Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια Εθνική... δεν φτάνει!

Η Εθνική συγκρατεί στις 1.640-1.650 μονάδες το ΓΔ με την πλειονότητα όμως των εισηγμένων, σε επίπεδα χαμηλών του 2003. Πιέσεων συνέχεια για Eurobank, Πειραιώς, αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha .

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μεταξύ 1.630-1.650 μονάδων συντηρείται ελέω Εθνικής το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τη στιγμή που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,17% και τα συμβόλαια του Dow Jones παραπέμπουν σε πτώση κατά 1% περίπου, το ΧΑ «ταλαιπωρείται» σε αυτή τη φάση κυρίως λόγω εγγενών αδυναμιών.

Η ουσία είναι πως σε επίπεδα δείκτη η πλειονότητα των μετοχών διαμορφώνεται σημαντικά χαμηλότερα από τις αντίστοιχα χαμηλές τιμές του 2003. Είναι ενδεικτικό πως προηγούμενες χαμηλές τιμές στην περιοχή των 1.620 μονάδων είχαν σημειωθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου του 2003.

Όμως τότε η μετοχή της Εθνικής κυμαίνονταν στα 6,95-7 ευρώ «γράφοντας» αργότερα χαμηλότερη τιμή στα 5,65 ευρώ (τέλη Μαρτίου του 2003), με τον Γενικό Δείκτη τότε στις 1.465 μονάδες.

Καταγράφουμε αυτό το στοιχείο και το θεωρούμε ενδεικτικό μιας συνολικότερης κατάστασης που κυριαρχεί στην αγορά. Η Εθνική συντηρεί όπως μπορεί τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20, όμως το σύνολο των μετοχών εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, πόσο μάλλον εισηγμένων χαμηλότερης αποτίμησης, είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η μετοχή της Eurobank στα 4,66 ευρώ (-2,9%), η μετοχή της Alpha Bank στα 5,36 ευρώ (-2,5%), η μετοχή της Πειραιώς στα 5,32 ευρώ (-2,9%).

Χαμηλές τιμές σημειώνονται για ΟΤΕ στα 10,72 ευρώ (-2,72%), ΔΕΗ στα 11,04 ευρώ (-4,5%).

Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν, πριν από λίγο, τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώνεται πλέον στο περίπου 1 προς 4.

Οι τράπεζες υποχωρούν κατά 0,7%, ελέω Εθνικής, πέριξ των 1.650 μονάδων.

Ωστόσο, η βιαιότητα της χθεσινής διόρθωσης σε συνδυασμό με την χαμηλών συναλλαγών "δοκιμασία" στηρίξεων εξαετίας, αφήνει ανοικτή μια... χαραμάδα. Ενα μικρό ενδεχόμενο που θα διευκόλυνε όσους θέλουν να απεγκλωβιστούν σε τιμές κάπως καλύτερες από τις τρέχουσες.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, για να επιβεβαιωθεί πλήρως το καθοδικό σενάριο, θα πρέπει να καταγραφεί ακόμη μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση προς την αμέσως υψηλότερη "στήριξη". Σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζουν πως η αγορά μπορεί να αντιδράσει προς τις 1.713 μονάδες προτού δοκιμαστεί με καταγραφή νέων χαμηλών.

Εκτιμούν δε ως ενδεικτική την αντίδραση που επιχειρείται εδώ και λίγη ώρα σε μετοχές-σηματωρούς, με χαρακτηριστικότερη αυτήν του Μυτιληναίου. Βραχυπρόθεσμο ενδεχόμενο, που από τεχνικής πλευράς, συγκεντρώνει πιθανότητες επιβεβαίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v