Προσεγγίζει τα υψηλά με "πιλότο" τις τράπεζες

Στοχεύει δυνατά την διπλή κορυφή των 2.263,8-2.243,9 μονάδων το ΧΑ, καθώς προεξοφλούνται τα 3μηνα των τραπεζών και στοιχηματίζεται νέα ανόδος των ξένων αγορών. Εως €30,70 η ΑΒΚ. Υπεραπόδοση για ΚΥΠΡ, ΜPB, ΕΤΕ και Alpha.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με…μάλλον λίγα αλλά στοχευμένα "καύσιμα" επιχειρείται η επαναπροσέγγιση των τελευταίων υψηλών. Με αιχμή τις τράπεζες στο σύνολο τους, αλλά και την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 20 που φέρνουν τον δείκτη προς τις 1.170 μονάδες και την Εθνική στα 18,22 ευρώ.

Αμεσος ορατός στόχος η "διπλή κορυφή" των 2.263,8 (στις 7/5) και 2.243,9 μονάδων (στις 13/5) όπου και εκτιμάται, ότι θα παιχτούν τα… ρέστα της αγοράς.

Μέχρι τώρα η αντίδραση θεωρείται-και είναι χαμηλού κόστους- καθώς χθες ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ περίπου όσα έφτανε πριν από λίγο. Το γεγονός, πως σήμερα πραγματοποιούνται αναλογικά περισσότερες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη ενισχύει την εκτίμηση κύκλων της αγοράς που ποντάρουν στην προσέγγιση ή και υπέρβαση των 2.300 μονάδων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις

Ριψοκίνδυνο μεν το στοίχημα αλλά η αγορά δίνει την εικόνα επιθετικού χρηματιστηρίου με επίμονους αγοραστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να τραβήξουν τις τιμές τώρα υψηλότερα.

Εχοντας μαζέψει την προσφορά της τελευταίας διόρθωσης (2.094,5 μον. στις 14/5) μπορούν να "εκβιάσουν" αυτούς που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι να αγοράσουν σε υψηλές τιμές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα επιτευχθεί σήμερα-αύριο η υπέρβαση των 8.550 για τον Dow Jones και σχηματισθεί η εντύπωση πως η αμερικανική αγορά οδηγείται σε αυτή τη φάση προς το 9χίλιαρο.

Μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση οι κινήσεις των παικτών θα παραμένουν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες, καθώς η μεταβλητότητα έχει ενισχυθεί και πάλι κατακόρυφα.

Στο περίπου 3% η ημερήσια διακύμανση της Εθνικής, που έκανε χαμηλό στα 17,8 ευρώ, ενώ "ανεβάζουν στροφές" την τελευταία μία ώρα η Κύπρου στα 4,48 ευρώ, η Alpha Bank στα 8,6 ευρώ, η Marfin Popular Bank στα 2,51 ευρώ χωρίς να υστερούν οι υπόλοιποι του FTSE 20.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν την …φρενήρη αντίδραση ειδικά των τραπεζικών μετοχών σε παιχνίδι προεξόφλησης από ορισμένα πολύ ισχυρά επενδυτικά κέντρα των αποτελεσμάτων των ομίλων.

Δεδομένου, ότι η Εθνική ανακοινώνει το τρίμηνο της στις 29/5 ενώ προηγούνται Alpha, Eurobank, Πειραιώς ενδέχεται να σηματοδοτεί κινήσεις αυτού του χαρακτήρα.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς η αντίδραση δεν αφήνεται να πάει χαμένη από μικρούς και μεγάλους καθώς πριν από λίγο 170-180 μετοχών η τιμή διαμορφώνονταν θετική, ενώ για 50 και πλέον η απόδοση ξεπερνούσε το 5%, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την προηγούμενη ανοδική αντίδραση.

Η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος που "έπιασε" νωρίτερα και τα 30,70 ευρώ,  διαμορφώνονταν 0,16% υψηλότερα στα 30,56 ευρώ, της Βωβός ενισχύονταν κατά 12,54% στα 3,86 ευρώ, της ΑΝΕΚ στα 0,87 ευρώ με άνοδο 3,57% και της Forthnet κατά 1,72% στα 1,77 ευρώ. Απώλειες 2,35% για τις Μινωικές Γραμμές, στα 3,32 ευρώ, και 1,33% για την HOL στα 2,23 ευρώ.

Με αρκετά στοιχεία υπερβολής (αλλά μήπως υπερβολές αρνητικές-υποτιμητικές δεν βιώναμε την περίοδο της ακραίας διόρθωσης;) το…ταμπλό δίνει την εικόνα γενικευμένης κίνησης και προσπάθειας να τραβηχτεί τώρα η αγορά υψηλότερα.

Το στοίχημα ανοιχτό με τους θιασώτες της υπέρβασης της "διπλής κορυφής" εξίσου πείσμονες όσο και οι συντηρητικότεροι που επιμένουν να θεωρούν ευκαιρία κατοχύρωσης θέσεων το ξέσπασμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v