Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δούρειος ίππος των τραπεζών!

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών και της RBS που βυθίστηκε χθες; Αυτή τη στιγμή καμία. Όμως, λίγοι ξένοι μέτοχοί τους θα έβαζαν το χέρι στη φωτιά για το μέλλον.

Ο δούρειος ίππος των τραπεζών!
Tι ειρωνεία!

Λίγες μέρες πριν το κράτος βάλει πόδι στις τράπεζες, εκπροσωπούμενο στο Δ.Σ. από τους επιτρόπους -κίνηση που θεωρητικά γίνεται για το καλό της εθνικής οικονομίας και των τραπεζών- αρκετοί ξένοι έστειλαν πάλι μήνυμα ότι δεν τους αρέσει.

Και πώς να τους αρέσει όταν δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι η είσοδος του κράτους στις τράπεζες ίσως αποδεχτεί μονιμότερη του προσωρινού και οι δικές τους μετοχές γίνουν ταπετσαρία.

Οι ανησυχίες για πλήρη κρατικοποίηση της βρετανικής RBS, που οδήγησαν στη χθεσινή βουτιά του 67% μετά τις προβλέψεις για ζημίες-μαμούθ, σίγουρα δεν βοήθησαν τις ελληνικές.

Κι όμως, το κράτος είναι εκείνο στο οποίο προσέφυγαν αρκετές ξένες τράπεζες για να σωθούν από τα τοξικά ομόλογα.

Αυτές έσπευσαν να μιμηθούν οι ελληνικές, είτε εθελοντικά καθότι είχαν ανοιχτά μέτωπα είτε γιατί εξαναγκάστηκαν από το ΥΠΕΘΟ και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όμως, η ψυχρή υποδοχή δεν πρόκειται να εμποδίσει την κυβέρνηση να διορίσει επιτρόπους στο Δ.Σ. των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης για να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες διοχετεύουν τη ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ, με ενέχυρο τα ειδικά κρατικά ομόλογα που τους δίνει σε δάνεια.

Πρόκειται για το ένα από τα δύο τιμήματα -το άλλο είναι οι προμήθειες- που θα πληρώσουν όσες τράπεζες συμμετάσχουν στο πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθούν τα οφέλη των τραπεζών:

Αποκτούν πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα ειδικά κρατικά ομόλογα την οποία διαφορετικά δεν θα είχαν.

Ενισχύουν, επίσης, τον κύριο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I), παρότι η αποδοχή των ειδικών προνομιούχων μετοχών ως κύριων βασικών κεφαλαίων (core Τier I) από την Τράπεζα της Ελλάδος αμφισβητείται από ορισμένους.

Oι τελευταίοι θεωρούν ότι οι ειδικές προνομιούχες μετοχές δεν θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν ούτε ως πρόσθετα βασικά κεφάλαια (lower core Tier I ούτε non-core Tier I).

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν τα υβριδικά κεφάλαια (hybrids) που μπορεί να επανακληθούν (call back) σε 5 χρόνια και όχι σε 6 μήνες όπως οι ειδικές προνομιούχες μετοχές.

Έχουν οι ξένοι μέτοχοι που ξεφορτώνουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών εδώ και καιρό και γι’ αυτόν τον λόγο δίκιο;

Η άμεση απάντηση των υψηλόβαθμων ελλήνων τραπεζιτών είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Όμως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που Αριστερά και Δεξιά συμφωνούν στον διευρυμένο ρόλο του κράτους στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία, η αυξημένη κρατική επιρροή είναι επόμενο να γίνεται ευμενώς αποδεκτή.

Υπό αυτή την έννοια, η είσοδος των επιτρόπων στο Δ.Σ. των τραπεζών και η έκδοση ειδικών προνομιούχων μετοχών δεν αποκλείεται να μετατραπεί αργότερα σε δούρειο ίππο για την άλωση συγκεκριμένων ελληνικών τραπεζών από το κράτος.

Σε αυτή την περίπτωση, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, το πεδίον δόξης που ανοίγεται μπροστά για τους κυβερνώντες θα είναι λαμπρό.

Ασφαλώς, όλα αυτά δεν αφορούν σε όλες τις τράπεζες στις οποίες το κράτος δεν έχει σήμερα κοινές μετοχές.

Ακόμη όμως κι αν αποδειχτεί ότι αφορούν σε μία η σε δύο, οι ξένοι επενδυτές θα φανεί ότι είχαν δίκιο.

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v