H αιμορραγία της Σοφοκλέους!

Όταν είσαι ένα μικρό περιφερειακό χρηματιστήριο έχεις έναν παραπάνω λόγο να θέλεις να έχεις καλή πραμάτεια, γιατί αν δεν έχεις μαραζώνεις.

H αιμορραγία της Σοφοκλέους!
Η κίνηση τoυ ομίλου Delhaize να ανακοινώσει την υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των μετοχών της ΑΒ Βασιλόπουλος την οποία δεν κατέχει δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Αν πετύχει, θα σημάνει την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών μιας ακόμη μεγάλης ελληνικής εταιρίας.

Ακόμη όμως κι αν δεν στεφθεί από επιτυχία, θα οδηγήσει στην ουσιαστική απόσυρση της μετοχής από την ενεργό χρηματιστηριακή δράση έστω κι αν δεν φτάσει στο άκρο της πρώην Hellas Can και νυν Crown.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος δεν είναι ασφαλώς η πρώτη και δεν θα είναι και η τελευταία γνωστή ελληνική εταιρία η οποία είναι υποψήφια για αποχώρηση.

Έχουν προηγηθεί άλλες εταιρίες που μεσουρανούσαν κάποτε.

Πόσοι θυμούνται ότι η Γρηγόρης Μικρογεύματα που έφυγε ήταν η πιο αγαπημένη εισηγμένη των Ελλήνων θεσμικών στις αρχές της δεκαετίας;

Στην έξοδο είναι επίσης άλλες γνωστές εταιρίες, όπως η Ρόκας που δεν θα είχε περιέλθει υπό ισπανικό έλεγχο αν ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής δεν είχε κάνει γκάφα παλαιότερα.

Η πρώην Χάγιατ που η BC Partners έβγαλε από τη Σοφοκλέους είναι μία ακόμη, ενώ σειρά έχει πάρει η Multirama και στο βάθος του δρόμου επίσης κάποιοι διακρίνουν τη φιγούρα της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ακόμη πιο μεγάλα ονόματα, όπως η Cosmote που απορροφήθηκε από τον ΟΤΕ και η Γερμανός από την Cosmote εντάσσονται στην κατηγορία μαζί με την Panafon - Vodafone και την Παπαστράτος παλαιότερα.

Οι περισσότερες έγιναν σε περιόδους όπου υπήρχε χρηματιστηριακή κρίση και ένα premium σαν αυτό που πρόσφερε μέχρι χθες ο όμιλος Delhaize για την AB Βασιλόπουλος φαινόταν από πρώτη ματιά μεγάλο.

Όμως, οι ιδιοκτήτες γνώριζαν ότι η πραγματική αξία της επιχείρησής τους ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προσδιόριζε η δημόσια προσφορά τους.

Φυσικά, υπήρξε είσοδος άλλων γνωστών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών,
όπως της Κορρές και της Αegean Airlines τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προαναφερθέντων επιχειρήσεων.

Όλα αυτά δεν είναι καλά μαντάτα για τη Σοφοκλέους, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων και των ξένων, όταν μπορεί να προσφέρει ποικιλία αξιόλογου προϊόντος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το προϊόν δεν είναι άλλο από τις εισηγμένες εταιρίες που διαπραγματεύονται σε αυτή.

Όταν όμως υπάρχει αιμορραγία αξιόλογων εταιριών τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι ευχάριστα.

Δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι του ελληνικού χρηματιστηρίου να σταματήσει η αιμορραγία.

Μία διέξοδος είναι να ανακάμψουν οι οικονομίες και να συνεχίσουν το ράλι οι αγορές ώστε να γίνει πιο ασύμφορη μια τέτοια εξαγορά ελληνικής επιχείρησης από τη μητρική ή από fund που θα την έβγαζε από το χρηματιστήριο.

Πρόκειται όμως για εξωγενή παράγοντα.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v