Υπεραποδίδουν τράπεζες και ΔΕΗ στο ΧΑ

Τα 18 ευρώ ξεπερνά η Εθνική υπεραποδίδουν Κύπρου, Alpha, Marfin Popular και ΔΕΗ. Στο… 20 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές με 40 και πλέον μετοχές να ξεπερνούν το 4% σε απόδοση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τις καλύτερες δυνατές προυποθέσεις και άμεση υπέρβαση των 2.200 μονάδων ξεκίνησε η συνεδρίαση. Με ισχυρή στήριξη από Εθνική, που έπιασε άμεσα τα 17,8 ευρώ και…ενέργεια από την ΔΕΗ που με αρωγό τα αποτελέσματα τριμήνου υπεραντέδρασε γρήγορα στα 14,66 ευρώ. Εύλογη η κίνηση του Ftse20 κατά 2,4% υψηλότερα προσεγγίζοντας τις 1.150 μονάδες.

Ενδεικτικός της διάθεσης ο τζίρος, που μετά τα πρώτα 15-20΄ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές σε AlphaBank (8,45 ευρώ), Marfin Popular(2,43 ευρώ), Πειραιώς ( 8,23 ευρώ). Η επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν άμεση επανατοποθέτηση ρευστότητας σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φορά βασικών δεικτών και μετοχών.

Η άνοδος της Εθνικής παρέσυρε το σύνολο των τραπεζικών μετοχών του 20άρη και η αντίδραση της ΔΕΗ (με τα αποτελέσματα να θεωρούνται ανώτερα των εκτιμήσεων) να ωθεί υψηλότερα τον ΟΤΕ στα 11,24 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στα 21,63 ευρώ.

Με αυτή την άμεση κίνηση μετοχών-σηματωρών του FΤ 20 η αντίδραση τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήρθε απολύτως φυσιολογικά με εισροή κεφαλαίων σε ΓΕΚ/ Τέρνα (4,9 ευρώ) Μυτιληναίο (5,38 ευρώ) και Ελλάκτωρ (5,55 ευρώ).

Ενθαρρυντική θεωρείται η διάχυση ενδιαφέροντος και ρευστότητας και σε άλλες μετοχές του…Συστήματος αλλά και τίτλους εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης. Υψηλός τζίρος σε ΕΧΑΕ, Ιντρακόμ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil αλλά και Μηχανική, Alapis, Lavipharm κ.α .

Είναι ενδεικτικό, πως μετά από 20-25΄συνεδρίασης η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώθηκε στο…20 προς 1 μετά από μία μακρά περίοδο ΄΄ξηρασίας΄΄.

Αμεση και η ανταπόκριση επενδυτικών σχημάτων και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο…υπόλοιπο της αγοράς με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών και απόδοσης για μετοχές όπως Νηρέας (0,86), Παρνασσός (2,21), Pasal (2,06), Centric (1,56) από την ίδια κατηγορία δυναμικότητας.

Περίπου την ίδια ώρα για 40 και πλέον μετοχές η απόδοση ξεπερνούσε το 4% σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις (Frigoglass, Κλουκίνας-Λάππας, Proton Bank κ.α. ) με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Η άμεση υπέρβαση των 2.200 μονάδων και η προσπάθεια μεγαλύτερης έκτασης του ΓΔ πέραν των 2.230 μονάδων δίνει (θα επιμείνουμε σε αυτό) καλές τιμές ρευστοποίησης θέσεων (κυρίως όσων είχαν εγκλωβιστεί στη διάρκεια της προηγούμενης ανοδικής αντίδρασης και του…γυρίσματος, που ακολούθησε) αλλά και δυνατότητα βραχυπρόθεσμων κινήσεων παρά το ότι οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη ΄΄άνοιξαν΄΄ με ανοδικό χάσμα.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς μας δίνει αρκετές ενδείξεις για περαιτέρω ισχυροποίηση της περιοχής στήριξης των 2.100 των 16 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας της φοράς, που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v