Αγορές: "Χασοσκόποι" δεν υπάρχουν

Οι αγορές τιμολογούν. Αυτή είναι η δουλειά τους κατά κύριο λόγο. Μετρούν, ζυγίζουν και κρίνουν κατά πόσον τα υπό διαπραγμάτευση προϊόντα, όπως επί παραδείγματι τα ελληνικά ομόλογα..., είναι "ελλειποβαρή"… ή όχι.

Αγορές: Χασοσκόποι δεν υπάρχουν
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

"Χασοσκόποι" δεν υπάρχουν. Όλοι το κέρδος τους -προφανώς- επιζητούν.

Υπό το πρίσμα αυτό, όποτε προσφέρεται η ευκαιρία, όταν παρατηρούνται αδυναμίες ή τρωτά σημεία, θα εκδηλώνονται επιθέσεις κάθε είδους στις αγορές.

Στη μετοχική αγορά, στην αγορά παραγώγων προϊόντων και βεβαίως στην αγορά χρήματος και ομολόγων.

Επιθέσεις του είδους αυτού υπήρξαν στο παρελθόν, υπάρχουν τώρα, θα υπάρξουν και στο μέλλον. Έτσι, λειτουργεί το σύστημα.

Η διεύρυνση των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων, του λεγομένου spread, κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, στο επίπεδο-ρεκόρ των 250 μονάδων βάσης, δείχνει την ύπαρξη των ελληνικών αδυναμιών στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Αντικατοπτρίζει την αδυναμία ενός υπερχρεωμένου κράτους να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης, που προκαλεί η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία.

Αντικατοπτρίζει, επίσης, την απουσία εμπιστοσύνης που εμφανίζονται να τρέφουν οι αγορές έναντι των κυβερνώντων και της αποφασιστικότητας (ή ακόμη και της βούλησης) με την οποία θα προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας.

Αντικατοπτρίζει, τέλος, τη δυσμενή εικόνα που σχημάτισε η απανταχού επενδυτική κοινότητα, εγχώρια ή ξένη, ως αποτέλεσμα των ημερών αστάθειας που πέρασε η Αθήνα τον προηγούμενο μήνα.

Με λίγα λόγια, οι κρατούντες τα ηνία, πολύ απλά, δεν πείθουν. Δεν έπεισαν με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί, δεν έπεισαν με τις δυνατότητές τους να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, δεν έπεισαν με τη στάση που τήρησαν κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου.

Και βεβαίως, αδυνατούν να πείσουν με την παρούσα ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουν.

Όπως πολύ ορθά παρατήρησε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, ή τουλάχιστον κύκλοι περί αυτόν, "το πρόβλημα της Αθήνας δεν είναι οι Βρυξέλλες, αλλά η εμπιστοσύνη των αγορών".

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός αποτελεί, εμφανέστατα, την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης Καραμανλή να... πείσει. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Να πείσει φερ' ειπείν τον κ. Αλμούνια -διά στόματος Ι. Παπαθανασίου, με τον οποίο συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες - ότι όντως προτίθεται να εφαρμόσει την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία...

Θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα… Δεν θα ήταν όμως επαρκές στην παρούσα συγκυρία.

Οι συνθήκες είναι δυσμενείς και ενδεχομένως να γίνουν δυσμενέστερες.

Όμως, πώς να το κάνουμε, έτσι μοιράστηκε η τράπουλα και με αυτή τη μοιρασιά καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v