ΧΑ: Ξεκινά με στήριξη τις 2.100

Οσο κρατά τις 2.100 μονάδες ο ΓΔ και τα 16 ευρώ η Εθνική τόσο είναι δυνατή η συντήρηση του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού, κόντρα στις διεθνείς αγορές. Στο… τραπέζι και τα τρίμηνα ΔΕΗ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ αυτή την εβδομάδα.

Εβδομάδα αποτελεσμάτων για ΔΕΗ αύριο, Πειραιώς-Ελληνικά Πετρέλαια (20/5) Sprider (21/5) Frigoglass την Παρασκευή αυτή, που ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη από τις 2.146,15 και τον Ftse20 από τις 1.107 μονάδες.

Με τους αμερικανούς να μην ποντάρουν στην ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών μεγεθών και στοιχείων, ενώ στη Wall οι τρεις βασικοί δείκτες δίνουν και πάλι ελαφρύ προβάδισμα στους πωλητές. Με τον Dow χαμηλότερα των 8.330 μονάδων (συγκεκριμένα στις 8.269 μον.) και τους S&P 500- Nasdaq να έχουν υποχωρήσει κατά 1,14% και 0,54% αντίστοιχα μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η τεχνικότητα των ευρωπαικών αγορών και του ΧΑ, που μας ενδιαφέρει άμεσα.

Στο ΧΑ η διελκυστίνδα πωλητών-αγοραστών με εμφανή την πρόθεση και των δύο πλευρών να βρίσκουν κοινής αποδοχής τιμές (πώλησης-αγορών) διευκολύνει και την έξοδο όσων ΄΄βλέπουν΄΄ διολίσθηση των δεικτών αλλά και κινήσεις εκείνων που ποντάρουν στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Μέχρι τώρα ο Γενικός Δείκτης κινείται σε εύρος, που επιτρέπει αυτή την τεχνική αφού μετά τη συνεδρίαση της 7/5 οπότε και επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η προσέγγιση των 2.300 μονάδων έχουν μεσολαβήσει άλλες επτά συνεδριάσεις διάστημα που ο ΓΔ δοκίμασε ακόμη μία φορά να διασπάσει ανοδικά αυτή την αντίσταση.

Κατά την εκτίμηση των αναλυτών της eZMarket η περιοχή αυτή πιθανότατα θα αποτελέσει τη ζώνη λαιμού ενός σημαντικού σχηματισμού πυθμένα που προσπαθεί να ΄ ΄δημιουργήσει΄΄ ο δείκτης. Η κίνηση του στις τελευταίες συνεδριάσεις παραπέμπει σε δημιουργία ενός τοπικού σχηματισμού αναστροφής της ανοδικής κίνησης με χαρακτηριστικά ΄΄διπλής μορφής΄΄.

Όμως μέχρι τώρα διαπιστώνουμε, πως η αγορά (ο ΓΔ) κερδίζει χρόνο και ευκαιρίες απόδοσης για όσους κυνηγούν μετοχές εταιρειών μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Παιχνίδι, που μπορεί να συντηρείται όσο δεν λύεται καθοδικά ο σχηματισμός, δηλαδή ο Γενικός Δείκτης δεν έχει ακόμη διασπάσει με αξιόπιστο τρόπο τα επίπεδα των 2.100 μονάδων.

Ηδη αρκετοί αναλυτές (ενδεικτική η εκτίμηση του Μάνου Χατζηδάκη) αναφέρονται στο περιθώριο διόρθωσης με προφανή και τεχνικά αποδεκτό στόχο προς τις 1.950 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση ενδιάμεση περιοχή θεωρούνται οι 2.050 μονάδες. Όμως όλα αυτά εφ΄όσοσν δοθεί αξιόπιστο σήμα άμεσης καθόδου δεικτών-μετοχών με την Εθνική να παραμένει σηματωρός. Η Εθνική (κατατοπιστικό το διάγραμμα του φίλου Στέφανου στο σχόλιο της 16/5 όπου επίσης παρατίθενται αποκλίσεις-αποδόσεις μετοχών του20άρη) ΄΄παλεύει΄΄ να κρατήσει τα 16 ευρώ, που θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας τεχνική περιοχή, μπορεί να δώσει στην διάρκεια της εβδομάδας ευκαιρίες για αντίδραση προς τα 17,3-17,56 ευρώ αλλά…

Υπό προυποθέσεις ενδιαφέρον θα μπορούσε να παρουσιάζει η διακύμανση της μετοχής της ΔΕΗ που επανήλθε πάνω από τα 14 ευρώ στη συνεδρίαση της 15 Μαίου. Κλειδί όμως για τον 20άρη εκτιμάται, πως θα αποτελέσει η πορεία μετοχών όπως για παράδειγμα της Eurobank που από τα χαμηλά των 3,44 ευρώ αποδίδει πλέον περισσότερο από 100%, όπως άλλωστε και η AlphaBank που έχει φτάσει το 120% την ίδια περίοδο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι εγγράφουν σημαντικότατες υπεραξίες και δεν θα είχαν- ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός βίαιου γυρίσματος- να αποχωρήσουν με καλά κέρδη. Υπάρχει όμως μία άλλη ομάδα του…Συστήματος, που έχει ΄΄φορτωθεί΄΄ τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη σε υψηλότερες τιμές και ποντάρει σε ένα ανοδικό ΄΄ξέσπασμα΄΄ προκειμένου να πουλήσει σε καλές τιμές. Η τακτική τους θα εξαρτηθεί από την γενικότερη πορεία των αγορών και την Wall στην περίπτωση που φανεί, ότι ο DJIA ΄΄πηγαίνει΄΄ προς τις 8.000 μονάδες.

Το πιθανότερο είναι, πως όσο οι αγορές δεν δίνουν σήμα για άμεσο γύρισμα η κινητικότητα στα μεσαιο-μικρά μπορεί να συνεχισθεί.

Ηδη σε διάστημα εβδομάδας μετοχές όπως Forthnet, Altec, Μηχανική, Centric, Ιντρακόμ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες , ΟΛΘ, Κλουκίνας-Λάππας, αλλά και Frigoglass, Κύπρου, Marfin Popular, Jumbo, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελλάκτωρ κ.α. έχουν διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά. Υπό προυποθέσεις η κινητικότητα αυτή θα μπορούσε να έχει συνέχεια και αντίκρυσμα και για άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Από αυτή την άποψη χρήσιμο θα μπορούσε να είναι και το άρθρο του Στέφανου Κοτζαμάνη, που αναφέρεται σε μία…Σοφοκλέους, όπου το πάρτι περιορίζεται στο…μισό ταμπλώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v