ΗΠΑ: Ο φαύλος κύκλος μιας κρίσης δίχως τέλος…

Η αιφνίδια κατάρρευση μιας ακόμη περιφερειακής τράπεζας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ανησυχίες που διατύπωνε ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Fed, Alan Greenspan, σχετικά με την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΗΠΑ: Ο φαύλος κύκλος μιας κρίσης δίχως τέλος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η αιφνίδια κατάρρευση μιας ακόμη περιφερειακής τράπεζας στις ΗΠΑ, αργά χθες βράδυ ώρα Ελλάδος, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που διατύπωνε μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Federal Reserve, κ. Alan Greenspan, σχετικά με την κατάσταση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η BankUnited Financial Corp., με έδρα τη Φλόριντα, που περιήλθε χθες υπό το ομοσπονδιακό "τραπεζικό συνεγγυητικό" Federal Deposit Insurance Corp. έναντι 4,9 δισ. δολ. και της οποίας το ενεργητικό ύψους 12,8 δισ.δολ. πουλήθηκε σε εταιρίες private equity, προστίθεται στον κατάλογο των 33 τραπεζών και πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ήδη έκλεισαν τις πόρτες τους μόνο το τρέχον έτος στις ΗΠΑ.

Πρόκειται, ωστόσο, για τη μεγαλύτερη φετινή κατάρρευση πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο είχε καταθέσεις ύψους 8,6 δισ. δολ. και 86 υποκαταστήματα και σημειώνεται την ίδια ώρα που τα λόγια του Greenspan ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών δεν έχουν ακόμη καλυφθεί και η κρίση δεν έχει τελειώσει, ηχούσαν σαν κώδωνας κινδύνου στη Wall Street, η οποία έκλεισε με σημαντικές απώλειες.

Σημειωνόταν επίσης, την ίδια ημέρα που ο "επικεφαλής" της αμερικανικής οικονομίας, κ. Timothy Geithner, καθιστούσε σαφή την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Στόχος, όπως είπε, είναι ο περιορισμός της σχέσης ελλείμματος προς ΑΕΠ στο επίπεδο του 3% από 12,9%, όπου αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος.

Στόχος δίχως αμφιβολία φιλόδοξος, ιδίως υπό των φως των συνεχιζόμενων κλυδωνισμών στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και της διαρκούς πλέον ανάγκης για προώθηση σημαντικών και κατά συνέπεια δαπανηρών μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Μιας οικονομίας, η οποία αν και έχει αρχίσει να εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη θετικότερη του αναμενομένου βελτίωση του σύνθετου οικονομικού δείκτη (index of U.S. leading economic indicators), που ανακοινώθηκε χθες ότι εμφάνισε άνοδο τον Απρίλιο κατά 1%, δεν έχει βγει ακόμη από την ύφεση και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Greenspan αλλά και την ίδια τη Fed, για ολόκληρη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι επισημάνσεις του κ. Greenspan για την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν και τις ανησυχίες του σχετικά με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία τιμών στην εκεί κτηματική και οικιστική αγορά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεροποιηθεί και δεν αναμένεται να το πετύχει όσο το εκεί τραπεζικό σύστημα δεν ανοίγει τις κάνουλες της χρηματοδότησης νέων στεγαστικών δανείων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν το πιστωτικό σύστημα ανακτήσει την ισχύ του, γεγονός που εντείνει τον φαύλο κύκλο της κρίσης…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v