Γιατί συμφέρουν τα ευρωομόλογα…

Βραδύτερη έξοδο από την κρίση για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ταυτόχρονα και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ευρωπαϊκά ομόλογα υπόσχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Γιατί συμφέρουν τα ευρωομόλογα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Βραδύτερη έξοδο από την κρίση για την Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ευρωπαϊκά ομόλογα υπόσχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα σαφές παράδοξο, που δημιουργείται ως απόρροια του περιορισμού στο 3% της σχέσης ελλείμματος προς ΑΕΠ, βάσει του συμφώνου, αλλά και της ανησυχίας της ΕΚΤ ως προς την πορεία του πληθωρισμού την "επομένη" της κρίσης.

Από τη μία πλευρά, η σαφής αδυναμία της Ε.Ε. και ειδικότερα της ευρωζώνης να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, διευρύνοντας τα ελλείμματά της αλλά και προωθώντας μία γενναία δημοσιονομική πολιτική παρατείνει τη διάρκεια της παρούσας ύφεσης.

Από την άλλη, η ίδια αυτή πολιτική δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκά κρατικά "χαρτιά".

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η τοποθέτηση ύψους 10 εκατ. δολ. σε γερμανικά δεκαετή ομόλογα (bunds) στις 15 Μαΐου θα απέφερε 450.000 δολ. περισσότερα, έναντι αντίστοιχης σε δεκαετή treasuries των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της διαφοράς απόδοσης βρίσκονται όχι μόνο το επιτοκιακό "πάτωμα", που στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στις 25 μονάδες βάσης και στην ευρωζώνη στις 100 μονάδες, αλλά κυριότερα οι περιορισμοί που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ως προς τη διατήρηση της σχέσης ελλείμματος προς ΑΕΠ στο επίπεδο του 3%.

Μολονότι σειρά κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν ανταποκρίνεται σήμερα στις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας σε ό,τι αφορά το πλαφόν του 3% στο έλλειμμα ταυτόχρονα δεν μπορεί να υιοθετήσει μια δημοσιονομική επέκταση αμερικανικού τύπου, χωρίς να υπονομεύσει την αξιοπιστία αυτού του συμφώνου.

Αυτός είναι ένας αυστηρός περιορισμός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τη διατήρηση των πραγματικών επιπτώσεων της κρίσης για πολύ περισσότερο απ' ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέραν των κωλυμάτων άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η ευρωζώνη εμφανίζεται να υστερεί έναντι των ΗΠΑ και στην ουσιαστική χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς στα 300 δισ. δολ. που θα ξοδέψει η Fed για την αγορά κρατικών χρεογράφων και τη συνεπακόλουθη τόνωση της ρευστότητας η ΕΚΤ αντιπαραθέτει μόνο 81 δισ. δολ. (60 δισ. ευρώ) για την αγορά καλυμμένων ομολόγων.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει έως έναν βαθμό την πιστωτική ασφυξία, αλλά βεβαίως δεν αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Όσο δε ακολουθεί την πολιτική αυτή, καθιστά ακόμη ελκυστικότερα τα ευρωομόλογα…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v