Στους αγοραστές το “έπαθλο” των 2300 μονάδων

Οι αγοραστές “έπαιξαν” καλύτερα στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης και έκλεισαν τον ΓΔ πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 7μήνου. Κέρδη για ΜPB (13,6%), Intralot (6,88%), MIG (6,63%), 3E (6,52%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι αγοραστές “έπαιξαν” καλύτερα στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης και έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, σε νέα υψηλά επταμήνου και βέβαια υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2300 μονάδων, δημιουργώντας (αν μη τι άλλο) αποχρώσες ενδείξεις “bull market”.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση ανέλαβε να διατηρήσει σε θετικό έδαφος την ψυχολογία και μεσαία με μικρότερη κεφαλαιοποίηση να χαρίσουν “συγκινήσεις”.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται όχι μόνο από το +3,63% του FTSES και το +3,06% του FTSEM, έναντι του +2,8% του FTSE, αλλά και από γεγονός ότι 32 τίτλοι “είδαν” τα ημερήσια κέρδη τους να εκτοξεύονται από το +8% και υψηλότερα.

Περίπου άριστη συνεδρίαση που είχε και ενδοσυνεδριακή διόρθωση και διακυμάνσεις και ευκαιρίες τοποθετήσεων, αλλά και καταγραφής κερδών και σημαντική μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Την παράσταση έκλεψε η πρώτη ώρα όπου η καθαρή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, όμως στην συνέχεια ο τζίρος ακολούθησε ηπιότερους τόνους, δίνοντας ευκαιρίες εξόδων αλλά και επανατοποθετήσεων.

Σημαντικός ο προβληματισμός σε όσους παραμένουν εκτός Αγοράς, αλλά και σε όσους πήραν νωρίς τα κέρδη τους και περιμένουν την διόρθωση. Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η ρευστότητα που παραμένει εκτός Αγοράς, θα αποτελέσει σημαντικό μαξιλάρι σε κάθε απόπειρα διόρθωσης, εκτός και αν υποτροπιάσει σημαντικά το διεθνές κλίμα.

Όσοι φοβούνται ας συμβιβαστούν με τα χαμηλά, πλέον, επιτόκια των καταθέσεων υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και ουσιαστικά δείχνουν την ψυχολογία που επικρατεί στην Αγορά και παραμένει ο υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχιστούν οι “αψιμαχίες” μεταξύ αυτών που θα ήθελαν μία αξιοπρόσεκτη διόρθωση και αυτών που παίρνουν τα κέρδη τους αλλά επανατοποθετούνται σε άλλους τίτλους που κατά γενική άποψη δείχνουν να έχουν υστερήσει.

Την άποψη ότι πλέον απομένει η επιβεβαίωση της διάσπασης και του εκθετικού κινητού των 200 ημερών ο οποίος κινείται στην περιοχή των 2276 μονάδων, για να αλλάξει ο χαρακτήρας της κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Αγοράς και να προσδιοριστεί η τάση σαν “Bull market” εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και επισημαίνει ότι για να γίνει αυτή η σημαντική αλλαγή απαιτείται ένα φίλτρο παραμονής δύο ημερών πάνω από την ζώνη διάσπασης (2200 μονάδες).

Πιθανόν το παρασκήνιο να έχει ισχυρότερους καταλύτες οι οποίοι έχουν την βάση τους σε επιχειρηματικές συμφωνίες για τις οποίες έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες σε όλο το βάθος της Αγοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει η Πήγασος, συστήνεται συντηρητική στάση αναμένοντας μια διορθωμένη εικόνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη καθώς οι αγοραστικές κινήσεις δεν συνάδουν με την γενικότερη εικόνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και δεν αποκλείεται να επικρατήσει περισσότερος “ορθολογισμός” στις προσεχείς συνεδριάσεις.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η ΑΧΕ εκτιμά ότι οι 1210 μονάδες αποτελούν σημαντικό επίπεδο αντίστασης.

Με τη σημαντική αντίσταση των 1174 μονάδων φλερτάριζε ο FTSE στο βραχυχρόνιο διάγραμμα των 30 λεπτών διαπιστώνει η Fortius Finance.

Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα οδηγήσει άμεσα το δείκτη προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 1227 μονάδων, ανοίγοντας το δρόμο για το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η κορύφωση του περασμένου Νοεμβρίου, στις 1247 μονάδες.

Αντιθέτως, όμως, αδυναμία ανοδική διαφυγής από το όριο των 1174 μονάδων θα επιφέρει καθοδικό “retracement” προς τη γραμμή στήριξης των 1.125 μονάδων.

Στο γεγονός ότι η Αγορά πλέον “ακουμπά” σε κρίσιμα επίπεδα τα οποία είτε θα κληθεί να επιβεβαιώσει είτε θα φανεί αδύναμη στην παρούσα φάση να υπερκεράσει, τονίζει η Solidus Sec.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ οι λόγοι που έχουν ενισχύσει εσχάτως το momentum εστιάζονται α) Στην υπερ – προεξόφληση των αρνητικών προσδοκιών και β) στην επιστροφή πολλών ιδιωτών επενδυτών, θεσμικών και επαγγελματιών, που βλέποντας τις μετοχές σε εντελώς “απαξιωμένα” επίπεδα και το Γενικό Δείκτη στο χαμηλό δεκαετίας, αποφάσισαν να προσεγγίσουν ξανά το ΧΑ.

Με το βλέμμα στραμένο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Artion ΑΧΕΠΕΥ αναμένει με ενδιαφέρον την αναμέτρηση του S&P 500 με τις 943 μονάδες. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα δώσει σήμα “long” θα φέρει κινήσεις “stop loss” τους παραμένοντες “short” και θα ανοίξει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 964 και στην ζώνη 1007 – 1016 μονάδες.

Μάλιστα ίσως αξίζει αναφοράς ότι τις με πιο αισιόδοξες απόψεις που έχουν καταγραφεί εδώ και έξι χρόνια απάντησαν οι 220 διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Merrill Lynch, όταν ερωτήθηκαν για τις προοπτικές της Κινεζικής οικονομίας.

Καθαρό ποσοστό 61% απάντησε πως η οικονομία της Χώρας θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες (αν και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, το 87% προέβλεπε επιδείνωση).

Στον 20αρη με αγοραστές έκλεισαν οι MPB (και με 459182 τεμ. ανεκτέλεστο), Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Alpha Bank και με πωλητές οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Αγροτική, Πειραιώς, Eurobank, MIG.

Κέρδη για όλα τα γούστα, όπου ξεχώρισαν οι MPB (+13,6%), Coca-Cola (+6,52%), Intralot (+6,88%), MIG (+6,63%), Βιοχάλκο (+7,75% με έμφαση στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας), Αγροτική (+6,99%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 5% ΔΕΗ και Κύπρου και του 4% Ελλάκτωρ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι Μυτιληναίος και Πειραιώς και με μικρότερα κέρδη οι ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ και Motor Oil και αρνητική μεταβολή για τα Ελ. Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά κάνοντας ένα πρώτο τεστάρισμα των 2300 μονάδων (2299,5 στις 10.51). Από εκεί και πέρα πλαγιολισθητική κίνηση με δύο βυθίσματα και αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 2234 (13.24) και 2237,12 (13.44) μονάδες, όμως επέστρεψαν οι αγοραστές και έστειλαν τον Δείκτη μέχρι τις 2310,92 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 2309,79 με κέρδη 2,49%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 307 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική και με πολλούς πρωταγωνιστές η τελική εικόνα όπου 181 ανοδικές “αντικρίζουν” 52 πτωτικές ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν για μία ακόμα συνεδρίαση η Marfin Egnatia Bank (+17,39%), η επανεμφάνιση της Rainbow (+19,49%), αλλά και οι Intrakat, Axon, Cyclon, Sprider, Sato, όμιλος Βιοχάλκο, Βωβός, Άττικατ, Καρδασιλάρης, Ιμπέριο, ΚΛΜ, ΕΧΑΕ, Έλαστρον Παρνασσός κ.λ.π.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v