Δοκιμάζει τις αντοχές της η Σοφοκλέους

Μόλις 13 μονάδες χαμηλότερα από την κορυφή των 2.263 μον. η αγορά θα δοκιμάσει τις αντοχές της. Κλειδί η πορεία της Εθνικής που "απειλεί" μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις, εν αναμονή των Q1 των Πειραιώς, Ελ.Πε και Jumbo.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οσο η αγορά δεν διασπά καθοδικά με αξιόπιστα στοιχεία τις 2.100 μονάδες η τεχνική αντίδραση μπορεί να δίνει ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Σταθερή… επωδός αρκετών διορατικών αναλυτών αλλά και φίλων παικτών, οι οποίοι μέχρι τώρα δικαιώνονται από το αποτέλεσμα και εξακολουθούν να μένουν ΄΄εντός παιδιάς΄΄.

Η χθεσινή ακραία-μη αναμενόμενη από πολλούς (και από την στήλη προσωπικά όσον αφορά στην έκταση της) έδωσε ευκαιρίες σε πολλούς φέρνοντας και πάλι τον Γενικό Δείκτη προς τις…παρυφές των 2.300 μονάδων.

Σημείο αναφοράς παραμένει η κορυφή των 2.263,84 μονάδων με ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμη και για έκταση της κίνησης προς τις 2.550 μονάδες, εάν και εφόσον διασπασθεί ανοδικά η αντίσταση και ξεφύγει άμεσα ο Dow Jones αρκετά πάνω από τις 8.550 μονάδες. Χθες ο DJIA υποχώρησε οριακά (-0,34%) στις 8.475 μον., ενώ οραική ήταν η απόκλιση θετική κατά 0,13% για τον Nasdaq και αρνητική κατά 0,17% για τον S&P 500.

Στη Φρανκφούρτη πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ελαφρά πτωτικό άνοιγμα. Το πιθανότερο είναι πως και η γερμανική αγορά όπως οι υπόλοιπες ευρωπαικές περιμένουν την κίνηση της Νέας Υόρκης, ενώ το ΧΑ κινείται εν μέρει και στο ρυθμό των αποτελεσμάτων τριμήνου.
 
Καθοριστική εβδομάδα μπορεί να θεωρείται η επόμενη (λόγω Alpha και Εθνικής) έχουν όμως τη σημασία τους τα μεγέθη λόγου χάρη της ΔΕΗ χθες ή των Πειραιώς, Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo σήμερα.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.253,7 μον. και τον Ftse20 στις 1.173,4 μον. δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας προσπάθειας ΄΄άμεσης δοκιμής΄΄ των 2.265 μονάδων με αιχμή ενδεχομένως την Εθνική. Θα επιμείνουμε λίγο στην Εθνική καθώς χθες έκανε κορυφή στα 18,6 ευρώ (όπου και έκλεισε) παρά το ότι ο ΓΔ δεν ΄΄έγραφε νέο υψηλό΄΄.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η υπεραπόδοση της μετοχής(που εν μέρει στηρίζεται και από τις προσδοκίες για τα μεγέθη τριμήνου) αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει υψηλότερα τουλάχιστον τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Από τεχνικής πλευράς τιμή-στόχος για την Εθνική είχαν τεθεί (προ μηνός) η υπέρβαση των 18,73 ευρώ με πιθανό ολοκλήρωση προς τα 19,4 ευρώ. Και για την Εθνική πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της Wall…

Εν πάσει περιπτώσει αυτό, που φαίνεται να έχει σημασία αφορά στην βραχυπρόθεσμη στάση ισχυρών επενδυτικών κύκλων που αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες αλλά φαίνονται διατεθειμένοι να κρατήσουν μέσα στην αγορά ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας τους. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να αποδειχτεί ανθεκτική στήριξη η περιοχή των 2.180-2.200 μονάδων (στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης).

Με τις 1.150 μον. να αποτελούν λογικό ανάχωμα για τον 20άρη ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει η συμπεριφορά μετοχών όπως Τράπεζα Κύπρου (4,52 ευρώ), Eurobank (8 ευρώ), Εθνικής (18,6 ευρώ) Marfin Popular (2,5 ευρώ) αλλά και εισηγμένων μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Σε αυτή την κατηγορία συνυπολογιζονται Intralot, Υγεία, ΓΕΚ/Τέρνα, Σαράντης, J&P Αβαξ κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v