Η ΕΤΕ για το Δείκτη, “συγκινήσεις” για περιφέρεια

"Πλάτη" στο Γενικό Δείκτη έβαλε στη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής τράπεζας, ο οποίος με κέρδη 5,82%, βρέθηκε στην πρώτη θέση των κερδισμένων στον FT 20. "Συγκινήσεις" και αξιόλογη μεταβλητότητα στην περιφέρεια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν βέβαιοι ότι τα χαμηλά του Μαρτίου πιθανότατα θα αποδειχθούν ο “πάτος” της “bear market”, όμως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εισηγμένων δεν επιτρέπουν την άκρατη αισιοδοξία.

Το προφίλ μέσω της κινητικότητας που παρατηρείται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, συγκλίνει στην πεποίθηση ότι περιθώρια για σημαντική περαιτέρω διόρθωση δεν υπάρχουν.

Αντίθετα η τάση θα παραμείνει ευμετάβλητη, όσο η ανοδική αντίδραση δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη των εταιρειών και από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας.

Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ράλι στις “επενδύσεις ρίσκου”, δηλώνουν οι αισιόδοξοι και έχουν επιχειρήματα να το στηρίξουν.

Αυτά είναι η βελτιωμένη ψυχολογία και η σημαντική ρευστότητα που παραμένει εκτός Αγοράς, είτε από χαρτοφυλάκια που πήραν γρήγορα τα κέρδη τους και παραμένουν εκτός περιμένοντας την σημαντική διόρθωση, είτε από τους περισσότερο διστακτικούς που έχασαν το πρώτο ανοδικό κύμα και τώρα φοβούνται να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, επισημαίνοντας σε εαυτούς και φίλους από πού ξεκίνησαν οι μετοχές και πού έχουν φθάσει.

Θεωρείται βέβαιο ότι και οι δύο περιπτώσεις θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, έως και επιθετικά, να διασπαστούν ανοδικά αντιστάσεις που μέχρι στιγμής δείχνουν να αντέχουν και βέβαια κάτι τέτοιο θα δώσει σημαντικές στροφές στην ανοδική τάση.

Κάπως έτσι δείχνει να βλέπει την βραχυπρόθεσμη τάση και η Artion ΑΧΕΠΕΥ που εκτιμά πως ανοδική διάσπαση της ζώνης 2225 – 2230 θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 2275 – 2280, 2300, 2375, 2430 και 2550 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2100 μονάδων βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 1973 και 1870 – 1865 μονάδες.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο τίτλος της Εθνικής αν επανακάμψει υψηλότερα των 17,20 ευρώ και πολύ περισσότερο να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 18,26 ευρώ, κάτι που τεχνικά θα ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 20,50 ευρώ.

Μάλιστα την σημερινή “αναρχοαυτόνομη” κίνηση του τίτλου που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έβαλε “πλάτη” στον Δείκτη ακόμα και στα δύσκολα της συνεδρίασης, αρκετοί την αποδίδουν στα περίπου τετραπλάσια κέρδη έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου που εμφάνισε η Finansbank και τα οποία έφθασαν στα 297 εκατ. λίρες από 75,9 εκατ. λίρες στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Επίσης μία ακόμα μετοχή του 20αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτή της ΔΕΗ (εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου) και η οποία αν πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 14,40 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 15,58 ευρώ.

Την ίδια ώρα δεν έλειψαν οι κάθε είδους “συγκινήσεις” που κρατούν σε εγρήγορση τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”, από την μέση και χαμηλότερα. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Βωβός (από το +12,34% στο -30% και τελικό κλείσιμο στο -23,59%, εν μέσω φημών για πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο ΣτΕ και 506692 τεμ. προς πώληση να παραμένουν “κρεμασμένα” στο ταμπλό), Altec, Lavipharm, Centric, Frigoglass και λοιπές “δημοκρατικές δυνάμεις” κράτησαν σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον.

Την εκτίμηση ότι η διόρθωση δεν εξαντλείται σε δύο συνεδριάσεις με αθροιστικό αποτέλεσμα απωλειών μικρότερο του 6% εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και επισημαίνει ότι μια ανοδική αντίδραση με χαμηλό τζίρο είναι ένδειξη επιφυλακτικότητας.

Η μερική αυτονόμηση του Χ.Α. έναντι των Ευρωπαϊκών Αγορών, σε συνδυασμό με την ευρεία διάχυση της ανόδου σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις βελτίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον ενισχύοντας την διάθεση ανάληψης ρίσκου ακόμα και σε περιπτώσεις εταιριών με αμφίβολη βιωσιμότητα και βέβαια έδωσε σημαντικές αποδόσεις στους “τολμηρούς”.

Γεγονός είναι ότι η έως τώρα πορεία της αγοράς έχει στηριχθεί περισσότερο σε εισροές κεφαλαίων που βλέπουν τάση και δυναμική παρά σε θεμελιώδεις παράγοντες και επιχειρηματικά νέα. Από την άλλη πλευρά η εντεινόμενη φημολογία για επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες αρχίζει να δίνει “καύσιμο” στην Αγορά σε μια περίοδο που η πίεση από την δυσμενή συγκυρία στην πραγματική οικονομία θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης και τις προσεγγίσεις μεταξύ των εταιρειών.

Η ΑΧΕ επισημαίνει ότι στην δύσκολη συγκυρία η “ισχύς εν τη ενώσει” δείχνει μονόδρομος, καθώς τα περιθώρια ελιγμών έχουν μειωθεί καθώς οι πρώτες “εύκολες” κινήσεις περιορισμού του κόστους (απολύσεις, πώληση μη οργανικών παγίων, κλείσιμο μονάδων) έχουν ήδη λάβει χώρα καθιστώντας οριακή την επόμενη κίνηση περιορισμού κόστους από τις εταιρείες.

Υπό το πρίσμα των απειλών και της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η οικονομική κρίση αρκετοί βασικοί μέτοχοι δείχνουν πρόθυμοι να καθίσουν σε τραπέζια συζητήσεων.

Με τις αποτιμήσεις σαφώς ακριβότερες από τα χαμηλά του Μαρτίου και με την πλειονότητα των ειδήσεων να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τους χρηματιστηριακούς δείκτες είναι πολύ πιθανό η Αγορά να κινείται με γνώμονα το παρασκήνιο.

Για όσους αρέσκονται σε αριθμούς η εβδομάδα που μόλις έληξε αφαίρεσε από τον Δείκτη 0,24%, μειώνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +20,13%

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον 20αρη έκλεισαν με αγοραστές οι Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, MPB, MIG, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο και με πωλητές οι ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Εκτός από τους Εθνική (+5,82%) και ΔΕΗ (+1,59%) που προαναφέρθηκαν η θετική έκπληξη ήλθα από τον Τιτάνα (+5,75%) που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισε και η Alpha Bank (+3,21%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Πειραιώς, Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για Κύπρου, Motor Oil και απλά θετικό κλείσιμο για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Αγροτική, MPB, Intralot.

Αντίθετα με αξιοσημείωτες απώλειες οι Βιοχάλκο, MIG, αρνητική μεταβολή για Ταχ. Ταμιευτήριο, Ελ. Πετρέλαια, οτε και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 41 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2121,12, υψηλό 2162,53) και έκλεισε στις 2146,15 μονάδες με κέρδη 1,04%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος ξεπέρασε τα 217 εκατ. από τα οποία τα 5,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Με διακυμάνσεις η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όπου τελικά 113 ανοδικές μετοχές “αντιπαρατίθενται” με 94 πτωτικές, αλλά σε 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη έφθασαν από 7 έως 24%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v