Ήπια κατοχύρωση θέσεων στο ΧΑ

Ευκαιρία για κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές φαίνεται να προσφέρουν οι αντιδράσεις προς τις 2.150 μονάδες. "Κλειδί" τα 16 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Στο 4/1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές.

Μπροστάρης και αυτής της αντίδρασης η Εθνική, με τη μετοχή να πιάνει τα 16,82 ευρώ με αντίδραση 5,3% και συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο.

Με την ΕΤΕ να επιχειρεί την επαναπροσέγγιση των 17 ευρώ οι αγοραστές ανεβάζουν τον πήχη και σε άλλες τραπεζικές μετοχές φέρνοντας τον Ftse20 και πάλι πάνω από τις 1.100 μονάδες.

Οσο ο ΓΔ κρατά τις 2.100 μον. και η Εθνική τα 16 ευρώ (σε διάστημα τριών συνεδριάσεων) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εμφανίζονται πιο ξεθαρρεμένοι ποντάροντας σε συνέχιση αυτής της αντίδρασης προς την πρώτη περιοχή αντίστασης. Βέβαια οι 2.180-2.200 μόνο εύκολη περιοχή δεν θα πρέπει να θεωρείται κάτι που φαίνεται να δικαιολογεί εν μέρει τις μερικές ρευστοποιήσεις θέσεων.

Θα το επαναλάβουμε, καθώς κατά την εκτίμηση μας έχει αρκετή σημασία, αυτές οι ανοδικές αντιδράσεις διευκολύνουν την έξοδο όσων είτε εγκλωβίστηκαν την περίοδο 7-11/5 είτε όσους εκτιμούν πως οι υπεραξίες που έχουν αποκομίσει από τα χαμηλά είναι αρκετές.

Είναι ενδεικτικό, πως η ΕΤΕ, από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ πριν από δύο μήνες έχει δώσει 91,5% ενώ υπολείπεται μόλις 7,94% από την τελευταία κορυφή των 18,28 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα για τις περισσότερες μετοχές του Ftse20, που πρωταγωνίστησαν από τις 6-9/3 μέχρι και τις 7/5 ενώ ικανοποιητικές αποδόσεις εμφανίζουν πολλές μετοχές από Mid40 και SC 80.

Όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός, πως μέχρι τις 13.30 οι συναλλαγές με το ζόρι ξεπέρναγαν τα 100 εκατ. ευρώ με την Εθνική να έχει ΄΄παίξει΄΄ κοντά στο ένα τέταρτο του τζίρου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτή την κινητικότητα στη μετοχή της Εθνικής πέρα από την υψηλή στάθμιση της στους δείκτες ΓΔ και ftse20 στην σημασία που αποδίδεται και από τον Ομιλο στην διασφάλιση των 16 ευρώ. Τουλάχιστον για όσο αυτό είναι εφικτό…

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών κρατά καλά στο περίπου 4 προς 1 με 135-140 μετοχές στο πράσινο και περίπου 40 να ξεπερνούν το όριο του 4% και πάνω. Οι… γνωστές δυνάμεις εκτιμάται, ότι θα μείνουν ενεργές στο παιχνίδι όσο η αγορά δίνει την αίσθηση πως δ ε ν χάνονται οι 2.100 μονάδες με τα επενδυτικά σχήματα να επανακάμπτουν.

Στην κορυφή η Lavipharm με 19,2% στα 1,49 ευρώ, η Proton Bank στα 1,58 ευρώ, η Frigoglass στα 5 ευρώ, η Ιντρακόμ στα 1,32 ευρώ, το Ιατρικό στα 1,6 ευρώ κ.α . Παρατηρείται δηλαδή, όπως σημείωνε φίλος του euro2day επαναδραστηριοποίηση των λίγο ως πολύ ίδιων σχημάτων στις μετοχές που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της ανοδικής κίνησης Μετοχές που είχαν φτάσει σε μία ΄΄κορυφή΄΄ διόρθωσαν (μέχρι και χτες) ακόμη και 20-25% και θετικής αφορμής δοθείσης επιχειρείται να προσεγγίσουν τις τελευταίες ΄΄υψηλές τιμές΄΄.

Θα πρέπει ωστόσο κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι να γνωρίζουν (που προφανώς γνωρίζουν) πως οι αγορές έχουν λάβει κλίση, οι ΄΄σχηματισμοί κορυφής΄΄ παραμένουν αντιστάσεις και αυτές τις ημέρες πιθανότατα κερδίζουμε χρόνο και ευκαιρίες για κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v