Τράπεζες: Γιατί "τρέχουν" οι μετοχές

Το τραπεζικό ράλι μοιάζει να έχει δύναμη, όμως το ερώτημα είναι από πού την αντλεί. Ένας από τους λόγους φάνηκε χθες μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί αργότερα να γίνει μπούμερανγκ.

Τράπεζες: Γιατί τρέχουν οι μετοχές
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν το ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών από τα μέσα Μαρτίου περίπου και μετά.

Οι περισσότεροι είναι γνωστοί και συνδέονται περισσότερο με το διεθνές περιβάλλον και με την αντίληψη που υπάρχει πλέον για το ρίσκο.

Δεν είναι μυστικό ότι η εικόνα των οικονομιών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει βελτιωθεί σημαντικά στα μάτια των ξένων θεσμικών μετά τη συνάντηση των χωρών του G20.

Τα πακέτα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλους οργανισμούς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γιατί καθησύχασαν τους φόβους που υπήρχαν για στραγγαλισμό των οικονομιών.

Ήτανε επόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που τα σενάρια, τα οποία ήθελαν τα δάνεια σε καθυστέρηση να φτάνουν ή να ξεπερνούν το 30% του συνόλου των χορηγήσεων στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θεωρήθηκαν ακραία και αντικαταστάθηκαν από πιο ήπια.

Ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας και επομένως της στάσης μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών απέναντι στις μετοχές ελληνικών και άλλων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη.

Η ίδια περίοδος συνέπεσε με επανεκτίμηση της μακροοικονομικής κατάστασης των μεγάλων χωρών και του ρίσκου σε παγκόσμιο επίπεδο που οδήγησε στην επένδυση κεφαλαίων σε μετοχές και σε άλλες κινητές αξίες υψηλότερου κινδύνου.

Όλα αυτά συνέβαλαν στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος.

Όμως, οι θετικές προσδοκίες δεν θα είχαν πιθανόν γίνει πράξη αν την ίδια περίοδο οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες δεν διαμήνυαν στην επενδυτική κοινότητα κάτι άλλο που ήταν επίσης σημαντικό.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση, εκείνων δηλαδή για το οποίο οι υπόχρεοι δεν είχαν πληρώσει τόκους για πάνω από 90 μέρες, αυξανόταν μεν αλλά με πιο αργό βηματισμό από τα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο.

Μια ματιά στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς το αποδεικνύει.

Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανέβηκαν στο 4,10% του συνόλου των δανείων στην Ελλάδα το α΄ τρίμηνο έναντι 3,58% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Όμως, το 49% του συνόλου των δανείων σε καθυστέρηση της Πειραιώς το α΄  τρίμηνο καταγράφηκε τον Ιανουάριο, το 31% τον Φεβρουάριο και το 20% τον Μάρτιο. Το συνολικό ποσό ήταν 190 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν τα χαμηλότερα επιτόκια που αναφέρει η Πειραιώς ή/και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ την ίδια περίοδο απομένει προς διερεύνηση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμων τραπεζιτών, η τάση συνέχισε να βελτιώνεται τον Απρίλιο αφού, εκτός των άλλων, η πιστοληπτική ικανότητα εκείνων που ζητάνε δάνεια είναι καλύτερη σε σχέση με εκείνων που ζητούσαν τον Δεκέμβριο.

Το μήνυμα στις αγορές είναι πολύ ισχυρό. Ο άγνωστος "Χ" του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή τα δάνεια σε καθυστέρηση, εμφανίζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με εκείνη που περίμεναν μερικούς μήνες πριν.

Ακόμη κι αν αυτό οφείλεται εν μέρει στις περίφημες ρυθμίσεις που καταλήγουν σε επιμήκυνση του δανείου στις οποίες έχουν προχωρήσει όλες οι τράπεζες, τα δεδομένα από τη σκοπιά των επενδυτών δεν αλλάζουν.

Τα σημάδια είναι αρκετά ενθαρρυντικά για να αγνοηθούν, ακόμη κι αν είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για μόνιμη τάση.

Προς το παρόν, λοιπόν, οι τραπεζικές μετοχές έχουν ούριο άνεμο στα πανιά τους. Ύστερα από λίγους μήνες όμως είναι μια άλλη υπόθεση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v