Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Κρατούν τα ηνία οι αγοραστές

Με κέρδη 6,24% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Συνεδρίαση μεταβλητότητας η σημερινή, με τους πωλητές να κυριαρχούν ενδοσυνεδριακά και να χάνουν στο φινάλε. Συγκινήσεις συνεχίζει να χαρίζει η περιφέρεια.   

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με τέσσερις θετικές και μία αρνητική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 6,24%, αυξάνοντας αυτά από την αρχή του χρόνου στο +27,63%.

Παρά το γεγονός ότι μετά τις 10.34 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις, ενώ μία πρώτη ματιά στους Δεικτοβαρείς τίτλους επιβεβαιώνει την υπεροπλία των μετοχών με θετικό πρόσημο. Επίσης στο Τραπεζικό ταμπλό συνεχίσθηκε η κινητικότητα σε Τραπεζικούς τίτλους που δεν θεωρούνται “πρώτης γραμμής” και βέβαια η Περιφέρεια συνέχισε να χαρίζει “συγκινήσεις” έστω και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές.

Αν το σενάριο που κάνει λόγο για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προς τα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 έχει σοβαρές πιθανότητες επιβεβαίωσης, τότε οι Αγορές έχουν ήδη μπει σε μακροχρόνιο “bull market”, έστω και μικρά διαλείμματα έντονων διορθώσεων, υποστηρίζουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι που στρέφοντας τα “βέλη” σε όσους παρατηρούν εξ αποστάσεως τα δρώμενα στο ταμπλό τονίζουν ότι οι επενδυτές μπορεί να εγκατέλειψαν την πεποίθηση ότι “έρχεται το τέλος του κόσμου”, αλλά δεν έχουν αρχίσει να “παίζουν” ακόμα το “story” της ανάκαμψης, άρα τα περιθώρια των μετοχών δείχνουν σημαντικά.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εγχώριων εισηγμένων οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, όμως αν η κακή εικόνα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα, τότε είναι βέβαιο ότι η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει δριμύτερη.

Σε δύο πιθανά σενάρια εστιάζει την προσοχή της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

α) Η Αγορά έχει όριο στήριξης την ζώνη των 2200 μονάδων και επιστρέφει σε σταθεροποιητική διακύμανση με όριο τις 2270 μονάδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο μικρές κινήσεις αγορών στην ζώνη κάτω από τις 2220 μονάδες θα είχαν ενδιαφέρον.

β) Η Αγορά διορθώνει ανοδικά έως την περιοχή των 2270 μονάδων με μοχλό τις Τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση η ΑΧΕ θεωρεί πολύ πιθανή την υποχώρηση προς την περιοχή των 2220 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση η Πήγασος, στο τέλος της ημέρας θα συνιστούσε την αποφυγή υιοθέτησης “short” θέσεων, ειδικά στην περίπτωση που η Αγορά απορροφήσει την προσφορά στο άνοιγμα και κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών στο τέλος.

Αντίθετα αν στο τέλος της συνεδρίασης ο Δείκτης βρεθεί πιο κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, τότε όλα δείχνουν ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μάλιστα η ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου πιθανόν να κινηθεί σε αισιόδοξα πλαίσια φορτίζοντας θετικά την ψυχολογία στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Σε ότι αφορά τα μεγέθη των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου (μόλις 31) δεν φαίνεται κάποια “αισιόδοξη νότα” που να δικαιολογεί την ύπαρξη κάποιου εγχώριου θετικού καταλύτη, άρα η εξάρτηση από τις διεθνείς Αγορές θα παραμείνει υψηλή.

Σε αυτό το τελευταίο μπορεί και να βοηθά η προσέγγιση της Fortius Finance που προσπαθεί να “ανιχνεύσει” τις διαθέσεις της μεγάλης Αγοράς στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, το μεσοπρόθεσμο τοπίο (στον Dow Jones) έχει αλλάξει προς την πλευρά του ανοδικού trend, παρά την πιθανή πραγματοποίηση μιας υγιής καθοδικής διόρθωσης, γεγονός που μπορεί να δώσει σημαντικές ευκαιρίες αγορών στους traders.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών, όπως αναφέρει η Fortius Finance, βλέπουμε το δείκτη να έχει σχηματίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια διπλή τοπική κορύφωση στη περιοχή των 8587 μονάδων, δημιουργώντας έτσι επενδυτική ανησυχία για την περαιτέρω δυναμική της ανόδου.

Πιθανή παλινδρόμηση μέσα στο εύρος διακύμανσης των 8587 με 8190 μονάδων θα ενδυναμώσει το ανοδικό σενάριο διάσπασης των 8600 μονάδων βάζοντας ως αρχικό στόχο την επόμενη αντίσταση των 8850 μονάδων. Περιοχή, από όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών (ΚΜΟ 200 : 8855 p).

Αντιθέτως όμως επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση του κάτω ορίου της παραλληλόγραμμης συσσώρευσης στις 8190 μονάδες θα φέρει το δείκτη αντιμέτωπο με την ισχυρή στήριξη των 7840 μονάδων.

Όσον αφορά τον δικό μας FTSE, η Fortius εφιστά την προσοχή στην περιοχή των 1165 μονάδων, καθώς καθοδική διάσπαση και χαμηλότερο άνοιγμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση δημιουργεί πτωτικό ρήγμα στον σχηματισμό και αυξάνει τις πιθανότητες υποχώρησης προς τις 1100 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και με την βοήθεια της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα στοιχεία με τις αποδόσεις από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου, μαρτυρούν ότι 225 μετοχές έχουν υποαποδόσει έναντι του Γενικού Δείκτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΑΧΕ, ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά του Μαρτίου έως τη χθεσινή συνεδρίαση κατέγραφε κέρδη 53,2%, ο Τραπεζικός 113,8% και ο FTSE 62,96%. Παράλληλα, μόνο 87 τίτλοι, στο ίδιο διάστημα, έγραψαν κέρδη μεγαλύτερα από 53,2%.

Έτσι θεωρείται φυσικό επακόλουθο, αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα, σημαντικός αριθμός “παικτών” να μπει στην λογική του “ποιος έχει μείνει πίσω” και τέλος πάντων αξίζει καλύτερης “μεταχείρισης” στο ταμπλό και εκεί μπορεί να διοχετευθεί μέρος της κερδισμένης ρευστότητας, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα μετοχές που μέχρι πρότινος βρισκόντουσαν σε συναλλακτική απαξίωση, να διεκδικήσουν μερίδιο στην προσοχή των αγοραστών (!)

Στον 20αρη μάλλον μικτές οι τελικές εντυπώσεις, αφού με αγοραστές έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, Eurobank, MPB και με πωλητές οι Coca-Cola (203667 τεμ. ανεκτέλεστα), Alpha Bank, MIG, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα μεταξύ κερδισμένων – χαμένων, αφού με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν Κύπρου και ΟΤΕ, με αρνητική μεταβολή η Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Πειραιώς.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των διακριθέντων Αγροτική (+11,95%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+6,43%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο και Intralot και του 3% οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, Coca-Cola, Motor Oil.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική, MPB, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2240,68 μονάδες, ακολούθησε αναρρίχηση και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 2300 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 2297,04 στις 14.33), νέα υποχώρηση μέχρι τις 2257,97 μονάδες (16.47) και τελικό κλείσιμο στις 2280,15 με κέρδη 1,29%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 301 εκατ. από τα οποία τα 12,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 151 ανοδικές μετοχές έναντι 79 πτωτικών και 27 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 18,24%.

Στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικής ανόδου για την Marfin Egnatia (+17,03%, αλλά με ελάχιστα ανεκτέλεστα, μόλις 156 τεμ.), ενώ επίσης μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι Κανάκης, Άττικατ, Κατσέλη, Αγρ. Ασφαλιστική, Βιοκαρπέτ, Έδραση, Δρομέας, Ελεύθερη Τηλεόραση, Παρνασσός, Folli Follie κ.λ.π.

Επίσης για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης” διαθέσεις έδειξαν Μαϊλλης και Altec.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v