Πειραιώς: Μικτή υποδοχή του Q1 από αναλυτές

Αρνητικά σχόλια συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ θετικές εμφανίζονται οι ΑΧΕ σε ό,τι αφορά τα κόστη.

Πειραιώς: Μικτή υποδοχή του Q1 από αναλυτές
Αρνητικά σχόλια συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ θετικές εμφανίζονται οι ΑΧΕ σε ό,τι αφορά τα κόστη. Σε γενικές γραμμές τα μεγέθη ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες πτώση 63% στα καθαρά κέρδη της για το α' τρίμηνο του 2009, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 52 εκατ. ευρώ έναντι 139 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2008.

Στα 13 από 12 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η JP Morgan σε έκθεσή της με ημερoμηνία 19 Μαΐου διατηρώντας τη σύσταση overweight.

Ο οίκος προχωρά σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή της Πειραιώς για το 2009 στα 0,7 από 1,4 ευρώ, λόγω υψηλότερου κόστους και για το 2010 στα 1,44 ευρώ από 1,70 ευρώ. Ο οίκος χαρακτηρίζει την τιμή της μετοχής πολύ ελκυστική, παρά την ισχυρή επίδοση της το τελευταίο διάστημα. Ο οίκος αναφέρει ότι παραμένι θετικός για τις τουρκικές τράπεζες μέσω top picks όπως η Εθνική, η Bank Asya και η Garanti και βλέπει αξία στα ελληνικά ιδρύματα, καθώς το valuation gap ανάμεσα στις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, στενεύει.
 
Αντίστοιχα των δικών της εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου η UBS, επισημαίνοντας την αδυναμία των εσόδων από τόκους την οποία αποδίδει στο κλιμακούμενο κόστος των καταθέσεων. Ο οίκος χαρακτηρίζει αδύναμα και τα έσοδα από προμήθειες, ενώ παρατηρεί ότι η κατάσταση σταθεροποιείται τόσο σε επίπεδο προβλέψεων όσο και σε επίπεδο καταθετικού περιθωρίου. Η τιμή στόχος είναι αμετάβλητη στα 7,8 ευρώ και η σύσταση neutral.

Τη σύσταση “hold” και την τιμή στόχο των 8,5 ευρώ ανά μετοχή διατηρεί η Citigroup σε report της με ημερομηνία 20 Μαΐου. Ο οίκος χαρακτηρίζει τα περιθώρια αδύναμα, ενώ αναφέρει ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός πιέζει τα καταθετικά spreads τα οποία είναι τώρα αρνητικά. Η Citigroup αναφέρει ότι η ανάκαμψη έχει δρομολογηθεί και προχωρά σε αναθεώρηση-αναβάθμιση των εκτιμήσεών για τα κέρδη του 2010 κατά 4%, βασικά εκτιμώντας ότι τη χαμηλότερη ανάπτυξη των εσόδων από τόκους θα αντισταθμίσουν οι χαμηλότερες προβλέψεις για δανειακές απώλειες.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της αναφέρει ότι τα κέρδη της Πειραιώς ευθυγραμμίστηκαν με τις δικές της εκτιμήσεις, αν και διαμορφώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο του consensus. Τα «καλά νέα», αναφέρει, είναι ότι η τράπεζα κατάφερε να επανέλθει στην κερδοφορία το α’ τρίμηνο. Ωστόσο, οι ισχνές επιδόσεις σε επίπεδο κύκλου εργασιών και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιβεβαιώνουν την άποψη του διεθνούς οίκου ότι η τράπεζα θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο περιβάλλον στο άμεσο μέλλον. Η Goldman Sacks, η οποία διατηρεί την σύσταση “sell” για την Πειραιώς, θεωρεί πως η τρέχουσα αποτίμηση δεν αντανακλά το προφίλ σχετικά υψηλότερου ρίσκου της τράπεζας.

Η Merrill Lynch προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της κατά 27% για το 2009 και κατά 10% για το 2010, διατηρώντας την σύσταση “underperform” και την τιμή-στόχο των 7 ευρώ ανά μετοχή. Αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα αποτελέσματα ήταν «χαμηλής ποιότητας» καθώς ο κύκλος εργασιών από κύριες δραστηριότητες ήταν σημαντικά χαμηλότερος του αναμενόμενου. Σημειώνει παράλληλα πως μπορεί οι προβλέψεις να μην ήταν τόσο υψηλές όσο αναμένονταν, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για αύξησή τους.

Μικτή είναι η εικόνα κατά την HSBC που επισημαίνει ότι τα μεγέθη της Πειραιώς ήταν ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου, λόγω της περιορισμού του κόστους και χαμηλότερων ζημιών από προβλέψεις. Τα έσοδα από τόκους χαρακτηρίζονται απογοητευτικά λόγω της συρρίκνωσης των καταθετικών spreads και του δανειακού ισοζυγίου.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Εθνική - P&K με «μια πρώτη ματιά». Τα έσοδα από τόκους ήταν πιο αδύναμα του αναμενομένου, λόγω χαμηλότερων όγκων και συμπίεσης των περιθωρίων.

Αν και υπάρχουν σημάδια ότι το περιβάλλον έχει καταστεί περισσότερο υποστηρικτικό, η χρηματιστηριακή παραμένει ουδέτερη συνυπολογίζονται και το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ήδη σημειώσει ισχυρό rebound από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της τράπεζας η Alpha Finance. Στα θετικά τα έσοδα από προμήθειες ανακοινώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων, με την τράπεζα να επαναποτιμά το δανειακό της χαρτοφυλάκιο και να καταφέρνει να ελέγξει τα κόστη.

Στα αρνητικά, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις ήταν σε καλύτερο επίπεδο έναντι των εκτιμήσεων, η χρηματιστηριακή εμφανίζεται σκεπτική σε ότι αφορά τις προβλέψεις στον εταιρικό δανεισμό, αφού κατά τη γνώμη της είναι πολύ χαμηλός για το τρέχον περιβάλλον.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της σημειώνει ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στηρίχθηκαν από τις χαμηλότερες του ανεμενόμενου προβλέψεις, ενώ διατηρεί τιμή-στόχο στα 8,4 ευρώ και σύσταση "market perform". 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v