Κρατά "χαρακτήρα" και τις 2.250 μονάδες το ΧΑ

Συνεδρίαση συντήρησης δυνάμεων με τον ΓΔ πάνω από τις 2.250 μονάδες. Το "παλεύει" η Εθνική, βοηθούν Marfin Popular, 3E, Alpha, ενώ συνεχίζει να ενισχύει την τάση η ΔΕΗ. Μειωμένος ο τζίρος και η κινητικότητα στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
"Πλάτη" από την Εθνική, βοήθειες από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular, Coca Cola 3E και ορισμένες ακόμη δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κρατούν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2.250 μονάδων και τον Ftse20 στις 1.175-1.180 μονάδες.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχής οι συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές με την MPB να περνά στην πρώτη θέση με 4,9 έναντι 3,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Είναι όμως συγκριτικά καλύτερες οι συναλλαγές, καθώς περνούν τα 1,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ, που έχει ένα καλό... σερί έξι θετικών συνεδριάσεων στις οκτώ τελευταίες και φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο ως αντίβαρο για τις αναμενόμενες, δικαιολογημένες ρευστοποιήσεις-πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Το γεγονός, πως σε μετοχές-σηματωρούς (Μυτιληναίος, Intralot, Ελλάκτωρ, Motor Oil κ.α.) υπερισχύουν οι αγοραστές σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη προσφορά που βγήκε στην αρχή της συνεδρίασης μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη σημερινή συνεδρίαση.
 
Ούτως ή άλλως, ζητούμενο για αυτή την συνεδρίαση είναι η συντήρηση του ΓΔ υψηλότερα των 2.250 μονάδων (και των 2.200-2.188 μον. για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις). Για να δούμε τι μπορεί να καταφέρει η αγορά μας ποντάροντας ενδεχομένως σε ένα βραχυπρόθεσμο "γύρισμα" της Wall με ορίζοντα την συνεδρίαση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου της Εθνικής την επόμενη Παρασκευή.

Εξισορροπητικές τάσεις όμως επικρατούν για παράδειγμα στη μετοχή της Eurobank (στα 7,82 ευρώ με συναλλαγές περίπου 50 χιλιάδων τμχ στις 11.05΄) Πειραιώς, (στα 8,31 ευρώ με περίπου 55 χιλιάδες τμχ), ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα για Κύπρου στα 4,52  (-0,2%), ΟΤΕ στα 11,36 ευρώ, Αγροτική στα 1,6 ευρώ.

Το καλό με αυτή την συντήρηση της αγοράς πάνω από τις 2.550 μονάδες είναι πως δίνει χ ρ ό νο και κ α λ έ ς  τιμές σε όποιον θέλει να κατοχυρώσει τη θέση του και να μείνει εκτός παιδιάς μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση για τον επόμενο κύκλο των αγορών.

Δίνει όμως τη δυνατότητα και για επιλεκτικές τοποθετήσεις παρά το ότι η μεταβλητότητα μετοχών-σηματωρών είναι σαφώς περιορισμένη (Εθνική στο 2,4%). Διαμορφώνεται όμως καλό εύρος διακύμανσης (περίπου 3%) για τη μετοχή της ΔΕΗ, που με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα απ΄ ό,τι την περίοδο της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζών.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική από αριθμητικής πλευράς (4 /1) είναι όμως αισθητά μειωμένη η συναλλακτικότητα σε μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης. Εάν εξαιρεθούν ο Βωβός (στα 4,28 ευρώ) και η Ιντρακάτ (στα 0,82 ευρώ) στις υπόλοιπες μετοχές με απόδοση πάνω από 3%, ο τζίρος δεν ξεπερνά τις 50 χιλιάδες τμχ.

Με βάση την τεχνική προσέγγιση και με την απαραίτητη προϋπόθεση και μόνο πως η αγορά δεν θα διορθώσει χαμηλότερα των 2.188 μονάδων μέσα στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση μετοχών όπως ΔΟΛ, Νηρέας, Lavipharm, ΑΧΟΝ, υπό προϋποθέσεις και πιθανόν από χαμηλότερες τιμές Κλουκίνας – Λάππας.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εξαιρετικό διάγραμμα, καθώς η μετοχή πλέον ακουμπά τη γραμμή τάσης, σχηματίζεται για το ΤΤ.

Στη μετοχή του ΤΤ «χτίζουν» τις τελευταίες συνεδριάσεις μεθοδικά θέσεις ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v