Χρηματιστήριο και λαϊκός καπιταλισμός

Τις πόρτες ενός γνήσιου λαϊκού καπιταλισμού και της πραγματικής εποπτείας των εταιρικών διοικήσεων, ακόμη κι αν αυτές αφορούν σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως η BofA, ανοίγει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χρηματιστήριο και λαϊκός καπιταλισμός
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τις πόρτες ενός γνήσιου λαϊκού καπιταλισμού αλλά και της πραγματικής εποπτείας των εταιρικών διοικήσεων, ακόμη και εάν αυτές αφορούν σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Bank of America ή η Citigroup, ανοίγει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με απόφαση που έλαβε χθες θέτει σε δημόσια διαβούλευση ρύθμιση βάσει της οποίας μέτοχοι μειοψηφίας θα είναι σε θέση να προτείνουν προς τη γενική συνέλευση των μετόχων υποψηφίους για τις ανώτατες διευθυντικές θέσεις της εταιρίας.

Το όριο που θέτει η ρύθμιση είναι η κατοχή επί ένα έτος από μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων ποσοστού τουλάχιστον 1% εταιριών με κεφαλαιοποίηση άνω των 700 εκατ. δολ., 3% για εταιρίες με κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. δολ. έως 700 εκατ. δολ. και 5% για εταιρίες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Το μέτρο, που σημειώνεται στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των διαμαρτυριών που τη συνόδευσαν για κακοδιαχείριση εκ μέρους των διοικήσεων πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία οδήγησε στην απώλεια ποσού της τάξης του 1,4 τρισ. δολ., με τη μορφή διαγραφών ή ζημιών, αντικαθιστά μια χρονοβόρα και δαπανηρή για μικρομετόχους διαδικασία, αναφορικά με τη δυνατότητά τους να προτείνουν μέλη διοίκησης εταιριών.

Ταυτόχρονα αναβαθμίζει την παράμετρο της "χρηστής διοίκησης" σε εταιρίες κάθε μεγέθους και πολύ σημαντικότερα σε κολοσσιαίες επιχειρήσεις, καθιστώντας πραγματικά υπόλογα τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη τους προς το σύνολο των μετόχων και όχι μόνο προς όσους κατείχαν σημαντικά μερίδια του κεφαλαίου.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μέτρο "επαναστατικού" χαρακτήρα, που αφενός σημειώνεται για την αύξηση του καθημερινού ελέγχου της εταιρικής διακυβέρνησης και αφετέρου εισάγει πρωτόγνωρα επίπεδα δημοκρατικής λειτουργίας στη διοίκηση εταιριών, για τη μέχρι τώρα πορεία του καπιταλιστικού συστήματος.

Η εφαρμογή αντίστοιχης ρύθμισης στην Ελλάδα θα είχε θέσει, για παράδειγμα, σε εντελώς διαφορετικές διαστάσεις περιπτώσεις αντιπαράθεσης ακόμη και βασικών μετόχων εταιριών, όπως αυτή που διαδραματίστηκε στον ΟΤΕ, πριν από την πώληση του μεριδίου της MIG στην Deutsche Telekom, όπου ακόμα και η κατοχή ποσοστού 20% δεν διασφάλιζε επαρκή εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της εταιρίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο λίκνον του καπιταλισμού, η τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση κατά τα φαινόμενα οδήγησε σε μαθήματα.

Στη χώρα μας, στον λίκνον της Δημοκρατίας, έχουμε λάβει τα μηνύματα των καιρών;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v