Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι Βρυξέλλες δίνουν τη "χαριστική βολή"

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΕ ωθούν το Γ.Δ. σε νέα βουτιά κάτω από τις 1.700 μονάδες, καθώς είναι σε εξέλιξη μπαράζ πωλήσεων σε όλο το φάσμα του ταμπλώ. Απώλειες υψηλότερες του 8% για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο 0,2% βλέπει η Κομισιόν την ανάπτυξη της Ελλάδας για φέτος. Με βάση τα όσα αναφέρονται στο εξαιρετικά κατατοπιστικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη, η απογοητευτική μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι και 2,5% προς το χαμηλό των 1.706 μονάδων, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη κίνηση.

Οι ξένοι ρευστοποιούν περισσότερο απ’ ότι συνήθιζαν τις προηγούμενες ημέρες, στέλνοντας έτσι για ακόμη μια φορά ψήφο… αποδοκιμασίας προς τη χώρα μας, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό. Με την Εθνική κατά 3,7% χαμηλότερα προς τα 12,26 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ. Με πιέσεις και για τις υπόλοιπες τράπεζες, πιέζοντας σε χαμηλά την Πειραιώς (-5,1%), την Eurobank (-4,6%), Alpha Bank (-4,7%), Κύπρου (-2,4%).

Πωλητές ακόμη και με… προγράμματα ρευστοποίησης κυρίως ξένοι αποχωρούν και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ελληνικό προϊόν έχει πάψει εδώ και μήνες να πουλάει και θα πρέπει να δεχθούμε πως σε κάθε αρνητική είδηση, εξέλιξη οι πωλήσεις θα ενισχύονται.

Οι συναλλαγές στα 48 εκατ. ευρώ, παρά το ότι οι πωλήσεις βγαίνουν σε σχέση προσφοράς-ζήτησης (στο περίπου 1 προς 4), βασικοί δείκτες και μετοχές «απειλείται» να υποχωρήσουν χαμηλότερα.

Μετοχές εταιρειών όπως Βωβός (-8,9%), Φουρλής, Intracom, Intralot, «γονατίζουν», με αμείωτη προσφορά. Και το αποθαρρυντικό, χωρίς η εν δυνάμει ζήτηση να μπορεί να βάλει «φρένο» σε αυτή τη φάση για την ελληνική αγορά.

Χαμηλότερα και ο Μυτιληναίος στα 3,96 ευρώ, η ΓΕΚ στα 2,97 ευρώ, σταθερή η ΜΕΤΚΑ στα 6,48 ευρώ, στα 4,78 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς οι ελληνικές εισηγμένες πληρώνουν τα «σπασμένα» των προβλέψεων που δίνουν για φέτος οι Βρυξέλλες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v