Σοφοκλέους: Η διάθεση κόντρα στη παράδοση

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαίου συνηθίζεται να οδηγεί σε κορύφωση των ανοδικών αντιδράσεων. Οι πωλητές φαίνεται να παίρνουν το προβάδισμα, αφού η Wall Street έχασε χθες τις 8.330 μονάδες. Κλειδί τα 17,5 ευρώ για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διάθεση vs παράδοσης. Η διάθεση για μία τελευταία ανοδική αντίδραση κόντρα στην παράδοση, που θέλει την αγορά να ΄΄κορυφώνει΄΄ στο τελευταίο 10ήμερο του Μαίου.

Λιγοστεύουν οι συνεδριάσεις, που διορατικοί αναλυτές έχουν θέσει ως περιθώριο για την ολοκλήρωση της ανοδικής τάσης, όπως ξεκίνησε και διαμορφώθηκε από τις 6-9 Μαίου.

Ηδη στην Wall ο Dow Jones κυρίως όμως ο S&P 500 δεν έδωσαν ο ύ τ ε χθες το τεχνικό σήμα, που θα ήθελαν οι αγοραστές. Νέο κλείσιμο όχι μόνο κάτω των 8.550 μον. για τον DJIA αλλά και καθοδική διάσπαση των 8.330 μον. και συγκεκριμένα στις 8.292 μονάδες ΄΄απειλεί΄΄ να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους πωλητές.

Στο ΧΑ, όπως και σε ό λ ε ς τις ευρωπαικές αγορές σχεδόν όλα εξαρτώνται από την πορεία της αμερικανικής αγοράς, που αν δώσει σήμα για διόρθωση χαμηλότερα των 8.000 μονάδων θα επηρεάσει ανάλογα και τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου.

Ακόμη ο Γενικός Δείκτης ΄΄κρατά΄΄ τις 2.200 μονάδες και προφανώς βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από την κομβική περιοχή των 2.188 μον. που…φοβούνται ορισμένοι αναλυτές.

Όμως σε αυτή την φάση της αγοράς που όλοι λίγο ως πολύ έχουν τον φόβο της διόρθωσης στο…πίσω μέρος του μυαλού τους πολλά θα κριθούν από τι ισχυρό κίνητρο των ισχυρών παικτών να κατοχυρώσουν κερδοφόρες θέσεις τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται η μετοχή της Εθνικής καθώς και μετά το χθεσινό κλείσιμο αποδίδει 102,5% από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα για τις περισσότερες μετοχές του 20άρη, που θα πρέπει σήμερα να μ η ν χάσει τις 1.150-1.155 μονάδες (σε τελική τιμή).

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στη Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακά αρνητικό άνοιγμα, ένδειξη που μπορεί να φανεί χρήσιμη για το πρώτο ημίωρο, οπότε και εκτιμάται πως θα βγουν αρκετοί πωλητές.

Μία άλλη παράμετρος, που μένει να διερευνηθεί σήμερα αφορά στην στάση όλων εκείνων των Hedge funds και βραχυπρόθεσμων ξένων, που πήραν θέσεις στο ΧΑ από το πρώτο 10ήμερο του μήνα και έχουν λόγους να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους.

Σε αυτό να προστεθεί η νέα…νότα της Merrill Lynch, που αυτή τη φορά έκανε λόγο για…πιθανή φούσκα στις αναδυόμενες αγορές. Είναι ο ίδιος οίκος, που πριν από δύο μήνες ΄ ΄΄εβλεπε κατάρρευση της Ν.Α Ευρώπης΄΄ για να τα γυρίσει μέσα σε δύο εβδομάδες δίνοντας κ α ι αυτός το σήμα για μία από τις μεγαλύτερες (σε διάρκεια χρόνου) εισροές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε αγορές της περιοχής στέλνοντας στα ύψη τα χρηματιστήρια της Μόσχας, της Κωνσταντινούπολης και δευτερευόντως της Αθήνας.

Τώρα οι ίδιοι παίκτες αρχίζουν και τα…γυρίζουν και κάνουν λόγο για θεμελιώδη και αποτιμήσεις που θα πρέπει να αντιστοιχούν σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη.

Για αυτό η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται πως θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα όλων αυτών, που πηγαίνουν προς τα εκεί που θέλουν τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνεκτιμώντας, πως την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται στις 29/5 ο κύκλος ανακοίνωσης των μεγεθών τριμήνου των ελληνικών τραπεζών. Και με την Εθνική να πρέπει να κρατήσει αυτή την περίοδο τα 16,8 ευρώ (επουδενί θα θέλαμε να δούμε να δοκιμάζεται εκ νέου η περιοχή των 16 ευρώ και χειρότερα των 15,4 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v