Τραπεζικός "καλπασμός" στη Σοφοκλέους

Το +6,94% του τραπεζικού δείκτη δείχνει τους πρωταγωνιστές μιας συνεδρίασης που τα είχε όλα: Αυξημένο τζίρο, διευρυμένο ενδιαφέρον και κινήσεις κλεισίματος “short” θέσεων. Ποιοι τίτλοι από FT20, MID40 υποαποδίδουν το 2009.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλά επταμήνου (τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα των 2250 μονάδων στις 16/10/2008) και οι παραμένοντες εκτός Αγοράς νιώθουν την “θηλιά” της υποαπόδωσης να τους δημιουργεί ενδείξεις ασφυξίας.

Η σημερινή συνεδρίαση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι τα είχε όλα. Αυξημένο τζίρο, διευρυμένο ενδιαφέρον και κινήσεις κλεισίματος “short” θέσεων με τον μίνι πανικό να μεταφέρεται στην πλευρά των απαισιόδοξων.

Η στήλη από την χθεσινή συνεδρίαση είχε αναφέρει ότι καταγραφή νέων υψηλών θα “πειθαναγκάσει” τους παραμένοντες εκτός Αγοράς να επανεξετάσουν την στρατηγική τους και αυτό ουσιαστικά έγινε σήμερα.

Ασφαλώς το +6,94% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί των ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι με σημείο αναφοράς τις 31/12/2008, από τις μετοχές του FTSE συνεχίζουν να κινούνται με αρνητική μεταβολή μόνο οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο και από αυτές του FTSEM οι S&B Βιομ. Ορυκτά, Βωβός, Μινωικές και Σαράντης.

Σε “ανοδικές περιπέτειες” φαίνεται να βαδίζει διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., σύμφωνα με τεχνική ανάλυση της Fortius Finance. Πιθανό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις πάνω από το σημείο των 2.225 μονάδων θα εγείρει διαγραμματικές σκέψεις ανοδικής διάσπασης της περιοχής των 2.300 μονάδων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου αντίστασης των 2.554 μονάδων, σημειώνει η Fortius.

Πάρα πολλά σύμφωνα με την ίδια ΑΧΕ θα εξαρτηθούν και από τις επόμενες συνεδριάσεις στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, καθώς κλείσιμο του Dow Jones υψηλότερα των 8600 μονάδων δίνει “αέρα” κίνησης τουλάχιστον μέχρι τις 8800 μονάδες, ενώ θα δημιουργήσει και κλίμα εσπευσμένων κλεισιμάτων “short” θέσεων.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2670 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 3085 μονάδες.

Την άποψη ότι μολονότι διαμορφώνονται “αβανταδόρικες” συνθήκες στο ΧΑ, εντούτοις, το ανοδικό περιθώριο παραμένει σε περιορισμένα πλαίσια όσο δε διασπάται η προηγούμενη κορυφή των 2.263 μονάδων εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και επισημαίνει ότι η κίνηση πάνω από τις 2.200 μονάδες με χαμηλούς όγκους είναι ευκαιρία μείωσης θέσεων. Η ΑΧΕ τονίζει ότι το μπαράζ θετικών δηλώσεων για έξοδο των Αμερικανικών Τραπεζών από το πρόγραμμα ενίσχυσης (TARP) καθώς και οι καθησυχαστικές δηλώσεις αρμοδίων για την εξέλιξη της κρίσης, αναπτέρωσαν το ηθικό της επενδυτικής κοινότητας και παρά τα μέτρια επιχειρηματικά νέα, η ενίσχυση των Αγορών προεξοφλεί την βελτίωση των μεγεθών κερδοφορίας από το επόμενο εξάμηνο.

Σε περίπτωση επικράτησης του θετικού σεναρίου και όσον αφορά τον FTSE, η Πήγασος θεωρεί σαν επόμενη σημαντική αντίσταση τις 1210 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς την ζώνη 1245 – 1297 που θα περιέχει την κορυφή του ράλι που ξεκίνησε από τα χαμηλά Μαρτίου.

Συμπερασματικά όσο εύκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ο Γενικός Δείκτης θα διορθώσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο εύκολα μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι θα κινηθεί εκ περαιτέρω ανοδικά. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, εάν οι μονάδες που εκτιμά ο καθένας ξεχωριστά, για την περαιτέρω ανοδική κίνηση είναι περισσότερες από αυτές της εκτιμώμενης διόρθωσης το ρίσκο μειώνεται σημαντικά, αν όμως είναι πολύ λιγότερες οι μονάδες που υπολείπονται μέχρι να περατωθεί η ανοδική κίνηση, ή ακόμα χειρότερα έχει ήδη συμβεί αυτό, τότε το ρίσκο είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Ξεκινώντας από τον “καταπράσινο” 20αρη, με πωλητές έκλεισαν Coca-Cola, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με αγοραστές Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Intralot και όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι (ασφαλώς και ξεχωρίζει το ανεκτέλεστο των 702126 τεμ. για την MPB).

Από εκεί και πέρα “πρώτο τραπέζι πίστα” οι Κύπρου (+10,24%), Εθνική (+7,39%, επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 18,26 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 20,50 ευρώ, όπου η προσφορά θα αυξηθεί), Eurobank (+7,67%0, MPB (+7,30%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6% η Alpha Bank, του 5% η Intralot, του 4% οι Πειραιώς, MIG και του 3% οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2253,73 μονάδες με κέρδη 3,8%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος πέρασε οριακά τα 300 εκατ. από τα οποία τα 6,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 173 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών και 18 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 16,95%.

ΔΟΛ, Βωβός, Ελγέκα, ΚΛΜ, ΟΛΘ, Marfin Egnatia Bank, Alapis, Newsphone, InfoQuest, μερικοί από τους πρωταγωνιστές ημέρας που συνδύασαν κέρδη και ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v