Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό πρόσωπο της Σοφοκλέους

Το Q1 οι κλάδοι πετρελαίου, οικιακών αγαθών, τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν υψηλά κέρδη, ενώ στον αντίποδα  τράπεζες, εμπόριο και υγεία σημείωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Το διπλό πρόσωπο της Σοφοκλέους
* Οι πίνακες με τις 30 μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση και τη μεγαλύτερη αντίδραση στο α΄ τρίμηνο, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Από τις αρχές του χρόνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι σημαντικά (20%), αλλά ακόμα πιο σημαντικά είναι τα κέρδη μετά το πέρας του α΄ τριμήνου.

Παράλληλα, στη διάρκεια του Μαρτίου στο ταμπλό παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις κινήσεις μετοχών που ανήκουν στις κατηγορίες των «αμυντικών» και «επιθετικών» τίτλων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, όπου η κίνηση ήταν μαζική και όλοι οι τίτλοι κινούνταν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ή όπου τα θεωρητικά αμυντικά χαρτιά είχαν μικρότερες απώλειες.

Ουσιαστικά, οι θιασώτες του ανοδικού momentum επιβεβαιώνονται από τις κινήσεις στο ταμπλό, αφού μπορεί να παρατηρηθεί σαφής μεταστροφή στις επιλογές των μετοχών, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για το αντίστοιχο διάστημα υπεραποδίδουν.

Ταυτόχρονα, ο FTSE/ASE Small Cap 80 έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις δείκτες, αφού καταγράφει κέρδη 11% από την αρχή του έτους, ενώ ο FTSE/ASE Mid 40 κινείται με 28% και μόνο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει +18%.

Η σημαντική υστέρηση της μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να σημαίνει ότι η ανοδική κίνηση δεν έχει ακόμα διαχυθεί στην αγορά και ίσως έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, ενώ στο αρνητικό σενάριο που αφορά στην υποαπόδοση του δείκτη των small caps απλώς πρόκειται για τεχνική αντίδραση και οι τιμές είτε βίαια είτε πιο ομαλά θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

--- Ποιοι ξεχωρίζουν

Το πιο αξιόλογο στοιχείο που παρατηρείται πλέον είναι οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των μετοχών στο διάστημα του α΄ τριμήνου και σ’ αυτό που ακολουθεί, δηλαδή Απριλίου - Μαΐου.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις αποδόσεις αποκαλύπτει ότι στο α΄ τρίμηνο οι κλάδοι του πετρελαίου και αερίου, των οικιακών αγαθών, των τηλεπικοινωνιών και των πρώτων υλών κατέγραψαν κέρδη, ενώ στον αντίποδα οι αντίστοιχοι των τραπεζών, του εμπορίου, της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης, τεχνολογίας και υγείας έχουν καταγράψει τις υψηλότερες αποδόσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Από τον πίνακα με τις αποδόσεις είναι φανερό πλέον ότι οι επενδυτές αρχίζουν την αναζήτηση στις ίδιες τις μετοχικές αξίες και για να αποφύγουν την αυστηρή κλαδική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους, αφού οι διακυμάνσεις εντός των κλάδων είναι πολύ σημαντικές.

Για τον βασικότερο, σε όρους κεφαλαιοποίησης και σχετικής βαρύτητας, δείκτη των τραπεζών αν και η εικόνα εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία, εντούτοις το συμπέρασμα είναι κοινό: Όσον αφορά στο α΄ τρίμηνο, οι απώλειες των μετοχών ήταν σημαντικές και η μόνη τράπεζα που δεν είχε απώλειες κάτω από 20% ήταν η Εθνική.

Στο επόμενο όμως χρονικό διάστημα, οι τράπεζες που αυτήν τη στιγμή αποτελούν τα πιο επιθετικά χαρτιά της αγοράς κινούνται με αποδόσεις άνω του 50%. Η Eurobank έχει παρουσιάσει 84%, ενώ η MPB έχει κερδίσει 42% αλλά και τα κέρδη για την Alpha Bank είναι της τάξεως του 72%.

* Σημαντική διαφοροποίηση για το διάστημα του α΄ τριμήνου και στο επόμενο διάστημα παρουσιάζουν τρεις αμυντικοί τίτλοι του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ. Οι αποδόσεις το συγκεκριμένο διάστημα ήταν -6%, -4% και +18%, ενώ την περίοδο που ακολουθεί υπολογίζονται σε 0%, 10% και 1%.

* Οι δύο εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κινούνται μάλλον παράλληλα, ωστόσο σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται από το χρονικό διάστημα μετά το τέλος του α΄ τριμήνου. Για την ΕΥΑΘ η τιμή έχει ανέβει 9%, ενώ για την ΕΥΔΑΠ τα κέρδη υπολογίζονται στο 13%.

* Ο κλάδος του πετρελαίου και αερίου παρουσιάζει επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις στο χρονικό διάστημα τριμήνου και στη συνέχεια. Ο τίτλος των ΕΛΠΕ κινήθηκε έντονα ανοδικά με 33% και έπειτα με +10%, ενώ την ίδια στιγμή η μετοχή της Motor Oil διαμορφώνεται 2% υψηλότερα στο τρίμηνο και 6% στη συνέχεια.

* Οι εταιρείες ΟΛΘ και ΟΛΠ, παραδοσιακά αμυντικές επιλογές, κινήθηκαν με κέρδη 13% και 3% στο α΄ τρίμηνο, ενώ στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε οι αποδόσεις τους διαφοροποιήθηκαν αισθητά, με την πρώτη να κερδίζει 24% και τη δεύτερη 36%.

* Στις υπόλοιπες κατηγορίες επίσης παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η Jumbo, αμυντική επιλογή, σημείωσε κέρδη 31% στο τρίμηνο, αλλά 28% στη συνέχεια, ενώ η F.G. Europe είχε κέρδη 32% στο τρίμηνο, όμως στο επόμενο διάστημα αυτά περιορίζονται στο10%.

Όσον αφορά στη Folli Follie, τα κέρδη του τριμήνου υπολογίζονται μόλις στο 1% και στη συνέχεια στο +56%, ενώ η Σαράντης έχει καταγράψει απώλειες 38% στο τρίμηνο και στο επόμενο χρονικό διάστημα το ριμπάουντ είναι 50%.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, παραδοσιακά αμυντική επιλογή, κινήθηκε με -8% στο α΄ τρίμηνο και με +8% στη συνέχεια. Οι δύο εταιρείες Eurobank Properties και η Πειραιώς Ακινήτων στο τρίμηνο σημείωσαν άνοδο 20% και 26%, ενώ στη συνέχεια η πρώτη εκ των δύο σημειώνει κέρδη μόλις 4%. Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αμυντική επιλογή, η απόδοσή της στο τρίμηνο ήταν θετική στο 2%, ενώ στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου υπολογίζεται στο 20%.

* Οι πίνακες με τις 30 μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση και τη μεγαλύτερη αντίδραση στο α΄ τρίμηνο, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 582ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 15-19 Μαίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v