Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη με τον χρόνο για αποφυγή των χαμηλών

Μάχη με τον χρόνο για να αποφύγει την προσέγγιση των χαμηλών εξαετίας δίνει η Σοφοκλέους. Ελπίδες από την αργία στην Wall Street, την διάθεση για αντίδραση στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο «μόχλευσης» της Εθνικής και σήμερα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ακόμα μια κρίσιμη ημέρα, η σημερινή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανακοινώσει τις προβλέψεις της για το έλλειμμα της χώρας.

Κρίσιμες όμως θα είναι σχεδόν καθημερινά οι επόμενες συνεδριάσεις καθώς οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν το μπαράζ υποβάθμισης των εκτιμήσεών τους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως όμως τις τράπεζες, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου δεν είναι και οι πιο ευοίωνες.

Παράλληλα στις ξένες αγορές η ύφεση, οι συνέπειές της και τα… συνακόλουθα, οδηγούν την αγγλική οικονομία στη λήψη δεύτερου «πακέτου» διάσωσης τραπεζών, με κρατική εγγύηση των «τοξικών επενδύσεων».

Είναι αυτή η φάση των αγορών που η RBS αναμένει ετήσιες ζημιές 8 δισ. στερλινών για το 2008.

Οικονομικό πλαίσιο ασφυκτικό για τα χρηματιστήρια, πόσο μάλλον για το ελληνικό, που εδώ και μέρες δείχνει σαν να αγωνίζεται να αποφύγει την υποχώρηση δεικτών, μετοχών προς τα χαμηλά εξαετίας και πλέον.

Δεδομένου ότι η προσφορά κυρίως ξένων σε τράπεζες παραμένει σταθερή, ενώ η απορρόφηση τίτλων όλο και εξασθενεί θυγατρικές των ομίλων και «φίλιες δυνάμεις», η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη. Στο ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα των 1.680 μονάδων του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20 προς τις 880 μονάδες.

Μικρό περιθώριο μετάθεσης για λίγο αργότερα αυτού του ενδεχόμενου αφήνει η προοπτική μιας τεχνικής και μόνο αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα, που δεν λειτουργεί η Wall Street.

Θα φανούν όλα αυτά στην αρχή της συνεδρίασης, ειδικότερα στην τάση της Εθνικής που μετά από ένα πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων (8-15/1) αντέδρασε την Παρασκευή από τα χαμηλά των 12,42 ευρώ κατά 6,7% προς τα 12,74 ευρώ. Με συναλλαγές 1,9 εκατ. τεμαχίων έναντι 5,4 εκατ. τεμαχίων της αμέσως προηγούμενης ημέρας.

Εάν η Εθνική κρατήσει σήμερα τα 12,4 ευρώ και εάν υπερβεί τα 12,9 ευρώ (στόχος τα 13,1-13,4 ευρώ), τότε η αγορά μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα, τουλάχιστον σήμερα.

Πέραν της Εθνικής η βραχυπρόθεσμη τάση «παίζεται» και για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ στα 6,48 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 21,70 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή στα 4,22 ευρώ, την Alpha Bank στα 5,98 ευρώ και ακόμη τρεις-τέσσερις μετοχές – σηματωρούς της τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v