ΧΑ: Κλειδί η Εθνική και οι εναλλακτικοί του 20άρη

Στο όριο ο DJIA, θα παλέψει με τις 2.100 η Σοφοκλέους. Κλειδί τα 16 ευρώ για την Εθνική και η συμπεριφορά "εναλλακτικών" μετοχών του 20άρη (οπώς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) με ενδιαφέρουσα την περίπτωση των ΕΛΠΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ακόμη μία συνεδρίαση για γερά νεύρα και παίκτες με αντοχές η σημερινή. Παρά το ΄΄τέλος στο αρνητικό σερί της Wall Street΄΄ με τον Dow Jones μάλιστα να ΄΄κλείνει΄΄ μ ό λ ι ς μία μονάδα πάνω από το ελάχιστο όριο του εύρους ασφαλείας (8.330-8.550 μον. ) τα νεότερα από την Ευρωζώνη μόνο αισιοδοξία δεν θα πρέπει να γεννούν.

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα προβληματίζουν, ενώ αργότερα οι αγορές περιμένουν την ανακοίνωση οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ.

Ούτως ή άλλως μεγάλος αριθμός παικτών βραχυμεσοπρόθεσμα κλίνει περισσότερο προς το ενδεχόμενο μίας ελεγχόμενης διόρθωσης (τουλάχιστον μέχρι την σοβαρή στήριξη των 2.050 και 1.950 μονάδων) σε επόμενο χρόνο, εκτίμηση που τους δίνει την ευχέρεια να ακολουθήσουν την πολύ βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς με περισσότερη ασφάλεια.

Λίγο ως πολύ γνωρίζουν για πού έχει κινήσει να κυλά η αγορά, σε ποιες περιοχές έχουν διαμορφωθεί εστίες αντίστασης και από ποιες στηρίξεις ενδέχεται να βγουν ανοδικές αντιδράσεις.

Με αυτή τη λογική θεωρείται στα συν των ημερών το ότι ο Γενικός Δείκτης δ ε ν έχασε χθες τις 2.100 μονάδες και ο FΤ 20 έμεινε μέσα στην ζώνη των 1.070-1.100 μονάδων.

Για πόσο θα φανεί από σήμερα, με τον DAX πριν από λίγο να παραπέμπει σε οριακά ανοδικό άνοιγμα και τους αναλυτές να περιμένουν μάλλον θετική συνεδρίαση. Για να δούμε, καθώς η συμπεριφορά της Εθνικής χθες προβλημάτισε αρκετούς, όπως επίσης της Πειραιώς ενώ αρνητική ένδειξη θεωρήθηκε το ΄΄σπάσιμο΄΄ της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μία από τις ΄΄εναλλακτικές στηρίξεις΄΄του 20άρη που με ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ μπορούν να βάζουν πλάτες όταν διορθώνουν οι τράπεζες. Πρακτικά η διακύμανση των Ελ.Πε και το χθεσινό άδειασμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς είτε αντιδρούν σήμερα κιόλας κάποιες τράπεζες είτε άλλες δυνάμεις του 20άρη.

Αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα φανούν από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ χρήσιμη θεωρείται η παρακολούθηση της διαγραμματικής απεικόνισης του Γενικού Δείκτη αλλά και του βραχυπρόθεσμου σχηματισμού του Nasdaq αφού και η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται σημαντική για την αμερικανική αγορά.

Ένα καλό εργαλείο παρακολούθησης της τελευταίας είναι και το www.advfn.com (ευχαριστούμε τον Βασίλη Γεώργα για την…ανίχνευση του ιστότοπου) που δίνει τιμές σε ΄΄πραγματικό χρόνο΄΄.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v