XA: Ξαναζωντανεύει το φλερτ με τις 2.200

Με τις 2.200 ξανά φλερτάρει το ΧΑ. Με την Εθνική πάνω από τα 17 ευρώ, τη ΔΕΗ στο επίκεντρο η συνεδρίαση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Επανακάμπτουν στο προσκήνιο μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ενέργεια από τη ΔΕΗ θέλει να πάρει σήμερα το ΧΑ, καθώς τόσο οι βασικοί δείκτες στην Wall όσο και τα Συμβόλαια του DAX συνηγορούσαν για συνέχιση της τεχνικής αντίδρασης.

Ο Γενικός Δείκτης ΄΄έκλεισε΄΄ και χθες πάνω από τις 2.100 μονάδες προσφέροντας μία ενθαρρυντική ένδειξη κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και ακολουθούν την τάση.

Για τον ΓΔ, που ξεκινά από τις 2.171 πρώτη λογική αντίσταση θεωρούνται οι 2.214 μονάδες δηλαδή η κορυφή της 12/5, ενώ λίγο υψηλότερα έχει καταγραφεί μία επόμενη αντίσταση πέριξ των 2.243 μονάδων.

Στην Wall ο Dow αντέδρασε προς τις 8.504, ενώ κατά 3,04% και 3,11% υψηλότερα αντέδρασαν S&P500 και Nasdaq. Προ ολίγου και στην Φραγκφούρτη ο DAΧ ξεπερνούσε οριακά τις 4.900 μονάδες.

Με τον Ftse20 στις 1.128 και την Εθνική να έχει ΄ ΄δέσει΄΄ την στήριξη των 16 ευρώ και να ξεκινά σήμερα από τα 17,32 ευρώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα δοθούν ευκαιρίες και για ρευστοποιήσεις σε καλές τιμές και για βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Ανάλογα διαμορφώνεται η εικόνα για τη μετοχή της Eurobank, ενώ η AlphaBank μετά την επιβεβαίωση-βραχυπρόθεσμα- της στήριξης μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Πάντως χθες κερδισμένη ήταν η Marfin Popular και λόγω της επικείμενης (από 29/5) ένταξης της στον MSCI Small Cap Index ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε και για ΟΛΘ, ΕΥΑΘ. Εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερο το σενάριο της συνέχισης της βραχυπρόθεσμης τάσης τότε δεν αποκλείεται να επωφεληθούν μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτές τις ημέρες και πιο συγκεκριμένα Πειραιώς και Ελ.Πε.

Ακολουθούν Sprider και Frigoglass, με την δεύτερη να κάνει την υπέρβαση της στις 15/5 με το 7,8 % στα 5,12 ευρώ. Η Sprider μετά από μία έντονη ανοδική κίνηση διορθώνει τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κάνοντας βάση χθες στα 1,36 ευρώ.

Μία ομάδα μετοχών, που παρακολουθούμε από κοινού (ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ) συγκέντρωσε και χθες ενδιαφέρον, ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν συνολικά στα πέντε εκατ. ευρώ ( σε σύνολο 155 εκατ. ευρώ). Όμως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως ΄΄όσο ο ΓΔ παραμένει υψηλότερα των 2.100 μονάδων και δεν δίνει επαρκείς ενδείξεις για καθοδική διάσπαση τόσο το κλίμα μπορεί να συντηρείται βραχυπρόθεσμα΄΄ .

Μάλιστα η περιοχή των 2.050 μονάδων από τον Οκτώβριο έως σήμερα έχει λειτουργήσει δύο φορές ως ισχυρή στήριξη και δύο ως αντίσταση, που πρακτικά δίνει στους παίκτες ένα περιθώριο αντίδρασης σε μία ενδεχόμενη υποχώρηση προς τις 2.100 και 2.050 μονάδες ως έσχατο σημείο άμυνας.

Με αυτό το ισχυρό τεχνικής μορφής πλεονέκτημα στα χέρια τους οι παίκτες έχουν την διάθεση και την ευχέρεια να κινηθούν-κατ΄αρχήν-σήμερα προσβλέποντας και ποντάροντας στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων τους. Και με αυτή την προυπόθεση μετοχές εταιρειών από την χαμηλότερη αποτίμηση, που έχουν διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά μπορεί να παραμείνουν ή να βρεθούν στο επίκεντρο.

Πρόγευση δόθηκε χθες με την συνέχιση της Ιντρακόμ προς τα 1,52 ευρώ, του Παρνασσού προς τα 2,19 ευρώ, της ΕΥΑΘ προς τα 5,70 ευρώ, του ΟΛΘ προς τα 15,09 ευρώ, της Αεροπορίας Αιγαίου στα 3,55, της Altec στα 0,23 ευρώ αλλά και αρκετών ακόμη εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v