Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Στο 5-10% η αύξηση των δανείων το 2009

Η αύξηση στις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών το 2009 δεν αναμένεται να υπερβεί το 5%-10% το 2009 από περίπου 20% το 2008, με τον ρυθμό ανάπτυξης των καταθέσεων να υποχωρεί στο 9%-12%, αναφέρει η JP Morgan.

JP Morgan: Στο 5-10% η αύξηση των δανείων το 2009
Η αύξηση στις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών το 2009 δεν αναμένεται να υπερβεί το 5%-10% το 2009 από περίπου 20% το 2008, με τον ρυθμό ανάπτυξης των καταθέσεων να υποχωρεί στο 9%-12% από 17% το 2008, αναφέρει η JP Morgan σε έκθεσή της (16/1) για τον κλάδο.

Αναφορικά με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπερ του Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο "πακέτο" στήριξης, η JP Morgan υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι Έλληνες τραπεζίτες το αντιμετωπίζουν ως σχετικά φθηνή  δανειοδότηση με επιτόκιο 10% (7,5% μετά φόρων). 

Ωστόσο, σημειώνει ότι για τις κρατικές τράπεζες, οι προνομιούχες είναι πιθανόν να μετατραπούν σε κοινές και ως εκ τούτου, να διυλίσουν τις συμμετοχές των υφιστάμενων μετόχων. 

Στη ΝΑ. Ευρώπη, η αύξηση των δανείων θα περιοριστεί στα περιθώρια με βάση την παραγωγή καταθέσεων και οι τράπεζες υιοθετούν στάση αναμονής, χωρίς να προτίθενται να προχωρήσουν στην παρούσα φάση σε αύξηση των υποκαταστημάτων.

Σε σχέση με την πορεία των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, ο οίκος αναφέρει ότι τα περιθώρια δ΄ τριμήνου παραμένουν υπό πίεση και ενδέχεται να επιδεινωθούν στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού, η JP Morgan καταθέτει ότι οι περισσότερες τράπεζες δεν βλέπουν αξιοσημείτη επιδείνωση ακόμη, ενώ δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας και οι εξελίξεις στη ΝΑ. Ευρώπη στην παρούσα φάση.  

Εμφανίζεται μια επιδείνωση στα ελληνικές χορηγήσεις λιανικής, ενώ εκτός της ναυτιλίας, πιθανά ρίσκα εντοπίζονται και στους κλάδους κατασκευών και τουρισμού.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 1%-2% το 2009, με την ανεργία να κινείται άνω του 8% από 7,4% στην παρούσα φάση και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να υποχωρεί λόγω πετρελαίου και μείωσης εισαγωγών.

Ο λόγος δημοσίου ελλείμματος προς ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το 100%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v