Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Είναι το ράλι διατηρήσιμο;

Μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο της Σοφοκλέους, κάθε αρκούδα που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να έχει πάρει χάπια. Ίσως θα πρέπει να το συνηθίσει, αν οι αισιόδοξοι επιβεβαιωθούν.

Σοφοκλέους: Είναι το ράλι διατηρήσιμο;
Από περιέργεια ρίξαμε χθες μια ματιά στις αποδόσεις των εθνικών χρηματιστηριακών αγορών των χωρών που ανήκουν στη λίγκα των ανεπτυγμένων αγορών από την αρχή του μήνα.

Όπως θα περίμενε κανείς, η ελληνική αγορά τα έχει πάει περίφημα, καταγράφοντας άνοδο 12% περίπου έναντι 8,1% του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe.

Μόνο οι αγορές της Σιγκαπούρης με 21%, της Νορβηγίας με 14,75% περίπου και της Δανίας με 13% περίπου έχουν κινηθεί καλύτερα.

Προφανώς, οι αγοραστές δεν συμμερίζονται την άποψη ότι θα χρεοκοπήσουμε ως χώρα, γιατί τότε δεν θα έβαζαν τα λεφτά τους σε ελληνικές μετοχικές αξίες.

Αντίθετα, δίνουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε άλλους παράγοντες και κυρίως στην εκτίμηση ότι έχουμε δει τα χειρότερα, αλλά έρχεται ανάκαμψη στις οικονομίες και στα επιχειρηματικά κέρδη.

Οι επιπτώσεις από τα κυβερνητικά προγράμματα τόνωσης της πραγματικής οικονομίας ανά τον κόσμο και οι τεράστιες ενέσεις ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να γίνονται πιο αισθητές.

Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι υπάρχει η κλασική ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, για να αναπληρωθεί η μείωση των αποθεμάτων που προξένησαν η οικονομική κρίση και η πολιτική μείωσης της παραγωγής των επιχειρήσεων.

Ιστορικά, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής συνοδεύεται από αντίστοιχη της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, π.χ. αγοράζοντας μετοχές και εμπορεύματα.

Αυτό ακριβώς παρατηρείται τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν μάλιστα οι εκτιμήσεις είναι σωστές, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής θα συνεχιστεί το επόμενο δίμηνο τουλάχιστον.

Όμως, συνήθως η όρεξη για ανάληψη ρίσκου παίρνει την κατιούσα πριν η βιομηχανική παραγωγή φτάσει στο υψηλότερο σημείο ως συνέπεια της ανάγκης για αύξηση των αποθεμάτων των προϊόντων στα επιθυμητά επίπεδα.

Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή πιάσει ταβάνι τον Ιούλιο, η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο θα αρχίσει να δείχνει σημάδια κορεσμού από τον Ιούνιο.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι το εξής:

Θα αποδειχτούν η επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική σε διάφορες μεγάλες χώρες του κόσμου αρκετά ισχυρές ώστε να ενισχύσουν τη ζήτηση και να συντηρήσουν την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, όταν το επιθυμητό επίπεδο αποθεμάτων θα έχει επιτευχτεί;

Αν ναι, τότε θα έχουμε να κάνουμε, εκτός απροόπτου με μία οικονομική ανάκαμψη τύπου V που δικαιολογεί το χρηματιστηριακό ράλι των δύο και πλέον μηνών, καθότι αργά ή γρήγορα θα συνοδευτεί από ανάκαμψη των κερδών των επιχειρήσεων.

Αν όχι, τότε θα έχουμε να κάνουμε πιθανόν με μία οικονομική πορεία τύπου W, που σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα ξαναγυρίσουν σε χαμηλότερα επίπεδα έπειτα πιθανόν από μία περίοδο συγκέντρωσης (consolidation) και οι οικονομίες θα ξαναμπούν σε κατάσταση αδυναμίας από το γ΄ τρίμηνο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v