Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με την Εθνική για τις 1.800 μονάδες

Η Wall ψήφισε χθες Ομπάμα και οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής, παίρνουν βαθιά ανάσα. Η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει υψηλότερες τιμές για Εθνική, μετοχές του 20άρη και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κατά 3,5% «ανάσανε» χθες το βράδυ ο Dow Jones, πιάνοντας τις 8.228 μονάδες. Με χαμηλό χθες στις 7.936 μονάδες για τον DJIA, φαίνεται να απομακρύνεται για αυτήν την βραχυπρόθεσμη φάση ο κίνδυνος βύθισης προς την κρισιμότατη περιοχή στήριξης των 7.500 μονάδων. Αντιθέτως, θα λέγαμε πως η φορά μπορεί να έχει συνέχεια, έκταση προς τις 8.500-8.650 μονάδες.

Η κίνηση της Wall ωθεί από νωρίς τις ευρωπαϊκές αγορές υψηλότερα, με τα συμβόλαια του DAX να παραπέμπουν σε άνοιγμα μέχρι και 2,1% υψηλότερα.

Επαναλαμβάνουμε, για να μην παρεξηγούμεθα, πως το καθοδικό σενάριο στις αγορές παραμένει σε εξέλιξη, η Wall όμως δίνει μιαν ικανή αφορμή για ανοδική αντίδραση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν σημεία και… θάματα προς το τέλος της προχθεσινής και βεβαίως στη χθεσινή συνεδρίαση. Με ανατροπές, επιχείρηση «διάσωσης» μέσω Εθνικής (όπως αναφέρονταν σχετικά από τις 20/1), «σύρσιμο» του Γενικού Δείκτη στα χαμηλά των 1.600 μονάδων, με αντίδραση όπως σημειώνονταν επανειλημμένα χθες προς τις 1.713 μονάδες.

Το ενδιαφέρον είναι πως η χθεσινή αντίδραση επιτεύχθηκε με ακραίες μεταβολές, για παράδειγμα στην Πειραιώς η διακύμανση της μετοχής ξεπέρασε το 14%, ολοκληρωτικό εγκλωβισμό των πτωτικών παικτών και όσων είχαν προεξοφλήσει το μεσημέρι της Τρίτης καθοδική διάσπαση και των 1.600 μονάδων.

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες η αγορά Παραγώγων, τόσο όσον αφορά στη λήψη θέσεων πώλησης, τον εγκλωβισμό χθες των πωλητών, τις εσπευσμένες αγορές τους σε μετοχές από την υποκείμενη αγορά και την κορύφωση της τάσης ελέω Εθνικής.

Κατά την εκτίμησή μας οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο, καθώς μεσοπρόθεσμα επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα συγκριτικά ηπιότερο περιβάλλον.

Τα όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου για πρόβλεψη του προέδρου της Εθνικής Τάκη Αράπογλου περί μείωσης επιτοκίων, αλλά και της Έλενας Λάσκαρη με τον τρόπο μεταπώλησης ομολόγων από τράπεζες σε ιδιώτες, είναι προς την κατεύθυνση που μπορεί να βοηθήσουν τον κλάδο, την αγορά.

Οσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, που εξελίσσεται ανοδικά, επιμένουμε τις τελευταίες δυο ημέρες πως ενδεχόμενη διάσπαση της αντίστασης των 1.713 μονάδων μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην αγορά.

Τα πράγματα κατά την άποψή μας είναι πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά στην Εθνική, που με βάση τα 11,4 ευρώ αντέδρασε χθες προς τα 12,18 ευρώ και θα πρέπει σήμερα-αύριο να πιάσει όχι μόνο τα 13,5 ευρώ, αλλά να προσεγγίσει με αυξημένες συναλλαγές τα 14,4-14,6 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο 20άρης από τις 877,5 μονάδες, με χαμηλό χθες τις 817,9 μονάδες, πρέπει να κινηθεί οπωσδήποτε υψηλότερα των 905 μονάδων, στοχεύοντας στην επαναπροσέγγιση των 950-960 μονάδων.

Εμφαση λοιπόν στον 20άρη, συνέχεια του «πονταρίσματος» στην Εθνική και πιθανή προεξόφληση υπεραπόδοσης για μετοχές εταιρειών όπως Ελλάκτωρ, Marfin Investment, ΓΕΚ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Coca Cola 3E, ΔΕΗ, αλλά και Infoquest, Καρδασιλάρης, Χαλκόρ, Μηχανική, Cyclon και αρκετών ακόμη από τη Μεγάλη αλλά και τη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση.

Στα υπ’ όψιν πως ο αριθμός των ανοικτών θέσεων πώλησης στο ΧΠΑ θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα, από την αρχή της συνεδρίασης, κάτι που υποχρεώνει τους «σορτάκιδες» να καλύψουν εσπευσμένα μέσω αγοράς μετοχών του 20άρη τις ανοικτές θέσεις τους. Ή να περάσουν από το ταμείο για τα περαιτέρω. Όπως επίσης, των τιμών για τα δικαιώματα επί της μετοχής της Εθνικής χθες στην Wall.

Στα 3,20 δολάρια ανά δικαίωμα η Εθνική, στα 7,46 δολάρια για τον ΟΤΕ, με την μετακύλιση θέσης να δικαιολογεί υψηλότερες τιμές

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v