Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καλοδεχούμενη" διόρθωση στις τράπεζες

Απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση στη Σοφοκλέους, με τις τράπεζες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Στο -5,13% η ΕΤΕ, πτώση άνω του 4% για Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς. Οι ομοιότητες με την αντίδραση του 2003.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το Χ.Α. ακολούθησε, έστω και με μικρή καθυστέρηση, τον αρνητικό βηματισμό των διεθνών Αγορών και έδωσε την απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση, αλλά με ευχάριστες διαφοροποιήσεις που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και σε εγρήγορση τα κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Η διάχυση του ενδιαφέροντος και μάλιστα με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και κατ΄ επέκταση τον 20αρη στο “κόκκινο”, δίνει στην ανοδική κίνηση ικανοποιητικό προφίλ και στην Αγορά εικόνα που ξεφεύγει από το μονόπλευρο Τραπεζικό ενδιαφέρον, προβληματίζοντας ευχάριστα τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, έστω και αν αρκετοί από αυτούς συνεχίζουν να δείχνουν διστακτικοί, υποστηρίζοντας ότι η ανοδική αντίδραση που είναι σε εξέλιξη δεν υποστηρίζεται ούτε από τα θεμελιώδη των περισσότερων εταιρειών, ούτε από την γενικότερη εικόνα της Οικονομίας.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν φοβίζει την “επέλαση των ταύρων” στις Αγορές και όποιες διορθώσεις απλά δημιουργούν “αγοραστικές ευκαιρίες” μιας και οι Αγορές βρίσκονται ήδη σε “bull market”!

Πάντως είναι γεγονός ότι σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως τονίζουν ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε αποφασιστική καμπή καθώς καλείται είτε να επιβεβαιώσει την “ποιότητα” της ανοδικής κίνησης, είτε θα δείξει ανέτοιμο, στην παρούσα φάση, να στηρίξει αυτά τα επίπεδα.

Κατά τα άλλα για το σημερινό αρνητικό πρόσημο του Δείκτη (που διέκοψε το ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων) ασφαλώς και φέρει “ευθύνες” και το διεθνές κλίμα, τόσο λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεων από την Fed, την υποβάθμιση της Βρετανίας από S&P, αλλά και τις χειρότερες των εκτιμήσεων αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ οι ξένοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το Χ.Α σαν μία αναδυόμενη Αγορά με… ευρώ και με μικρότερους κινδύνους τις άλλες αναδυόμενες Αγορές της Ευρώπης, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται αργά και με διορθώσεις η Αγορά να επιστρέψει στα προ της κατάρρευσης της Lehman Brothers επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers έγινε επίσημα γνωστή στις 15/9/08 και ότι σε εκείνη την συνεδρίαση ο Δείκτης του Χ.Α, είχε κλείσει στις 2993,5 μονάδες.

Μολονότι εξακολουθεί να κρατά πολλές επιφυλάξεις για τη μη υποστήριξη της ανόδου από τα αποτελέσματα των εταιρειών αλλά και την πορεία της Οικονομίας η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ συγκλίνει στην άποψη ότι πλέον έχουμε μπει σ’ ένα νέο “bull market”! Τονίζει ότι η επιβεβαίωση της διάσπασης και του εκθετικού κινητού των 200 ημερών ο οποίος κινείται στην περιοχή των 2.276 μονάδων, αλλάζει πλέον το χαρακτήρα της κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Αγοράς, οδηγώντας σε “ανοδική Αγορά” (Bull market), αρκεί βεβαίως αυτά τα χαρακτηριστικά να υποστηριχθούν από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη η ΑΧΕ εκτιμά ότι πιθανές κινήσεις διόρθωσης ειδικά στις Τράπεζες ίσως είναι έως και απαραίτητες, καθώς η παύση της ανόδου των διεθνών Αγορών σε συνδυασμό με το μετριότατο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων τριμήνου ενδέχεται να προβληματίσουν την επενδυτική κοινότητα για την συνέχιση της ανόδου χωρίς κάποια ενδιάμεση στάση, κάτι που θα δώσει ευκαιρίες αναδιαρθρώσεων και γρήγορων κινήσεων σε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κεφάλαια.

Μάλιστα εδώ ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος και μέχρι σήμερα μόλις 24 (!!!) εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2009.

Όσον αφορά τον FTSE και σύμφωνα με την Πήγασος οι 1210 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό επίπεδο αντίστασης, ενώ σε περίπτωση υποχώρησης σημείο “κλειδί” θεωρούνται οι 1112 μονάδες.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που διακρίνουν δυνατότητα περαιτέρω ανόδου των “μικρότερων” Τραπεζικών μετοχών, “επιχορηγούμενης” από σενάρια συμπράξεων – συγχωνεύσεων.

Τον τίτλο του ΟΤΕ προσεγγίζει τεχνικά η Fortius Finance και επισημαίνει ότι είναι χαρακτηριστική η σταθεροποίηση που κάνει η μετοχή ανάμεσα στο επίπεδο που διαμορφώνουν η ζώνη στήριξης των 10,7 - 10,98 ευρώ με τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών στα 11,94 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάσπαση του 200άρη με τουλάχιστον τρία κλεισίματα πάνω από αυτόν θα προϊδέαζε θετικά για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής, καθώς θα πρόσθετε αρκετούς πόντους στο ανοδικό σενάριο διάσπασης του τριγωνικού σχηματισμού, επισημαίνουν οι αναλυτές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μετοχή θα κινηθεί προς το μεσοπρόθεσμο στόχο των 15,26 ευρώ.

Επίσης όσον αφορά τον FTSE η ΑΧΕ εκτιμά ότι ο εν λόγω δείκτης δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1174 μονάδων (έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα σήμερα αλλά χρειάζεται επιβεβαίωση), καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει καθοδικό “retracement” προς τη γραμμή στήριξης των 1.125 μονάδων.

Επίσης και για όσους πιστεύουν ότι οι αναλογίες της Αγοράς διατηρούνται (κατά κάποιο τρόπο) ανέπαφες, ας σημειωθεί ότι η ανοδική αντίδραση το 2003 ξεκίνησε στις 31/3/03 με τον Γενικό Δείκτη στις 1467,3 μονάδες και ολοκληρώθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό της 25/8/03 και στις 2326,58 μονάδες. Από εκεί και πέρα ακολούθησε διόρθωση μέχρι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1981,16 μονάδων (συνεδρίαση 29/9/08).

Η ανοδική αντίδραση στο τρέχον έτος ξεκίνησε από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου (κλείσιμο 1469,41 μονάδες), ενώ η σημερινή συνεδρίαση έδωσε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους και όχι μόνο, στις 2312,83 μονάδες, αποδεικνύοντας ότι η αναρρίχηση ήταν βιαιότερου και ταχύτερου χαρακτήρα. (βλ. σχετικό θέμα: "Crash Test στο ράλι της Σοφοκλέους").

Με αυτά τα δεδομένα οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν το μέγεθος και την ένταση της διόρθωσης χωρίς να αποκλείεται η όποια υποχώρηση να ολοκληρωθεί σε λίγες συνεδριάσεις και να ακολουθήσει πλάγια κίνηση του Δείκτη με σταδιακή μείωση της προσφοράς.

Στον 20αρη που κυριάρχησε το “κόκκινο” με αγοραστές έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Αγροτική, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank και με πωλητές Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Motor Oil, MPB, MIG.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+3,16%) και Αγροτική (+3,92%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν Βιοχάλκο και Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ταχ. Ταμιευτήριο και θετικό πρόσημο για την Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Εθνική (-5,13%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν Κύπρου, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Eurobank, MIG και των τριών οι MPB, Coca-Cola, Ελλάκτωρ και Ελ. Πετρέλαια. Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά φθάνοντας μέχρι τις 2265,13 μονάδες (10.44), για να δώσει σημαντική αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 2312,83 μονάδων (14.05). Νέα πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 2242,09 μονάδων (16.41) και τελικό κλείσιμο στις 2251 μονάδες με απώλειες 2,55%. Ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 229 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 111 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών, παρά ταύτα 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 17,09%.

Στο “πράσινο” οι μικρότερες Τράπεζες όπου και πάλι η Marfin Egnatia (17,09%) κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ κέρδη άξια λόγου (μικρότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά) και ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα επέδειξαν οι Κατσέλης, Έδραση, Λύκος, Μηχανική, Έλαστρον, Δρομέας, Σελόντα, Eurodrip, Forthnet, Intrakat, Alter, Kleeman κ.λ.π.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v