Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ΔΝΤ, η Ελλάδα και το τσίρκο!

Η Ελλάδα έχει πολλά οικονομικά προβλήματα. Όσα όμως κι αν έχει είναι λιγότερα από εκείνα των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής και άλλων ηπείρων. Κι όμως, ορισμένοι δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί.

To ΔΝΤ, η Ελλάδα και το τσίρκο!
Η επίσκεψη των εκπροσώπων του ΔΝΤ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) στη χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες για συναντήσεις με αξιωματούχους και η συλλογή στοιχείων προκειμένου να υποβάλουν την ετήσια έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία θεωρούνταν σημαντικό γεγονός και δικαιολογημένα.

Το νόμισμα της χώρας ήταν ακόμα η δραχμή και η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είχε ειδική βαρύτητα.

Τα χρόνια πέρασαν.

Η Ελλάδα μείωσε τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό της έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ και παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος συνέχισε να ανεβαίνει μπήκε στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα η έκθεση του ΔΝΤ να χάσει τη λάμψη της.

Η Ελλάδα δεν είχε πλέον ανάγκη το ΔΝΤ για να χρηματοδοτεί το έλλειμμά της ούσα χώρα της ευρωζώνης και οι αγορές από τις οποίες δανειζόταν δεν έδιναν σημασία στο ετήσιο ραπόρτο.

Όμως, η διεθνής οικονομική κρίση, το σχεδόν "κανόνι" της Ισλανδίας και η παρά τρίχα χρεοκοπία της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, άλλαξαν πολύ τα δεδομένα.

Το ΔΝΤ ξαναμπήκε δυναμικά στο παιχνίδι.

Μάλιστα η Ελλάδα εμφανίστηκε να είναι υποψήφια χώρα προς χρηματοδότηση από αυτό με βάση μια ατυχή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στις αρχές του 2009.

Ήταν η εποχή όπου αρκετοί αμφέβαλλαν αν η χώρα θα έβρισκε τα 43 δισ. ευρώ που ζητούσε από τις αγορές για το 2009. Όχι όμως μόνο τα βρήκε, αλλά και ο ετήσιος δανεισμός θα ξεπεράσει μάλλον τα 50 δισ. ευρώ.

Κατόπιν όλων αυτών κανείς θα περίμενε ότι οι επισκέψεις ρουτίνας των εκπροσώπων του ΔΝΤ συνοδευόμενων από την αντιπρόσωπο της Ελλάδας σε διάφορα υπουργεία και σε άλλους φορείς θα περνούσαν απαρατήρητες όπως σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Αντί γι’ αυτό γίναμε μάρτυρες τριτοκοσμικής αντιμετώπισης της επίσκεψης από φορείς και τον Τύπο με την παρουσία τηλεοπτικών καμερών που προφανώς είχαν καλέσει κάποιοι που ενδιαφέρονταν για την πανελλήνια προβολή τους.

Πριν λοιπόν συνταχθεί η έκθεση γίναμε μάρτυρες διαρροών(;) στον Τύπο που ήθελαν η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ να εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% φέτος.

Αν είναι όντως έτσι, αυτό προδίδει από τη μία πλευρά προειλημμένες αποφάσεις και από την άλλη μια μπακαλίστικη προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας.

Ασφαλώς δεν φανταζόμαστε ότι τις διαρροές τις έκαναν τα ξένα μέλη της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που μάλλον θα πρέπει να έχουν μείνει έκθαμβα από την προβολή της επίσκεψής τους, καθότι μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ανάγκη από το ΔΝΤ παρατηρείται κάτι αντίστοιχο.

Ούτε καν στη Τουρκία που εξαρτάται από το ΔΝΤ.

Δεν γνωρίζουμε πόσοι έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ευρωζώνης και ως τέτοια έχει την τύχη να μη χρειάζεται κανέναν άλλον διεθνή οργανισμό.

Γι’ αυτό θα πρέπει να τους αντιμετωπίζει με όλον τον δέοντα σεβασμό αλλά και με αξιοπρέπεια.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v