Εντείνεται η τραπεζική πτώση στη Σοφοκλέους

Ξαναπέρασε τις 2.300 αλλά «γλίστρησε» πάλι χαμηλότερα ο ΓΔ, με τις πιέσεις να εντείνονται εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, με την ΕΤΕ στο -5,61% και απώλειες για Eurobank, Πειραιώς.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διόρθωση με…χαμόγελο, καθώς πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης επανέκαμπτε πάνω από τις 2.300 μονάδες. Μάλιστα ο FTSE 20 διαμορφώνονταν οριακά υψηλότερα των 1.200 μονάδων παρά το ότι η μετοχή της Εθνικής παρέμενε μέχρι 2,5% χαμηλότερα στα 18,24 ευρώ.

Ενδειξη, κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, που πιστοποιεί την βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά βασικών δεικτών, μετοχών και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας επόμενης φάσης βελτίωσης της αποτίμησης και άλλων εταιρειών. Κυρίως εκείνων, που δεν έχουν ακολουθήσει την ακραία αντίδραση των υπόλοιπων.

Η υπεραπόδοση μετοχών του 20άρη, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, ΟΠΑΠ, Marfin Popular, Αγροτική αντισταθμίζουν εν μέρει τις πιέσεις που ασκούνται σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου. Εναρμονισμένη κίνηση ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με αυτοτροφοδοτούμενη κυκλική ροή ρευστότητας που ως αποτέλεσμα έχει τη μέχρι στιγμής ισορροπημένη διακύμανση του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20.

Κάτι που επιτρέπει σε ένα ευρύ μέρος του…ταμπλό να παραμείνει ενεργό πόσω μάλλον που ο πήχης στήριξης για τον Γενικό Δείκτη (βραχυπρόθεσμα) έχει διαμορφωθεί λίγο υψηλότερα προς τις 2.180-2.120 μονάδες.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται περίπου στο 2 / 1 με περισσότερες από 140 μετοχές να αποδίδουν θετικά.

Από τον 20άρη ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς από χθες «μηδενίζει» τις απώλειες που εμφάνιζε από την αρχή του έτους. Εξέλιξη, που φαίνεται να ελκύει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα που ποντάρει στο ενδεχόμενο άμεσης προσέγγισης των 6 ευρώ.

Μεικτά κινούνται οι τρεις ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ με τον δεύτερο να συνεχίζει ανοδικά στα 5,69 ευρώ και μικρές απώλειες για τις άλλες δύο. Το ενδιαφέρον για τους…λάτρεις των αριθμών είναι πως αυτή η τριάδα έχει απόλυτη τιμή μεταξύ 5-6 ευρώ συγκροτώντας μία ιδιότυπη κατηγορία μετοχών του… τάλιρου.

Μάλιστα, όταν γύρω στις 14.00 ο Γενικός Δείκτης «γύριζε» θετικός καλύπτοντας την αρχική διαφορά των 45 μονάδων εντείνοντας μάλιστα τις εντολές αγορών σε μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Είναι ενδεικτικό, πως περίπου την ίδια ώρα για περίπου 40 μετοχές η απόδοση ξεπερνούσε το 6% σε μία από τις πιο μεστές…διορθωτικές συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Συνολικότερη η αντίδραση μετοχών εταιρειών των ομίλων Ιντρακόμ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τίτλων που διασπούν ανοδικά τον ΚΜΟ200 να επιταχύνουν την φορά τους καθώς ελκύεται βραχυπρόθεσμη ρευστότητα που ποντάρει ακριβώς σε αυτή την κίνηση με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Βιοχάλκο και του Ιατρικού.

Στα βήματα τους ακολουθούν και άλλες μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική φορά όπως Sprider στα 1,69 ευρώ, Rainbow στα 1,54 ευρώ, Νηρέας στα 0,94 ευρώ, Σελόντα στα 0,85 ευρώ, Εγνατία στα 4,11 ευρώ, Sanyo στα 0,48 ευρώ κ.α.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς κρατάμε την επιβεβαίωση των αντοχών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, ειδικότερα των 2.265 μονάδων, την εκ περιτροπής κυκλική κίνηση μετοχών του FTSE 20 με τρόπο που συντηρούν τον δείκτη πάνω από τις 1.180 μονάδες και την κινητικότητα σε ένα μεγάλο μέρος του…ταμπλό.

Από τεχνικής πλευράς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας ακόμη διολίσθησης της αγοράς χαμηλότερα των 2.290 προς τις 2.280 μονάδες μέσω μίας ακόμη δοκιμασίας των 18 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v