Ικανοποίηση αναλυτών για τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ

Ικανοποιητικά χαρακτηρίζουν σε γενικές γραμμές οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η Ελληνικά Πετρέλαια.

Ικανοποίηση αναλυτών για τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ
Ικανοποιητικά χαρακτηρίζουν σε γενικές γραμμές οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η Ελληνικά Πετρέλαια τονίζοντας τη σημαντική συμβολή των περιθωρίων διύλησης.

Η HSBC κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα, με τα συγκρίσιμα EBITDA να ενισχύονται κατά 115% και να διαμορφώνονται στα 114 εκατ. ευρώ 3% υψηλότερα των προβλέψεων της χρηματιστηριακής. Όπως επισημαίνει, ώθηση στα αποτελέσματα έδωσε η εντυπωσιακή κερδοφορία του τμήματος διύλισης. Σε άλλα τμήματα ωστόσο, όπως για παράδειγμα στο τμήμα των πετροχημικών, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, αν και βελτιωμένα σε τριμηνιαία βάση.

Η Εθνική-Π&Κ αναφέρει ότι τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης στήριξαν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία χαρακτηρίζει ισχυρά. Μεταξύ άλλων η χρηματιστηριακή αναφέρει πως το καθαρό χρέος των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκε στα 900 εκατ. ευρώ κα παραμένει σε «υγιή επίπεδα».

Η Marfin Analysis σημειώνει πως οι καλές επιδόσεις που αναμένονταν από το τμήμα διύλισης επαληθεύτηκαν λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης των ΕΛΠΕ σε βενζίνη και μαζούτ σε σχέση με τις άλλες εταιρείες του κλάδου. Επί πλέον, τα κέρδη που αναμένονται από το trading θα στηρίξουν την κερδοφορία του 2009 σε περίπτωση που τα περιθώρια διύλισης συνεχίσουν να είναι υπό πίεση. Από την άλλη, λόγω της αρνητικής εικόνας του ντίζελ η χρηματιστηριακή δεν βλέπει περιθώριο ανόδου των εκτιμήσεών της. Η Marfin Analysis σημειώνει ότι θα προβεί σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την εμπορία και τα πετροχημικά. Πιθανόν θα προχωρήσει σε μείωση της τωρινής σύστασης για την μετοχή καθώς έχει καλυφθεί η τιμή στόχος των EUR 8.0/μετοχή ενώ παράλληλα οι προοπτικές της διύλισης παραμένουν προς το παρόν ομιχλώδεις.

Η Proton Bank αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα του αναμενόμενου, ωστόσο τα μεγέθη του τμήματος διύλισης ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις, κυρίως λόγω του μαζούτ. Η χρηματιστηριακή αναφέρει επίσης πως χαιρετίζει τις προσπάθειες της διοίκησης για βελτίωση της αποδοτικότητας, που όμως έχει αρκετό «δρόμο» ακόμα να καλύψει.

Η Euroxx Sec εκτιμά πως τα περιθώρια διύλισης θα ευνοήσουν τον όμιλο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, ενώ οι ενέργειες της διοίκησης της εταιρείας για περιορισμό του κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας θα ισχυροποιήσουν τις επιδόσεις των ΕΛΠΕ. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή διατηρεί επιφυλάξεις λόγω της πιθανής μείωσης της ζήτησης. Σε γενικές γραμμές θεωρεί πως τα διυλιστήρια, τα οποία επλήγησαν λόγω της κρίσης, λειτουργούν πλέον σε πιο ασφαλές περιβάλλον και ως εκ τούτου θα προχωρήσει σε αλλαγές στις εκτιμήσεις για το 2009. Θετικό χαρακτηρίζει επίσης το ότι, παρά το γεγονός πως το α’ τρίμηνο δεν είναι ενδεικτικό των επιδόσεων του έτους, τα ΕΛΠΕ είχαν ένα καλό ξεκίνημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v