Σοφοκλέους: Μέσω Εθνικής προς τις 2.300

Εξασφαλίζει για σήμερα τις 2.250 μονάδες ο ΓΔ καθώς η ΕΤΕ κινείται πάνω από τα 18 ευρώ. Υψηλότερες τιμές για ΔΕΗ, Marfin PB, Μυτιληναίο, Folli, MΟΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο 4 / 1 η αναλογία καθοδικών προς καθοδικές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τις 2.300 μονάδες "χτυπά" και πάλι η αγορά. Με την Εθνική να έχει μπει από την αρχή μπροστά δημιουργώντας ανάλογη τάση για τις υπόλοιπες του κλάδου και ανοίγοντας ζωτικό χώρο για το υπόλοιπο της αγοράς.

Το σημαντικότερο είναι η επαναφορά του Ftse20 προς τις 1.200 μονάδες με σταδιακά αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των Marfin Popular, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, AlphaBank και ΔΕΗ. Από τη στιγμή, που η Εθνική πέρασε πάλι τα 18 ευρώ(ξεκινώντας από το χαμηλό ημέρας των 17,56 ευρώ) άρχισε να παρατηρείται κινητικότητα και στη μετοχή της AlphaBank που πέρασε στα 8,57 ευρώ, ενώ βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση ισχυροποιήθηκε για τη μετοχή της Αγροτικής (στα 1,72 ευρώ),

Οι συναλλαγές παραμένουν σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα απ΄ότι τις προηγούμενες συνεδριάσεις στοιχείο ενδεικτικό μίας δικαιολογημένης επιφυλακτικότητας που διακατέχει αρκετούς παίκτες αλλά και του… χαμηλού κόστους που μπορεί να απαιτείται για μία αντίδραση 55 μονάδων.

Όμως η αντίδραση της Εθνικής δεν…απελευθέρωσε-τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- την τάση για τραπεζικές μετοχές του 20άρη αλλά και για πολλούς ακόμη τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αμεση η ανταπόκριση στην περίπτωση του Μυτιληναίου, που έπιασε τα 5,5 ευρώ, του Ελλάκτορα στα 5,67 ευρώ, της Motor Oil στα 9,19 ευρώ, της Intralot στα 5,26 ευρώ και άλλων εισηγμένων-σηματωρών του…Συστήματος. Οι ισχυροί παίκτες είναι παρόντες, εντός παιδιάς και εάν κρίνουμε από τη σχέση εισροών-εκροών διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έχτιζαν μεθοδικά από τα μέσα Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου.

Όπως επίσης το γεγονός, πως ο τζίρος στο ΧΑ ήταν τον Απρίλιο κατά 76% περισσότερος σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του έτους και τον Μάιο ενισχυμένος κατά 35%(σε σύγκριση με τον Απρίλιο).

Η εικόνα της αγοράς σαφώς καλύτερη για το ευρύτερο μέρος του… ταμπλώ μετά το αρχικό "μούδιασμα΄" καθώς τόσο η αναλογία ανοδικών / καθοδικών (4 / 1) όσο και οι συναλλαγές σε μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης έχουν ενισχυθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Για παράδειγμα από τις 50 και πλέον μετοχές με μεταβολή μεγαλύτερη του 4% σε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις πραγματοποιείται με συναλλαγές περισσότερες των 100 χιλιάδων τεμαχίων. Μετοχές όπως Altec, Ολυμπιακή Τεχνική, Μαίλλης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Sciens, Πετζετάκις, Spider, Γενική, Aspis Bank κ.α. αντιδρούν με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα δίνοντας το ανάλογο στίγμα στη συνεδρίαση. Σε ανάλογη ανοδική φορά και μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως τα Folli-Follie, ΣΙΔΕΝΟΡ , Jumbo, EXAE, κ.α.

Δεδομένου ότι η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς σχεδόν ΄΄κλειδώνει΄΄ την προοπτική παραμονής του ΓΔ υψηλότερα των 2.250 μονάδων (πόσω μάλλον των 2.200-2.188 μονάδων) θα πρέπει να θεωρήσουμε την σημερινή συνεδρίαση ως την καλύτερη ένδειξη που θα μπορούσαμε να έχουμε εν όψει της επόμενης δύσκολης εβδομάδας.

Καθότι τελευταία του Μαίου, με την Εθνική να ανακοινώνει τα μεγέθη της στις 29/2 δηλαδή μόλις μία συνεδρίαση πριν την υπό όρους επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v