Διεθνή χρηματιστήρια: "Τhe big picture"

Αν το ερώτημα των ημερών εξακολουθεί να αφορά στην πορεία της αγοράς, ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τη γενική εικόνα. Αυτό που λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί "the big picture".

Διεθνή χρηματιστήρια: Τhe big picture
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν το ερώτημα των ημερών εξακολουθεί να αφορά στην πορεία της αγοράς, ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε τη γενική εικόνα.

Αυτό που λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί "the big picture".

Ποια είναι λοιπόν αυτή: Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε, βάσει των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως, λίγο πολύ στο ίδιο στάδιο όπου ήμασταν μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Τα "spreads" στις αγορές χρήματος έχουν αποκλιμακωθεί, σε σχετικά λογικά επίπεδα και έχουν πάντως σαφώς απομακρυνθεί από τις υπερβολές των ημερών της κρίσης.

Το "deleveraging" έχει επιτευχτεί σε μεγάλο βαθμό και οι αγορές παραγώγων προϊόντων γνωρίζουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μείωση τζίρου παγκοσμίως.

Το επενδυτικό κοινό, ή με άλλα λόγια ο "κόσμος", έχει αρχίσει να επανεπενδύει σε μετοχές, σε ομόλογα, ή ακόμη και σε ακίνητα.

Τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ίσως ζητούμενο, αλλά εντέλει δεν έχουν καταρρεύσει, όπως προέβλεπαν οι Κασσάνδρες και ασφαλώς δεν κατέρρευσαν τα κέρδη των τραπεζών από τις οποίες εξάλλου ξεκίνησε και η όλη ιστορία της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η προσοχή μας ίσως παραμένει στραμμένη στην αγορά ακινήτων και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, από όπου ξεκίνησε το κακό, όπως και στους τέσσερεις "leading indicators" της οικονομικής δραστηριότητας και στα consumer & producer surveys, ήτοι στα στοιχεία σχετικά με το επίπεδο της ζήτησης (κατανάλωσης) αλλά και προσφοράς (παραγωγής), αλλά το βασικό είναι ότι η αγορά συνεχίζει και "κινείται".

Με άλλα λόγια, αυτό που ήθελαν οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σε γενικές γραμμές το πέτυχαν. Ήτοι, αποκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό την κυριότερη παράμετρο για τη λειτουργία του συστήματος:

Την εμπιστοσύνη. Όπως επίσης και την "πίστη".

Η απελευθέρωση από την 1η Ιουνίου "εν χορώ" του short selling, ακόμη και με το uptick rule, επαναφέρει ίσως τη δαμόκλειο σπάθη των ανοιχτών πωλήσεων και αποτελεί εξέλιξη που ενδιαφέρει τις αγορές, αλλά δεν είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για τη μελλοντική πορεία τους.

Το σημαντικότερο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο τζίρος των αγορών, η ίδια η συναλλακτική δραστηριότητα δηλαδή, έχει τονωθεί και βαίνει βελτιούμενος.

Υπό το πρίσμα αυτό, ακόμη και να υπάρξει διόρθωση, αφενός εκτιμάται ότι δεν θα είναι τόσο σφοδρή, αφετέρου βοηθούσης και της "πραγματικής οικονομίας" θα απορροφηθεί.

Βέβαια, υπάρχει ακόμη ένα... προβληματάκι: Σε ποιο ακριβώς επίπεδο θα κάτσει η μπίλια για την οικονομία. Ποιο θα είναι το σημείο σταθεροποίησής της και τι επιπτώσεις αυτό θα έχει για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι ίσως "όμορφα" για τις αγορές και για τις επιχειρήσεις εάν πρώτα έβγαζαν, για παράδειγμα, 100 ευρώ, αξιοποιώντας την παραγωγή 10 εργοστασίων και σήμερα βγάζουν 80 ευρώ με την παραγωγή 5 εργοστασίων, όμως οι άνθρωποι που δούλευαν στα υπόλοιπα πέντε εργοστάσια τι θα γίνουν;

Η κοινωνική έκρηξη ελλοχεύει και αποτελεί σήμερα πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, παρά τα αποτελέσματα τριμήνου του όποιου small ή large cap στην αγορά της Νέας Υόρκης.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v