Φόβισε η προσέγγιση των 2.300 μονάδων

Η διόρθωση της ΕΤΕ μέχρι τα 17,91 ευρώ παρέσυρε χαμηλότερα την αγορά. Πιέσεις για Alpha, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς. Σημαντικά κέρδη για Intralot, ΜΡΒ, ΔΕΗ. Ζητούμενο το κλείσιμο πάνω από τις 2.242 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Γυρίζει η Εθνική, διορθώνει η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα προς τις 2.230 μονάδες. Αυτό την ώρα που τα Συμβόλαια του Dow Jones παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα της αγοράς.

Η διόρθωση ξεκίνησε από τη στιγμή, που η μετοχή της Εθνικής «δοκίμασε» τα 19 ευρώ σημείο όπου φάνηκε πως στενεύουν τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης προς τα 19,4 ευρώ.

Αυτό είχε ως συνέπεια την αρχή μίας διαδικασίας κατοχύρωσης θέσεων, κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών. Αρκεί να αναλογιστούμε, πως από το χθεσινό χαμηλό των 17,8 ευρώ έδινε μέχρι την σημερινή κορυφή ολόκληρο 1,2 ευρώ ανά μετοχή. Λογική και αναμενόμενη από τους παίκτες η διόρθωση, που συν τοις άλλοις οδηγεί σε επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων για τη μετοχή πέριξ των 18-18,2 ευρώ.

Σε αυτά τα επίπεδα υπολογίζεται, πως πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ για να αντιδράσει προς τα 18,4 ευρώ, οδηγώντας την αγορά και πάλι προς τις 2.250 μονάδες.

Υπολογίζεται επίσης πως στην διάρκεια της 20λεπτης διόρθωσης και κυρίως στα χαμηλά επίπεδα (για τον FTSE 20 στις 1.160 μον.) κατοχυρώθηκαν θέσεις και άλλαξαν χέρια περίπου 6,5-7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προφανώς χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί η πίεση και σε μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης.

Αντίρροπα λειτουργούν, μέχρι και πριν από λίγο, ΔΕΗ και ΟΤΕ στα 15,08 και 11,46 ευρώ αντίστοιχα με αυξημένο τζίρο στη μετοχή της Επιχείρησης. Το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών κρατά η μετοχή της Marfin Popular στα 2,63 ευρώ και η Intralot στα 4,95 ευρώ, ενώ και η διαμορφώνεται στα 14,3 ευρώ.

Από την αρχή είχε θεωρηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους παίκτες που κινούνται βραχυπρόθεσμα η διατήρηση σε κ λ ε ί σ ι μ ο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 2.242 μονάδες, μέχρι τώρα υψηλό έτους για την αγορά. Θα φανεί στη συνέχεια εάν υπάρχει διάθεση και δυνατότητα να εκδηλωθεί ακόμη μία ακραία αντίδραση ικανής να φέρει την αγορά πάνω από τις 2.300 μονάδες οδηγώντας σε ολοκλήρωση τον ανοδικό κύκλο, που ξεκίνησε από τα χαμηλά στις 6-9 Μαρτίου.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει «ψαλιδισθεί» πλέον στο περίπου 2 προς 1 με την τάση να μειώνεται σε βάρος των πρώτων. Rainbow στα 1,41 ευρώ, Microland στα 0,82 ευρώ, Εγνατία στα 3,51 ευρώ κ.α με αυξημένες συναλλαγές σημειώνουν την υψηλότερη απόδοση.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως στην διάρκεια της διόρθωσης του Γενικού Δείκτη αποχώρησαν αρκετά επενδυτικά σχήματα δίνοντας χώρο σε εν δυνάμει πωλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v