεις θα είναι τα χαρακτηριστικά των επόμενων συνεδριάσεων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς η Αγορά βρίσκεται και πάλι σε φάση διόρθωσης μετά την αποτυχημένη απόπειρα διάσπασης της χρονοσειράς των 200 ημερών.

Παραδοσιακά το τεχνικό εμπόδιο της μακροχρόνιας τάσης είθισται να διασπάται με σχηματισμό, με την παλινδρόμηση του Γενικού Δείκτη προς κάποιο ισχυρό επίπεδο στήριξης και με την εκ νέου εισροή κεφαλαίων που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Υποψήφιο επίπεδο το οποίο θα αναλάβει αυτό το ρόλο εκτιμάται από την ΑΧΕ ότι θα αποτελέσει η περιοχή των 1950 μονάδων αν και στην παρούσα φάση ενδεχομένως η Αγορά να κινηθεί πιο επιθετικά διαψεύδοντας την πλειοψηφική άποψη που η προσφορά να απορροφάται στο εν λόγω επίπεδο. Ένα δεύτερο επίπεδο τιμών το οποίο έχει εξίσου καλές πιθανότητες στήριξης είναι η περιοχή των 1.800 μονάδων, όπου η Αγορά θα εμφανίσει μεγάλες αποκλίσεις από τα υψηλά της δίνοντας εικόνα ευκαιριών σε επιμέρους μετοχές.

Σε πρώτη φάση, τονίζουν οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θα επιλέγαμε να τοποθετηθούμε πολύ επιλεκτικά σε μετοχές συντηρητικού χαρακτήρα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ). Κάτω από τις 2000 μονάδες θα ήμασταν πιο πρόθυμοι να εξετάσουμε και τον Τραπεζικό κλάδο ως προς τις τοποθετήσεις σε συνάρτηση με τον συναλλακτικό όγκο και το σχετικό συγχρονισμό των ξένων Αγορών με τις οποίες πλέον υπάρχει αρκετή συσχέτιση.

Στο short-term διάγραμμα των 30 λεπτών, οι αναλυτές της Fortius Finance διακρίνουν την καθοδική διάσπαση του βραχυχρόνιου τριγωνικού σχηματισμού στις 1120 μονάδες, γεγονός που ενεργοποίησε διαγραμματικά τη “θέληση” για άμεσες ρευστοποιήσεις. Η πιθανή καθοδική διάσπαση και της ζώνης στήριξης των 1087 - 1079 μονάδων θα οδηγήσει πολύ γρήγορα το δείκτη FTSE προς το επόμενο ασθενές επίπεδο στήριξης των 1.044 μονάδων.

Ο στόχος όμως σε ένα τέτοιο πτωτικό σενάριο θα είναι η περιοχή των 1.006 μονάδων, όπου και πιθανότατα θα σημειωθεί η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των αγοραστών. Αλλαγή στο καθοδικό σενάριο θα επέλθει μόνο με την επανείσοδο του δείκτη πάνω από τον απλό κινητό μέσο των 100 τριανταλέπτων (1124 μονάδες).

Oι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις για όλους τους τίτλους του 20αρη, σύμφωνα με την Fortius, δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Μία πρώτη ανάγνωση στο ταμπλό του FTSE δίνει πόντους στους αγοραστές, αφού με ανεκτέλεστες εντολές αγορών έκλεισαν οι Intralot, Alpha Bank, Eurobank, MPB, MIG, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα με πωλητές έκλεισαν οι Coca-Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Από πλευράς ημερήσιων κερδών και πάντα όσον αφορά τους Δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς και ξεχωρίζουν Κύπρου (+5%) και Αγροτική (+4,48%).

Με αξιοσημείωτα κέρδη οι MIG, Ελλάκτωρας, θετικό πρόσημο για MPB, Coca-Cola, Μυτιληναίο και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τα Ελ. Πετρέλαια (-6,21%, διόρθωσαν μετά από αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική κίνηση), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν Βιοχάλκο και Intralot και του 2% Alpha Bank και Motor Oil.

Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και στις 10.41 “είδε” το πρώτο χαμηλό των 2096,47 μονάδων. Πλαγιοανοδική αντίδραση έως το υψηλό ημέρας των 2147,71 μονάδες (11.27) με ανάκτηση του θετικού προσήμου, εκ νέου υποχώρηση με καταγραφή ενδοσυνεδριακού χαμηλού στις 2094,51 μονάδες (14.42) και τελικό κλείσιμο στις 2124,03 μονάδες με απώλειες 0,58%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 200 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 91 ανοδικέ μετοχές έναντι 131 πτωτικών, παρά ταύτα 25 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 27,74%.

Από τους κερδισμένους θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τις καλύτερες εντυπώσεις απεκόμισαν Βωβός, Πετρόπουλος, Κυριακίδης, Παρνασσός, ΟΛΘ, Αγροτική Ασφ., Proton Bank, Altec, Moda Bagno, Interfish κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v