Ελεγχόμενη διολίσθηση στη Σοφοκλέους

Διορθώνει χωρίς να φοβίζει η αγορά. Αντιδρούν ΔΕΗ, όμιλος Marfin από τον Ftse20, ενώ Βωβός και Βασιλόπουλος ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες. Κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές.

Στις 2.119,9 μονάδες καταγράφεται-μέχρι τώρα-χαμηλότερη τιμή συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη. Από την αρχή οι πωλητές ΄΄πέτυχαν΄΄ με πίεση στη μετοχή της Εθνικής-που υποχώρησε μέχρι τα 16,46 ευρώ- να φέρουν τον Ftse20 μέχρι τις 1.090 μον. δημιουργώντας το ανάλογο κλίμα και για άλλες μετοχές του 20άρη. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση της μετοχής του Βωβού (χάνει άλλο ένα 29%) η αγορά αναζητεί σημεία ισορροπίας και διαμόρφωσης αντίρροπων δυνάμεων.

Η ΔΕΗ είναι μία καλή περίπτωση, άλλωστε είθισται να βάζει ΄΄πλάτη΄΄ σε ανάλογες διορθώσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ Marfin Popular και MIG βοηθούν, στον βαθμό που επηρεάζουν την διαμόρφωση του δείκτη. Οι συναλλαγές των 19-20 εκατ. ευρώ πριν από λίγο δεν μπορεί να θεωρηθούν πολλές, πόσο μάλλον ενδεικτικές μίας γενικότερης διάθεσης ρευστοποίησης από την πλευρά των πωλητών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πως πωλητές-αγοραστές κινούνται σε λίγο ως πολύ συμφωνημένες τιμές κάτι, που είναι θετικό για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Θετικά ξαφνιάζει το 20% του Α Β Βασιλοπουλου στα 30,12 ευρώ, όπως και το 9,77% της Ιντρακόμ που κερδίζει και άλλο έδαφος με τον όμιλο του Σωκράτη Κόκκαλη να έχει μία εμφανώς καλύτερη χρηματιστηριακή πορεία τις τελευταίες συνεδριάσεις. Βέβαια για την Α Β καταλύτης είναι η προαιρετική δημόσια πρόταση (μία κίνηση, που εδώ και…ένα χρόνο συζητούσε η αγορά και διέψευδε έμμεσα η πλευρά της διοίκησης, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα….)

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση για την Proton Bank στα 1,49 ευρώ με κερδισμένους την Πειραιώς, που αποτιμά σε υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία τη συμμετοχή της και βεβαίως την Morgan Stanley που πετυχαίνει (;) να μειώνει τη θέση της σε όλο και καλύτερες τιμές. Υπολογίζεται, πως η συμμετοχή του ξένου οίκου έχει μειωθεί στο περίπου 3% ρευστοποιώντας στην διάρκεια της ακραίας αντίδρασης της μετοχής.

Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ συνεχίζουν από τον Ftse20 στα 3,87 και 5,52 ευρώ αντίστοιχα. Για τη μετοχή της δεύτερης θα παρατηρούσαμε πως με ΓΕΚ/Τέρνα και Μυτιληναίο αποτελούν μία τριάδα εισηγμένων, όπου παρατηρείται σχετική κινητικότητα στο…ταμπλώ και σημειώνεται μεθοδική εισροή κεφαλαίων ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων.

Από τούδε και στο εξής θα παρακολουθούμε από κοινού την συμπεριφορά αυτών των τριών μετοχών, τη ρευστότητα, τη σχέση πωλητών-αγοραστών όπως και το ισοζύγιο εισροών-εκροών κεφαλαίων καθώς αρχίζει να γίνεται εμφανές το ΄΄χτίσιμο΄΄ σημαντικών επενδυτικών θέσεων.

Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου αντιδρά στα 3,38 ευρώ (δες σχετικό θέμα για πρόθεση της διοίκησης να ενισχύσει το δίκτυο εξωτερικού), της Lavipharm στα 1,56 ευρώ ( με ενδιαφέρουσα διαγραμματική απεικόνιση από τα τελευταία χαμηλά), του Παρνασσού στα 2,09 ευρώ (ισχύει ό τι και για την ΛΑΒΙ) ενώ συσσώρευση πέριξ των 0,80 ευρώ επιχειρείται στο Νηρέα.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1,5 με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει 0,7% χαμηλότερα κοντά στις 2.130 μονάδες θα πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v