Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΧΑ

Αρκούδες και ταύροι γίνανε στο…πάρτυ ένα. Αυξάνει η αδρεναλίνη, ο κίνδυνος και η δίψα για.. τζόγο και στο ΧΑ. Αρκετοί μιλούν πλέον και για την επόμενη αντίσταση, ενώ η Εθνική εξακολουθεί να δίνει τον τόνο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Είτε για… αρκούδες, είτε για…ταύρους η αντίδραση της αγοράς κάνει για όσους συμμετέχουν σε ένα από τα ισχυρότερα βραχυπρόθεσμα ράλι των τελευταίων ετών.

Η ανοδική διάσπαση χθες ανθεκτικών αντιστάσεων με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές σε μετοχές-σηματωρούς του…Συστήματος οδηγεί αρκετούς παίκτες στην εκτίμηση πως η αγορά μπορεί να συνεχίσει προς την επόμενη περιοχή αντίστασης. Κατ΄αλλους μέχρι τα περιθώρια, που σύμφωνα με τους σχηματισμούς Fibonacci θα δικαιολογούσαν ακόμη και μία έκταση του ΓΔ προς τις 2.550 μον.

Καλός ο ενθουσιασμός και όταν συνοδεύεται με υπεραξίες καλύτερος θα πρέπει όμως να συνεκτιμήσουμε το ότι ο ύ τ ε χθες η Wall έδωσε ξεκάθαρα μηνύματα για το αν μπορεί να οδηγηθεί σε αυτή τη φάση ο Dow προς τις 9.000-9.200 μονάδες ή εάν κρύβεται κάποια διόρθωση.

Το πιθανότερο είναι πως οι δυνάμεις του…Συστήματος, που μάζευαν μεθοδικά την προσφορά στην διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης θα ήθελαν να γίνει ακόμη καλύτερο το κλίμα προκειμένου να βρουν προθυμότερους αγοραστές σε υψηλότερες τιμές. Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να κρατήσουν ζωντανό το πάρτι για όσο τους χρειαστεί. Μέχρι τότε όμως τραπεζικές μετοχές, χαρτιά του 20άρη αλλά και πλήθος μετοχών της χαμηλότερης αποτίμησης μπορεί να γράψουν ακόμη καλύτερες αποτιμήσεις στο…ταμπλό.

Η φροντίδα του…Συστήματος εμφανής, καθώς χθες όταν άρχισαν αν ασκούνται πιέσεις στην Εθνική εκδηλώθηκαν αγορές στη μετοχή της ΔΕΗ που ειδικά στο γύρισμα της αγοράς (μέχρι και -0,7% για τον ΓΔ) έδινε ενέργεια στην τάση του 20άρη.

Από πλευράς FΤ 20 αξίζει να σημειωθούν μερικές μόνο αποδόσεις μετοχών από τα χαμηλά τους για να έχουμε καλύτερη εικόνα για το εύρος της αντίδρασης.

Ενδεικτικά η Εθνική μετρά 112,9% από τα χαμηλά, η Πειραιώς 171,8%, η Alpha Bank 144,6%, Marfin Popular 147% η Eurobank 138% και η Κύπρου 206,4% (!) από τα 1,55 ευρώ. Ανάλογα υψηλές είναι οι αποδόσεις μετοχών του Ftse 20 αλλά και των Mid 40 και SC 80. Σημαντικές οι υπεραξίες και για ένα μεγάλο μέρος της χαμηλότερης αποτίμησης.

Όμως σε αυτό το σημείο και από αυτά τα επίπεδα απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση και προσοχή, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που στρέφονται σε μετοχές με τεχνικότητα.

Οσοι παρακολουθούν για παράδειγμα σχηματισμούς με βάση τον ΚΜΟ 200 ημερών θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως όλο και περισσότερες μετοχές ΄΄διασπούν΄΄ ανοδικά αυτή την τεχνική αντίσταση. Ενδεικτικά από τη χθεσινή συνεδρίαση θα πρέπει να αναφερθεί η σχετική κίνηση που έκανε πάνω από τα 4,2 ευρώ η μετοχή της Βιοχάλκο (πυροδοτώντας μαζικές αγορές και στο σύνολο των θυγατρικών της) ή η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών. Σε ανάλογη διαδικασία βρίσκονται αρκετές ακόμη μετοχές από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Το πιθανότερο είναι πως σήμερα-αύριο θα ξεκαθαρίσουν τα ενδεχόμενα περιθώρια αντίδρασης για αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας. Και ενδεχομένως να μπουν οι τελικές βάσεις για την τελευταία φάση του ανοδικού κύκλου, όσο πλησιάζει και η 29η ημέρα ανακοίνωσης των μεγεθών της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v